vineri, 10 mai 2019

Trageti frana de mana



                        Se spune ca traim in secolul vitezei. Si chiar am ajuns sa facem totul in viteza, am ajuns la senzatia ca nu ne mai ajunge timpul. Hai sa-i lasam pe ceilalti cu treaba lor si sa ne analizam mai intai pe noi. Simtiti cum toate se petrec in jurul nostru cu o viteza din ce in ce mai mare ? Simtiti ca se petrec atat de multe evenimente in jur incat nu le mai putem intelege ? Aveti senzatia ca nu mai faceti fata, ca nu le mai puteti cuprinde, ca totul se desfasoara prea repede ? Evenimente de natura sociala, de natura politica, de natura familiala, de relatii, etc. Pana si copiii cresc prea repede, suntem asa de prinsi in servicii, slujbe, afaceri incat nu mai avem timp sa-i vedem cand si cum cresc. Va regasiti printre aceste situatii ?
                        Cum de lucrurile au capatat asa o viteza marita ? Cine apasa pedala de acceleratie ? Oare cine ? Noi cumva ? Nu esti tu cel care se grabeste dimineata la serviciu ? Nu esti tu cel care se grabeste in trafic ? Nu esti tu cel care mananca in viteza ? Am intrat intr-un fel de cursa nebuna pe care fiecare o termina cum poate si daca poate. Iar rezultatele acestui efort sunt dintre cele mai variate. Cine ne pune sa mergem la aceasta viteza nebuna ? De ce sa intram in aceasta competitie ? Tot am amintit de trafic. Hai sa luam un exemplu. Presupunem ca esti pe sosea si conduci cu o viteza de 150 km/ora iar la un moment dat te hotarasti sa faci o schimbare de directie, la stanga sau la dreapta, nu are importanta. La aceasta viteza e putin probabil sa mai ramai pe carosabil.
                          Asa este si in viata. Daca esti tot timpul in viteza, nu te mai poti opri ca sa faci o schimbare adevarata in viata ta, o schimbare in urma careia sa simti niste rezultate pozitive, benefice. Dar o schimbare in viteza iti poate da viata peste cap. E nevoie sa mai tragem frana de mana din cand in cand si sa ne oferim un ragaz sa vedem unde suntem si unde vrem sa ajungem, daca vrem sa fim in siguranta. Fiecare caram un bagaj, ca e material, ca e emotional, nu conteaza. Sesizati ce se intampla cu acel bagaj cand luam curba la stanga in viteza ? Noi poate reusim fizic sa facem stanga dar bagajul, incarcatura emotionala, se duce inainte conform fortei centrifuge. Asta inseamna ca viata noastra se poate duce de rapa. Asta inseamna ca serviciul, relatia, acumularile, familia, sanatatea, se pot pierde intr-o secunda. Asta inseamna ca poate ar trebui sa ancoram mai bine bagajul, sa ne fixam mai bine emotiile, adica sa le constientizam, sa ne ancoram mai bine in realitatea pe care tot noi o cream. Sau poate e cazul sa mai renuntam la bagajul inutil care ne impovareaza viata. Un bagaj grosier pe care l-am acumulat tot in viteza, nu am realizat ce-am acumulat, l-am aruncat acolo pe bancheta din spate si-l caram dupa noi toata viata. Cand si cand ne mai intrebam de ce ne urnim asa de greu, de ce nu avem succes, de ce nu suntem fericiti, de ce nu suntem sanatosi, etc. Intrebari care nu-si gasesc raspunsul pentru ca si ele sunt puse tot in viteza. Si atunci, ce-ar fi sa folosim frana de mana ?
                          Sunt atatea exemple de oameni care au tras frana de mana si si-au schimbat viata in bine. Urmaresc si eu la randu-mi diverse documentare. Multe dintre ele ma inspira, chiar sunt niste lectii de viata. Unul dintre ele vorbea despre o femeie, vicepresedinte de companie multinationala, care a renuntat la aceasta pozitie inalta tocmai din cauza ritmului, a vitezei cu care se petreceau lucrurile. Simtea ca este acaparata de acest tumult cotidian al orasului. Pur si simplu isi da demisia din aceasta pozitie de conducere pentru care altii alearga toata viata si cu toata viteza de care sunt in stare. In final isi gaseste si partenerul de viata si traiesc acum o viata linistita intr-o regiune nordica unde cresc caini husky de tractiune si ofera plimbari turistilor. A reusit sa traga frana de mana la timp.
                        Sau despre cazul unui savant in domeniul nuclear care isi crestea cei doi copii singur fiind diagnosticat si cu o boala letala, cu cancer. A fost si randul sau sa traga frana de mana. A renuntat total la ritmul nebun de munca, s-a mutat in Alaska devenind taietor de lemne si ce sa vezi, a scapat si de cancer. Va las pe voi sa traduceti ce inseamna viteza in viata voastra, ce efecte are asupra voastra si asupra celor din jur. Daca considerati ca este cazul sa trageti frana de mana, nu ezitati s-o faceti. Pana nu e prea tarziu. La viteza asta nu avem timp sa ne bucuram de viata. Si cel mai probabil va veni o zi cand ne vom intreba ce-am facut in viata, cum de am ajuns in aceasta situatie, cand a trecut timpul si asa mai departe. Alegerea este la indemana noastra. Asa si este, noi suntem cei care ne cream realitatea. Daca-i asa, de ce sa nu ne cream o viata mai frumoasa, mai armonioasa ?
                       Sa ne intelegem bine, viteza se poate traduce pentru fiecare in parte. Pentru cineva viteza se poate traduce prin agitatia mentala, adica o persoana la care gandurile se succed cu o viteza ametitoare. Te simti innebunit de atatea ganduri. A trage frana de mana inseamna reducerea agitatiei mentale, inseamna linistirea mintii daca vrem sa observam realitatea din jur. A trage frana de mana inseamna pana la urma intrarea in starea zero, starea de liniste. Este ca la masina, aduci maneta de viteze in punctul zero. Iti oferi timp de gandire inainte de a lua decizii importante, inainte de a schimba directia de mers. Esti ca intr-o intersectie fara indicatoare. Ai nevoie de starea zero, ai nevoie sa reduci viteza ca sa poti vedea drumul altfel e posibil sa ratezi scurtatura care te duce mai rapid la destinatie. De altfel si vorba din popor spune ca graba strica treaba.
                    Asa ca ce sa-ti recomand ? Simti o stare de oboseala, realizezi ca esti intr-o cursa nepotrivita ? Simti ca nu mai ai combustibil, ca forta vitala nu te mai sustine ? Te simti acaparat de ganduri, de griji, de stres ? E ca si cum indicatorul de benzina a trecut pe avarie. Inseamna ca e timpul sa tragi pe dreapta, sa tragi frana de mana si sa vezi ce e cu tine, de ce ai ajuns in aceasta situatie si ce ai de facut . Ofera-ti timp. E pentru tine.!! Poate ai sesizat ca sarbatorile te ajuta cumva sa tragi frana de mana. Reduci viteza, chiar te opresti, te odihnesti, te bucuri, te distrezi, te reincarci cu energia subtila a sarbatorilor, iti oferi timp, iti faci plinul cum s-ar spune. Putem face asta mai des si nu doar de sarbatori ? Cum sa nu, depinde doar de noi. Asadar, sfintele sarbatori de Pasti au trecut si privesc la cei din jur cum au luat viteza din nou. Nu uitati ca aveti la indemana acest mijloc tehnic, folositi-l atunci cand se instaleaza starea de oboseala, de stres, de nesiguranta, de teama, de frustare, de incertitudine, etc.
                             Esti soferul propriei vieti si-ti recomand s-o conduci cu mare atentie !!!



                      Descopera si tu calea spre armonie  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu