miercuri, 28 februarie 2018

Relatiile noastre





                          Este evident ca relatiile umane ne contureaza viata intr-un fel sau altul. Este evident faptul ca nu putem exista fara a fi intr-o relatie. Si nu te grabi sa intrebi cum sa nu existi daca nu esti intr-o relatie. Iti raspund pe scurt : daca tu nu esti intr-o relatie cu mine, daca eu nu te cunosc, daca nu te-am intalnit, daca nu am auzit macar ceva despre tine, tu nu existi pentru mine. Pur si simplu tu nu faci parte din realitatea mea, nu existi. Pentru ca sa existi pentru o persoana, trebuie sa fii intr-o relatie cu acea persoana. Si este valabil pentru orice. In absenta a altcuiva sau a altceva tu nu existi. Suna cam ciudat dar asa sta situatia. Sa presupunem ca ai fi singur in acest Univers si nu ar mai exista absolut nimeni si nimic. Crezi ca ai sti ca existi daca nu ai nici un punct de referinta ? In momentul in care mai apare cineva sau ceva atunci intri intr-o relationare cu acel cineva sau altceva. Incepi sa stii ca existi, traiesti experienta lui a fi, incepi sa stii cine sunt eu. Te raportezi la ceva.
                         In concluzie scurta, doar daca relationam cu oameni, locuri si daca traim experiente suntem, existam. Daca am lamurit aspectul, trecem mai departe si discutam despre relatiile dintre oameni pentru ca asta ne preocupa cel mai mult aici in aceasta lume pamanteasca. Relatiile de cuplu, relatiile de prietenie, relatiile de serviciu, etc. Relatiile de iubire. Astea cred ca intereseaza pe multi. Relatiile dintre oameni intrepatrund viata, o construiesc, o pot si distruge, o transforma, o dirijeaza, o directioneaza. Sunt ele importante ? Totul depinde de jucatorii care intra in relatie. Adica de partenerii dintr-o relatie. Si totul, de aici inainte, devine o intrebare pentru fiecare. Cand intram intr-o relatie cu ce ganduri, intentii, intram ? Si ca sa fiu si mai direct, cand intram intr-o relatie venim cu gandul de a aduce ceva nou, constructiv, armonios incat sa fie o relatie frumoasa sau intram cu gandul de a obtine ceva avantaje ? Simtiti ceva adevar pe aici ? Simtiti, cunoasteti, ati auzit despre astfel de relatii ? Presa geme de astfel de relatii.


                       De ce unele relatii dureaza si de ce altele se sting atat de repede ? De ce o relatie care parea ca dureaza la un moment dat se stinge ? Ce se intampla intre noi ? De ce nu mai merge relatia ? O relatie, de orice fel ar fi, se construieste de la baza. Si cu cat temelia este mai sanatoasa cu atat relatia va dura mai mult. Deci este esential cu ce vii in acea relatie, ce aduce fiecare pentru ca relatia sa dureze la nesfarsit. Daca suntem sinceri putem observa in jurul nostru destul de multe relatii in care partenerii mai degraba vor sa obtina ceva din acea relatie decat sa aduca ceva frumos si benefic. Intrebarea care-ti sta acum pe limba este cu ce sa vin eu intr-o relatie, ce sa fac sa dureze, sa fie romantica, sa ma implineasca ? Hai sa privim un cuplu de indragostiti, ca tot a fost sarbatoarea indragostitilor, ca tot e Martisor, ca tot vine 8 Martie si care mai de care vrem sa aratam calitati din cele mai virtuoase. Hmmm !
                      Cu ce vin ei, indragostitii, in acea relatie ? Cu iubire. Isi ofera unul altuia iubirea. Ei cresc impreuna sub aceasta aura a iubirii daruita neconditionat, se dezvolta armonios, se completeaza unul pe celalalt. Iubirea este cea mai durabila temelie a unei relatii de cuplu. Intr-o relatie esti mereu solicitat sa te exprimi cine esti cu adevarat daca vrei sa dureze. Ce face de fapt o relatie de cuplu adevarata din tine ? Te ajuta sa te cunosti cine esti tu cu adevarat, scoate din tine partile ascunse dar frumoase pe care pana acum nu aveai curajul sa le arati. Intr-o relatie de cuplu adevarata poti impartasi atat bucuria cat si alte sentimente, poti face nebunii pe care in alta parte nu le-ai putea face nici gand. O relatie sanatoasa te ajuta sa-ti revelezi Sinele tau Interior. Daca insa relatia este construita pe scopul de a acapara iubirea celuilalt partener si de a o inchide intr-o colivie, eventual la cratita, de teama de a nu-ti fi luata atunci relatia nu mai este una constructiva, poate doar pentru unul.


                       Care ar fi greselile care fac o relatie sa esueze ? Unele persoane incep o relatie din teama de a nu ramane singure sau de a umple un gol dintr-o alta relatie. Alte persoane o fac din dorinta de a scapa de depresie rezultata tot din alte relatii. Relatii care se bazeaza doar pe dorinte sexuale. Alte persoane vor sa-si refaca viata, altele nu concep sa fie singure la batranete. Sa fie cum o fi dar numai sa fie. Alte persoane urmaresc siguranta financiara, materiala. Pe scurt, exista relatii bazate pe interes. Credeti cu adevarat ca in interiorul acestor relatii bazate pe interes, pe acumulare, exista fericire, armonie ? Poate ar trebui sa ne schimbam perceptia despre ce inseamna o relatie. Poate ar trebui sa intelegem ca o relatie ne ofera mai degraba oportunitati de a ne dezvolta impreuna cu partenerul de viata, de a trai experiente impreuna, de a ne impartasi ganduri si emotii. Si poate cel mai important de a ne desavarsi impreuna. Banuiti deja ca o astfel de relatie nu are cum sa esueze. Doua suflete care se iubesc nu se despart. Cum incepem de obicei o relatie ? Ne indragostim, simplu. Si vrem sa fim cu acea fiinta intr-o relatie pentru toata viata. Cel putin asa simtim in mod constient pentru ca acea flacara a iubirii pure intretine aceasta dorinta a sufletului de a creste si de a se implini alaturi de celalalt suflet.
                      Problemele apar, daca e sa fie sa apara, odata cu trecerea timpului. Odata cu aparitia obisnuintei. Ne obisnuim cu ideea ca partenerul este al nostru, ca l-am luat in stapanire, ca pot sa plec de acasa oriunde vreau pentru ca stiu ca la intoarcere il gasesc tot acasa, pentru ca e al meu. A devenit posesie. Cu ce mai vin eu acum in aceasta relatie, cu ce o mai intretin ? Spuneam mai devreme ca o relatie te solicita in permanenta. Nu doar la inceput. Sunt studii care spun ca dragostea dureaza doi, trei ani dupa care intervine uzura. La inceput toti suntem priceputi ca sa zic asa, dar ce se intampla pe parcurs de se schimba lucrurile intr-un cuplu ? Cum dispare iubirea, cum dispare atractia intre cei doi ? Iubirea adevarata, neconditionata, este pe perioada nelimitata. Daca ai obosit sa oferi iubire relatia devine obligatie si suferinta. Devine superficiala. Temelia de care vorbeam putin mai devreme se dovedeste a nu fi fost sanatoasa.


                      Bineinteles ca in viata de cuplu apar destule provocari si momente mai grele. Intelepciunea de a face relatia sa reziste este de a considera toate aceste situatii, provocari, greutati, ca fiind oportunitati de dezvoltare sau ca pe niste ocazii minunate pe care ti le daruieste Dumnezeu de a te revela cum esti cu adevarat. Din toate aceste conflicte trebuie sa iesi mai puternic, mai vertical. De fapt te construiesti pe tine insuti, il construiesti pe cine esti cu adevarat. Construindu-te pe tine, il construiesti si pe celalalt. Si viceversa. Clipa de clipa. Astfel cuplul devine o coloana dreapta, verticala, plina de iubire, de incredere, care va rezista timpului. Si macar ca si remarca, merita sa spunem ca aceasta constructie nu se termina niciodata. Fiecare dintre noi avem un potential latent pe care nu stim sa-l aratam sau ne e teama sa-l dezvaluim. De cele mai multe ori ne este teama. Dar daca fiecare partener observa mai mult la celalalt atunci el se va simti in siguranta sa-ti arate ceea ce ai vazut deja. Este ca atunci cand incurajezi un copil sa mearga. Simti ca el poate, vezi aceasta posibilitate, acest potential latent in el si-l incurajezi si mai mult. Tu insuti te bucuri de progresul lui. Si astfel cresteti si evoluati impreuna. Scopul esential al sufletului este sa evolueze. Cand isi gaseste un partener de evolutie nimic nu-i mai sta in cale.
                            Poate si voi ati fost in situatia, sau poate ati auzit la altii, de a spune persoanei din viata voastra ca pana a aparut erati un nimeni, ca viata era goala pana a aparut el/ea, ca totul a capatat sens. Ca dintr-o data viata a capatat culoare. Fiecare dintre noi avem in interior imaginea ideala o fiintei pe care vrem s-o intalnim, alaturi de care vrem sa traim in aceasta viata. Perechea ideala cum mai spun unii sau sufletul pereche. Cand intalnim persoana care seamana cel mai mult cu acea imagine interioara vrem sa fim cu ea. Pe masura ce ne apropiem de acea persoana proiectam toata acea imagine ideala asupra persoanei din fata noastra si nimic nu mai conteaza. Ne indragostim pur si simplu de acea persoana. Parca suntem legati la ochi. Credem ca am gasit perechea sufletului nostru. Cand ii spunem toate aceste lucruri acelei persoane proiectam o povara imensa asupra ei, incat ea va incerca mereu sa se ridice la imaginea ideala pe care o am despre ea astfel incat sa nu ne piarda. Exista aceasta tendinta in noi de a ne ridica la nivelul pretentiilor altora, de a nu-i dezamagi.


                           Este o tendinta pe care o implementam in mentalul nostru de mici copii. Ca sa intelegem mai bine, observati cu atentie ce fac parintii, ce facem si noi cu copii nostri. De obicei, parintii au pretentia sa vina copilul acasa cu premiul intai, sa ia numai note mari, sa devina doctor, avocat, etc. Si copilul depune un efort urias sa se ridice la nivelul pretentiilor parintilor in ciuda faptului ca el simte sau vrea sa faca altceva. Nu vrea sa-i dezamageasca pentru ca au investit in el. Nu incurajam acea latura frumoasa care zace in el si pe care el o arata stingherit, ramand astfel in stare latenta. Si astfel copilul nu se dezvolta armonios. Cand va fi intr-un cuplu va repeta aceasta experienta daca nu va avea parte de incurajare, de incredere, de sustinere, de iubire. Pur si simplu nu va avea curaj sa fie cine este cu adevarat pentru ca el este obisnuit sa fie cum vor ceilalti. Pentru ca subconstient el va incerca tot timpul sa se ridice la pretentiile pe care le proiecteaza celalalt partener asupra lui. Revenind la persoana asupra careia am proiectat toata imaginatia noastra, efortul in timp o oboseste insa si nu mai poate tine stacheta sus. Ce se intampla atunci ? Celalalt incepe sa observe diferentele intre ideal si real. Apare dezamagirea, frustrarea, etc. De aici incolo va las pe voi sa ghiciti finalul.
                             Deci este o mare diferenta intre a avea pretentia ca cineva sa fie cum vreau eu si pretentia de a ne dezvolta impreuna acele calitati care sa ne implineasca. Ca o relatie sa fie, sa dureze, este necesar ca fiecare partener sa fie cine este cu adevarat, sa-l descopere pe celalalt cine este cu adevarat, sa-si incurajeze partenerul sa creasca cu adevarat, sa se bucure cu adevarat de evolutia celuilalt. Cum spuneam mai sus, sa te bucuri sincer ca copilul a invatat sa mearga. Pentru ca o relatie sa dureze e nevoie ca fiecare partener sa vina in relatie cu caramida de baza, cu Iubirea Neconditionata. De la voi cum se vede ? Relatia voastra cum e ? O construiti tot timpul, puneti caramida dupa caramida ? Sau a intervenit obisnuinta ? Cineva intreba daca dupa ani de obisnuinta se mai poate face ceva. Cum sa nu, niciodata nu e prea tarziu sa indrepti lucrurile, sa refaci temelia cuplului. Cum ? Readu starea de inceput a relatiei pe care ai format-o, readu starea de indragostit. Dar mi-ar sta bine la varsta mea ? Dar intreb si eu, te vede cineva ? Ti-e teama sa fii cine esti cu adevarat ? Sufletul nostru e mereu tanar si tanjeste dupa iubire. Stiti care este cea mai mare dorinta a sufletului ? Sa iubeasca. Stiti care este cea mai mare suferinta a sufletului ? Sa stie ca nu este iubit. Priviti un copil cum se dezvolta, cum creste, cum se deschide cand simte ca este iubit. Priviti un copil cum se inchide cand simte ca nu este iubit. Transmutati aceasta analogie in relatia de cuplu.

                                   Dar relatia noastra cu Dumnezeu cum este ? Cu ce venim noi in aceasta relatie ? Ce aducem noi in aceasta relatie si ce aduce Dumnezeu ? Cumva noi vrem tot timpul cate ceva de la Dumnezeu ? Si cand nu obtinem ne suparam ? Din partea Lui avem iubirea neconditionata si sustinere, incurajare totala in tot ceea ce facem. Suntem incurajati sa fim cine suntem cu adevarat si sa evoluam intr-un mod armonios. Dar ce treaba are Dumnezeu cu relatia noastra de cuplu ? Doi indragostiti se unesc ca sa devina UNU. Doi devine Unu. Cuplul devine un intreg. Doua suflete care se iubesc vor sa se contopeasca in UNU, sa fie ca Unul, sa traiasca experienta lui UNU. Cine este UNU in relatia noastra ? Suntem noi doi care ne unim sa devenim UNU. Ce vrea UNU de la noi ? Vrea sa stim cine suntem cu adevarat, sa ne construim pe noi insine, sa ne revelam Sinele. Si ca sa putem face asta ne-a daruit experienta de a fi intr-o relatie. Iti spuneam la inceput sa nu te grabesti cu intrebarile. Acum daca te-ai mai lamurit cum e cu relatiile, daca te-ai lamurit cum e sa existi, e de bine. Sper sa va fie de folos. Eu unul vreau sa va cunosc, sa construiesc o relatie cu voi ca sa existam impreuna. Astazi am vorbit despre relatiile de cuplu si cu siguranta nu e un subiect epuizat. Sunt atat de multe aspecte subtile de revelat incat spatiul unui singur articol este insuficient. Dar sunt diverse tipuri de relatii si poate atingem putin din ele in articole viitoare. Relatiile de familie, de prietenie, de serviciu, de afaceri, etc. Daca avem intelepciunea sa invatam din ele, devin oportunitati. Daca nu, devin greutati. Ai un punct de vedere ? Exprima-l ca sa stiu ca existi. De fiecare data cand te exprimi afirmi cine esti tu cu adevarat in acel moment. Cand invatam sa ne exprimam, invatam sa ne construim pe cine suntem cu adevarat clipa de clipa. Crestem si evoluam impreuna pana devenim UNU. Daca s-a inteles si problema ce cauta Dumnezeu in relatiile noastre, e de si mai bine. Pentru ca EL este peste tot.
                              La final, hai sa binecuvantam toate relatiile care apar in viata noastra pentru ca ele sunt ocazii magnifice de a creste, de a invata, de a evolua, de a ne desavarsi viata intr-un mod din ce in ce mai armonios.



                           Descopera si tu calea spre armonie  !! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu