marți, 15 august 2017

Adormirea Maicii Domnului 2017




                           Suntem la mijlocul lunii august, o luna foarte puternica din punct de vedere al energiilor care se revarsa asupra noastra. Sau mai bine spus, in mijlocul carora traim. Cred ca este cea mai puternica luna energetica din acest an, 2017, avand in vedere ca am avut o eclipsa lunara la faza de Luna Plina in 7 august, am avut Schimbarea la fata a Mantuitorului, am avut portalul Poarta Leului si mai avem marea eclipsa totala de soare care se va intampla la faza de Luna Noua, in 21 august. Astazi celebram Adormirea Maicii Domnului si mai avem la sfarsit de luna si Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Sase mari evenimente intr-o singura luna, sase mari portaluri energetice care isi vor pune amprenta asupra noastra. 
                           Asadar astazi discutam putin despre marea sarbatoare crestina inchinata Maicii Domnului. Considerata cea mai mare si cea mai veche sarbatoare in numele Maicii Domnului, este praznuita mereu la 15 august de catre Biserica Ortodoxa si de toti crestinii de pretudindeni. Ea este cunoscuta drept Adormirea Maicii Domnului dar in popor este cunoscuta mai ales ca si Sfanta Marie Mare. De ce i se spune Adormirea si nu in alt fel ? Arhanghelul Gavriil este trimis, cu trei zile inainte, de insusi Fiul Domnului s-o vesteasca pe Maica Domnului ca a venit vremea sa urce la Ceruri, la viata vesnica : "Vremea este de a muta pe Maica Mea langa Mine". La aflarea tainica a acestei vesti se spune ca Maica Domnului porneste catre Muntele Maslinilor sa se roage.
                              In drumul ei toti pomii se aplecau in semn de respect, de recunostinta, de bucurie si in semn de mare dragoste pentru ea. Dupa aceasta rugaciune se intoarce la casa ei, isi randuieste toate grijile casei, daruieste totul rudelor si saracilor, anunta discipolii Domnului sa vina sa-si ia ramas bun de la ei si se aseaza in pat rugandu-se pentru noi toti si incredintandu-si sufletul Fiului Domnului : "Fiule, in mainile Tale imi dau duhul meu". Maica Domnului pare ca doarme iar fata ei straluceste precum soarele. De aici si denumirea sarbatorii, de Adormirea Maicii Domnului, pentru ca totul parea ca o adormire, nu ca o moarte. Aceasta stare de adormire ne este infatisata in mai multe randuri. Si Mantuitorul cand ajunge in casa lui Iair la fiica acestuia de numai 12 ani care de-abia murise le spune : " Nu mai plangeti ca n-a murit, ci doarme ". De altfel si Biserica ii numeste pe cei care pleaca din aceasta viata in viata de dincolo, adormiti. Pentru ca ei pur si simplu dorm si se trezesc la o noua viata, cea vesnica. Daca ne identificam cu acest corp fizic pe care-l purtam in aceasta viata atunci cu siguranta adormirea ne sperie si o asociem mortii fiintei noastre. Dar iata cum invataturi de mii de ani ne ajuta sa ne schimbam perceptia asupra vietii. 
                          Interesant, intamplator sau nu, este faptul ca apostolul Toma este cel care nu ajunge la timp sa-si ia ramas bun. Acesta ajunge dupa trei zile dupa inmormantare si la dorinta acestuia de a se descoperi mormantul s-o vada si el pe Maica Domnului se constata ca Maica Domnului deja urcase la Cer alaturi de Fiul. Asa precum Iisus Hristos care a inviat dupa trei zile de la rastignire, asa si Maica Domnului s-a inaltat la Cer tot dupa trei zile de la adormire. Pentru cinstirea asa cum se cuvine a acestei mari sarbatori crestine, pentru a primi cum se cuvine trecerea la cele sfinte a Maicii Domnului, Biserica a randuit Postul Maicii Domnului, un post de doua saptamani ce incepe mereu la 1 august. Unul dintre marile posturi de peste an, un post de pregatire sufleteasca. Asadar azi sarbatorim Adormirea Maicii Domnului. Si nu trebuie sa fie o zi de intristare, ci una de bucurie. Este de fapt o mutare de la viata pamanteasca la viata cereasca. Maica Domnului se roaga de acolo de Sus pentru fiecare dintre noi. Urcarea Maicii Domnului la Ceruri, semnifica urcarea pe un nivel mai inalt al constiintei noastre. Si e clar ca nu putem ascensiona in constiinta intr-o stare de intristare ci doar dintr-o inima plina de bucurie.

                  Cele mai vechi scrieri care atesta aceasta sarbatoare vin din vremea celui de-al patrulea Sinod Ecumenic, in cadrul caruia se si stabileste oficial ca Fecioara Maria este Maica Domnului,  Cea Nascatoare de Dumnezeu. Cu siguranta, Fecioara Maria este cea mai iubita, cea mai indragita divinitate feminina a tuturor crestinilor. Ea este considerata aparatoarea familiei, a nasterilor, dar si a marinarilor. Asa ca astazi este si Ziua Marinei Romane, prilej cu care se organizeaza procesiuni prin orase sau pelerinaje. In fiecare an, la malul marii se organizeaza una dintre cele mai mari sarbatori dedicata Zilei Marinei Romane.
                     Asa cum v-am obisnuit mai privim putin si prin calendarul mayas. Astazi avem simbolul Cremene, simbol ce face trimitere la extinderea campului de constiinta. Adica avem oportuntatea de a vorbi cu noi insine, de a ne adresa acelor parti interioare pe care le-am evitat sa le aducem la suprafata si sa le abordam intr-un fel care sa le dizolve, sa nu mai conteze in constiinta noastra. Putem sa ne punem intrebari sa vedem ce raspunsuri primim. Suntem intr-un hol al oglinzilor care reflecta multe fatete ale interiorului nostru. S-ar putea sa ne speriem putin de ceea ce vedem. Dar Tonul 12 ce insoteste acest simbol este un ton apostolic, aspect care-i dovedeste si puterea si care ne scoate din aceasta eventuala stare. Este intelegere si intelepciune. Este odihna, pauza care ne pregateste pentru un nou salt. Este adormirea care ne pregateste pentru o noua viata. Adormirea pregateste saltul in constiinta. Prin puterea introspectiei pregatim, ajustam terenul pentru noua forma a constiintei. 
                        Sunt lucruri care par ca se repeta pentru unii. Dar de fiecare data vor fi alte conjuncturi, alte energii care insotesc aceste evenimente. Cum de altfel se intampla si in acest an. Conteaza foarte mult deschiderea cu care abordam astfel de aspecte. Daca discutam odata despre un subiect nu inseamna ca l-am si incheiat sau ca l-am si inteles pe deplin si ca nu mai e cazul sa-l reluam. As face o analogie cu o casa. Daca deschidem doar odata fereastra sa intre aer proaspat si curat nu inseamna ca in casa va fi mereu prospetime si ca nu mai este necesar s-o deschidem si a doua oara. Avem nevoie in permanenta de aer proaspat si curat. Avem nevoie de credinta in permanenta iar aceasta zi este un reper, un stalp al credintei daca vreti. Asa cum avem nevoie zilnic de hrana asa avem nevoie si de credinta.
                         Multe biserici poarta hramul Adormirea Maicii Domnului, o dovada in plus de credinta si iubire fata de Cea Nascatoare de Dumnezeu. Multe sunt si minunile care se intampla in aceste biserici cu acest hram. In insula Kefalonia din Grecia exista o biserica inaltata in cinstea Maicii Domnului si la care se intampla un fenomen cel putin misterios. In fiecare an in data de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, apar de nicaieri din ascunzisurile muntilor, o multime de serpi insemnati cu o cruce pe limba si pe cap, ce intra in aceasta biserica si se urca pe icoanele Maicii Domnului ramanand acolo pe tot timpul slujbei. La terminarea slujbei parasesc biserica si dispar la fel de misterios asa cum au si aparut. Sunt inofensivi, lumea s-a obisnuit cu ei si-i numesc "serpii Maicii Domnului". Puteti viziona filmuletul aici sau cautand pe net.  
                         
                         Acelora care au ales sa poarte acest nume sfant Maria, sa le uram sa cinsteasca acest nume, sa traiasca in credinta si iubire multi ani. Zi frumoasa tuturor !!

                     



                 Descopera si tu calea spre armonie  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu