miercuri, 14 septembrie 2016

14 septembrie



          Astazi, ca in fiecare an, pe data de 14 septembrie, crestinii ortodocsi cat si cei catolici sarbatoresc Inaltarea Sfintei Cruci. Este o zi care ne aduce aminte de Patimile si Rastignirea Mantuitorului Hristos si tocmai de aceea se celebreaza prin zi de post. Crucea devine astfel pentru intreaga crestinatate un simbol de mare cinstire. Este cea mai veche si mai importanta sarbatoare ortodoxa inchinata Sfintei Cruci. De unde data de 14 septembrie? Sunt doua evenimente importante care duc la aceasta data :
    - Gasirea Sfintei Cruci si inaltarea ei in fata credinciosilor pentru prima data in ziua de 14 septembrie
    - Intoarcerea Sfintei Cruci de la poporul persan si depusa in Biserica Sfantului Mormint de la Ierusalim,urmata de a doua ceremonie de inaltare, tot in zi de 14 septembrie.


              Inceputurile acestei cinstiri se regasesc undeva prin anul 312 si are stransa legatura cu sfintii imparati Constantin si Elena. Cand imparatului Constantin Cel Mare, aflat in lupta de cucerire a Romei, ii apare pe cer imaginea crucii impreuna cu viziunea ca Prin acest semn vei invinge, acesta hotaraste sa imprime acest semn pe steagurile, scuturile si emblemele de lupta, acest lucru incurajandu-l si in final aducandu-i victoria. Realizeaza ajutorul dat de semnul crucii si chiar pune sa se faca o statuie in Roma, cu el tinand in mana o cruce. Alte doua aparitii ale imaginii crucii in alte batalii castigate ii intaresc credinta in Sfanta Cruce si ca urmare o roaga pe mama sa, Sfanta imparateasa Elena sa plece in cautarea Sfintei Cruci de la Ierusalim, cea pe care a fost rastignit Mantuitorul nostru. Dupa indelungate cautari cauzate de distrugerea Templului si a Ierusalimului de catre romani, in final, in apropierea Golgotei sunt gasite cele trei cruci, pe care au fost rastigniti Mantuitorul si cei doi talhari. Nestiind care a fost Sfanta Cruce, pe care a stat Mantuitorul, Sfanta Elena impreuna cu episcopul Macarie al Ierusalimului de atunci, au hotarat sa aduca un bolnav si sa-l atinga de cele trei cruci, urmand sa vada in urma careia se va vindeca. Cand bolnavul este atins cu crucea pe care a stat Iisus acesta se vindeca si astfel s-a vazut care este adevarata Cruce pe care a fost rastignit Mantuitorul Hristos, ea fiind aratata si inaltata inaintea credinciosilor de catre chiar episcopul Macarie pentru prima data in ziua de 14 septembrie, anul 335. Bucati din Sfanta Cruce se afla acum in diferite parti ale lumii, Roma, vechiul Constantinopol, Vatican, muntele Athos si chiar la noi in tara la Bucuresti. Cea mai mare parte a crucii se afla in Sfantul Munte Athos.


                Al doilea moment legat de inaltarea Sfintei Cruci este prin anul 629, cand Sfanta Cruce este recuperata de la persi si adusa inapoi la Ierusalim de catre imparatul Heraclie, urmand o a doua ceremonie de inaltare in fata credinciosilor si tot in zi de 14 septembrie. Se impune astfel ca fiind o sarbatoare pentru toti crestinii.
                 Sfanta Cruce devine in timp pentru credinciosi simbol de putere si har, smerenie si blandete, de ascultare si mantuire. Daca pana la Hristos crucea a fost o unealta a torturii, provocand teama si oroare, odata cu rastignirea lui Hristos ea devine simbol al credintei, al mantuirii, al izbavirii de pacat. Astfel se spune ca fiecare om are de dus o cruce, crucea vietii, mai grea sau mai usoara. Dumnezeu ne cunoaste sufletele si da fiecaruia dupa cat poate sa duca. Noi trebuie sa avem curajul si puterea de a duce aceasta cruce pe umerii sufletului, care a devenit simbol de viata pentru fiecare dintre noi. A purta crucea semnifica lepadarea de sine insausi. Mantuitorul Hristos ne spune: "Oricine doreste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie ". Crucea semnifica o impletire a vietii pamantesti reprezentata prin axa ei orizontala, cu cea spirituala, de inaltare a sufletului reprezentata prin axa ei verticala.
                   Aceste semnificatii trebuie integrate in toata fiinta noastra pentru a ne apropia si bucura cu adevarat de esenta Inaltarii Sfintei Cruci. Inaltarea sfintei Cruci cea pe care a fost rastignit Iisus Hristos, cel ce ne-a adus noul model de constiinta, cel ce ne-a indemnat sa ne iubim semenii ca pe noi insine, cel care ne-a spus ca putem face lucruri ca El si chiar mai mari de vom crede Cuvantul Lui, semnifica si ne indeamna practic sa ne inaltam constiinta, sa unim Cerul cu Pamantul prin cele doua axe, astfel ca sufletul nostru sa stea drept in fata lui Dumnezeu. Vorbim despre inaltarea noastra ca fiinte spirituale. Vorbim despre hotararea interioara pe care trebuie s-o luam pentru a creste spiritual, despre tendinta de a ne asemana cu El, de a fi mai buni, mai generosi, mai armoniosi. Si cum ne putem inalta mai bine decat cautand si imbratisand Adevarul ?
                     De altfel si mayasii ne spun, prin simbolul Akbal de astazi, cel ce aduce adevarul la suprafata, ca asta este de fapt calea noastra, a adevarului. Simbolul de azi este insotit de un Ton 2, care aduce dualitatea in viata. Vrem sau nu vrem ? In acest context mai ramane sa ne hotaram daca vrem cu adevarat Adevarul. Odata acceptat Adevarul pornim Inaltarea Sufletului. Nu vrem azi Adevarul, inseamna ca inca nu suntem pregatiti si mai avem de asteptat. De ieri am intrat insa sub influenta Trecenei Vantului, cel care da la o parte mizeriile ce acopera Adevarul. Asa ca in perioada urmatoare, Adevarul va iesi la iveala tot mai mult iar noi nu trebuie decat sa fim mai constienti de noi insine, de ceea ce exista in jur, pentru a ne gasi calea.

                       

             Descopera si tu calea spre armonie  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu