Suntem inca in Saptamana Mare, spre finalul ei si ne pregatim pentru cel mai frumos moment, unul inaltator, Invierea. Aveti senzatia sau simtiti ca se intampla ceva, ca ceva in interior se schimba ? Sa fie o stare de liniste mai amplificata ? Sa fie o dorinta launtrica de purificare ? Sa fie acel dor inconstient de a ne uni cu Sinele ? Dorul de Acasa ? Si de ce oare aceste senzatii, emotii, se amplifica in aceasta perioada ? Revin cu niste aspecte pe care le-am mai adus in atentia voastra, dar despre care cred ca e bine sa le mai reamintim. Mai e putin si intram in ziua de vineri, cunoscuta popular drept Vinerea Mare, ziua in care Mantuitorul a fost rastignit. Crestinul isi indreapta in aceasta zi gandurile catre El, cel care a venit sa ne spuna ca doar prin renuntarea constienta la conditia umana putem accede spre alta dimensiune. Si a ales aceasta cale, dureroasa pentru ochii si mintea noastra, de a fi rastignit pentru ca noi sa stim ca a murit pentru ca mai apoi sa ne arate ca Spiritul nu moare, ci el este vesnic. Sa ne arate ca Spiritul este viu si ca de fiecare data cand alegem moartea, cand renuntam la tot ceea ce nu ne mai este folositor, Spiritul Re-Invie. Este o perioada magica care s-a inscris profund si de multa vreme in subconstientul colectiv iar noi rezonam acum cu aceasta vibratie a Invierii. Si de aici vin acele senzatii, framantari interioare.
Crestinii si intreaga Biserica Ortodoxa, rememoreaza rastignirea si moartea Mantuitorului pe cruce in aceasta zi, iar in Tara Sfanta, in aceasta zi de vineri se reface Drumul Crucii de catre pelerini, care pornesc in aceasta procesiune incepand de la Pretoriu si pana la Biserica Sfantului Mormant, semnificand drumul pe care l-a facut Hristos cu crucea pe umeri spre Golgota, locul rastignirii. Mai este numita si Vinerea Neagra, pentru ca este ziua in care Mantuitorul traieste cele mai grele patimi, judecata, batjocura, umilinta, schingiuirea, rastignirea, moartea. In aceasta zi Mantuitorul a fost rastignit pe Sfanta Cruce, a murit si a fost pus in mormant iar credinciosii obisnuiesc ca in aceasta zi sa tina post negru. Iar in Sambata Mare, trupul Domnului se odihneste in mormant iar credinciosii se reculeg in aceasta zi dinaintea Invierii. Toata aceasta saptamana, se spune despre ea ca este Saptamana Patimilor. Si asta puteti constata pe propria piele, puteti observa daca ati avut parte de provocari, de neadevar, de minciuna, de tradari sau de alte emotii perturbatoare. Spun asta pentru ca astazi este inca ziua de miercuri, ziua in care Iuda il tradeaza pe Mantuitor pentru cei cativa arginti.
Ca sa mai raspundem la intrebarile de inceput, prin Inviere fiinta umana isi constientizeaza de fapt esenta divina. Acest moment de Inviere, Sfintele Pasti, asa dupa cum il cunoastem cu totii vine an de an sa ne reaminteasca tuturor, crestini sau nu, cine suntem de fapt si de unde venim. Imi place foarte mult cum ne spune Parintele Arsenie Boca : "Invierea este singura minune care se arata atat credinciosilor cat si necredinciosilor ". Acoperiti de grijile planului material si lasand sa se aseze praful peste esenta noastra, uitam tot mai mult de ce suntem aici. Ne pierdem in densitate. Muncim, construim palate, vrem siguranta zilei de maine, dar ne lipseste ceva. Ridicam zgarie nori in speranta ca vom fi mai aproape de Dumnezeu. Si asta este un fel de inaltare, dar este una exterioara. Si cand cautam ceva in exterior inseamna de fapt ca ne-am separat de acel ceva pe care-l cautam. Cam asa ceva se intampla si cu noi, cautam ceva dupa care tanjim in afara noastra.
Este acel dor launtric dupa care alergam la modul subconstient, pentru ca doar acolo in strafundurile subconstientului stim cine suntem si de ce-am venit in aceasta lume. Ne amagim foarte mult prin aceasta cautare exterioara si nu facem decat sa ne dapartam si mai mult de adevarata Sursa. Si asta nu face decat sa amplifice iluzia in care traim si sa-l hranim pe Ego. Eu construiesc, Eu fac bani, Eu sunt puternic si influent, Eu fac totul. Oare ? Daca privim mai atent in jurul nostru vedem ce-a facut identificarea cu Eu. In clipele in care apare Eu Sunt, dintr-o data se schimba realitatea si totul pare distant. De ce ? Pentru ca lui Eu Sunt lucrurile materiale nu ii sunt dragi, sufletul nu le recunoaste, nu sunt incarcate de iubire si adevar profund. Si atunci il apuca pe Eu Sunt acel dor launtric de a-si da seama si in mod constient cine si ce este el de fapt.
Si vine aceasta cautare launtrica. Vine dorinta de a se trezi. Vine dorinta de Inviere, de re-Inviere. Vine dorinta de a fi Acasa. Si probabil nu e intamplatoare vorba aceea ca unde-i mai bine ca acasa. Ei bine, aceste zile pline de subtilitate vin sa ajute sufletele noastre pierdute in aceasta cautare sa-si gaseasca drumul, calea. Calea spre armonie. Este o perioada incarcata energetic in care vibratiile iubirii, compasiunii, iertarii, capata frecvente mai inalte decat de obicei. Observati aceste lucruri la cei din jurul vostru. Observati atitudinea, linistea si calmul care se extinte in aceasta perioada. Se simte o vibratie mai inalta la nivelul constiintei de grup si chiar colective. Doar observati si constientizati. Orice bun crestin trece prin aceasta perioada a Postului Mare, cea mai lunga perioada de post si rugaciune a anului in care se purifica si-si ridica vibratia pentru a simti cu adevarat re-Invierea. Observati in aceste zile ca oamenii se mai linistesc, se calmeaza, parca incetinesc ritmul nebun in care traim zi de zi. Daca lasam grijile deoparte vedem ca apare linistea. Stresul nu ne lasa sa ne vedem adevarata natura a fiintei noastre. Ne apropiem de sfarsitul acestei perioade magnifice sustinuti de energiile cosmice care vor culmina cu momentul Invierii Domnului Iisus.
Da, putem observa cum aceste zile aduc dorinta de iertare, simtim ca vrem sa daruim, chiar simtim nevoia de liniste si impacare. Si fara sa vrei incepi sa rezonezi cu aceasta vibratie mai inalta, incepi sa te aliniezi la ea si parca totul devine mai bland, mai frumos, mai armonios. Dar ce pacat ca nu dureaza mai mult aceasta vraja a invierii. Ne intoarcem la job-urile noastre, la munca noastra si reintram in stresul de zi cu zi si ne lasam iar acoperiti de griji si uitam ca am re-nascut. Parca trece prea repede acest moment. Cu toate astea sunt binevenite aceste perioade subtile de liniste si pace. Ne ofera ragazul de a mai reflecta, de a mai sta de vorba cu noi insine.
Biserica Ortodoxa, crestinatatea in general, considera Invierea Mantuitorului ca pe un pilon central al credintei iar comemorarea Invierii a devenit in timp poate cea mai mare sarbatoare a crestinatatii. A devenit un simbol al biruintei asupra mortii, al Luminii asupra Intunericului. Invierea, asa cum spuneam mai devreme, ar fi singura minune care se arata atat credinciosilor cat si necredinciosilor si probabil multi dintre noi cred ca avem mult de reflectat pe aceasta tema.
Biserica Ortodoxa, crestinatatea in general, considera Invierea Mantuitorului ca pe un pilon central al credintei iar comemorarea Invierii a devenit in timp poate cea mai mare sarbatoare a crestinatatii. A devenit un simbol al biruintei asupra mortii, al Luminii asupra Intunericului. Invierea, asa cum spuneam mai devreme, ar fi singura minune care se arata atat credinciosilor cat si necredinciosilor si probabil multi dintre noi cred ca avem mult de reflectat pe aceasta tema.
Aceasta sfanta sarbatoare are menirea de a mentine vie amintirea patimilor, a tradarii, a mortii si invierii Domnului. Pastele ortodox dureaza 40 de zile, incepand cu Duminica intai, prima zi a Invierii si pana la Sarbatoarea Inaltarea Domnului, care este praznuita de catre Biserica Ortodoxa la 40 de zile de la Inviere. Dupa cum bine se stie, Pastele nu pica in fiecare an la aceeasi data.
Sa mai amintim inca odata cum se stabileste data in care celebram sarbatoarea de Sfintele Pasti. Variabilitatea acestei date este data de regula instituita in anul 325, cand a avut loc Consiliul Ecumenic de la Niceea, conform careia Pastele va fi sarbatorit in prima duminica urmatoare lunii pline de dupa echinoctiul de primavara. Deci, anul acesta prima Luna Plina de dupa echinoctiul de primavara a fost pe 19 aprilie. In cazul in care sarbatoarea pica in aceeasi duminica cu Pastele Iudeilor, se amana pentru duminica urmatoare. Asa ca noi vom celebra aceasta sfanta sarbatoare in data de 28 aprilie, fiind de departe cea mai importanta sarbatoare, de fapt este singura sarbatoare din calendarul ortodox praznuita timp de trei zile. Si sunt multe alte sarbatori care sunt stabilite functie de Sfintele Pasti. Invierea, ca act in sine, va zdruncina cu fiecare an care trece un intreg sistem de gandire invechit si va da omului o noua speranta. Si de fiecare data acest proces va fi mai intens pentru ca sunt tot mai multi angrenati in acest proces de trezire spirituala iar subconstientul colectiv integreaza aceasta vibratie iar omenirea va rezona din ce in ce mai mult cu aceasta vibratie a reinvierii.
Intrebarile, cautarile si rostul omului primesc acum si de fiecare data o alta perspectiva, o alta perceptie pentru ca de fiecare data mai urcam o treapta a constiintei. De fiecare data se vor produce salturi constientiale. Invierea dovedeste ca moartea nu este sfarsitul, ci este o trecere catre o alta viata. Dincolo de aspectul de sarbatoare festiva in continua crestere, de marketing comercial, Pastele trebuie constientizat ca un izvor de speranta, de incredere intr-o noua viata, intr-un nou inceput, de bucurie pentru mantuire si adevar, de credinta si iubire, de lumina. Prin acceptarea mortii de buna voie, asa cum ne-o arata Mantuitorul rastignit pe cruce, se darama zidul dintre Divinitate si Uman, dintre Cer si Pamant. Cade zidul pentru a patrunde Lumina. Ni se arata drumul spre viata adevarata a sufletelor noastre.
Invierea Domnului este biruinta asupra mortii si rautatii oamenilor, care in batjocura l-au numit regele iudeilor, punandu-i pe cap o coroana de spini. Traditional, de pe masa de Paste nu lipseste cozonacul, pasca si ouale rosii. Conform traditiei ouale se vopsesc in culoarea rosie, simbolizand sangele varsat de Mantuitor cand a fost rastignit pe cruce. Legenda spune ca Fecioara Maria a incercat sa-i induplece pe romani ducandu-le un cos cu oua, dar fiind refuzata aseaza cosul cu oua sub cruce peste care curge sangele Mantuitorului rastignit, iar acestea se inrosesc. Traditia populara mai spune ca ouale rosii sunt pazitorii casei si din acest motiv ele nu trebuie sa lipseasca de la masa de Pasti. Pastele aduce printre altele si un moment de intregire a familiei, de impartasire a bucuriei, linistii si pacii. Este o bucurie care trebuie impartasita. Asadar, sa ne bucuram de acest moment dar sa nu uitam semnificatia profunda pe care ne-o aduce.
Aruncam o privire si peste calendarul mayas sa vedem ce simboluri au pregatit mayasii pentru aceasta sfanta zi. Pentru inceput va spun ca ne situam inca in coloana centrala a acestui calendar sacru, un fel de coloana vertebrala, sustinuta de-o parte si de alta de multe portaluri energetice ceea ce inseamna ca suntem sustinuti de energii subtile profund revelatoare. Intreaga luna aprilie am fost pe aceasta coloana centrala si inca mai suntem pana la sfarsitul lunii, mai exact 29 aprilie este ultima zi in aceasta centrare dupa care trecem in partea dreapta a acestui calendar. Ca o analogie, am fost ca printr-un tunel energetic in aceasta luna aprilie, si ne apropiem acum de iesirea din tunel la capatul caruia ne asteapta Invierea. Nu e interesant ce ni se petrece ? Si de multe ori am facut observatia ca doar trebuie sa constientizam aceste aspecte pentru ca sa le si traim, simtim, onora. Deci, in ziua de Pasti vom avea simbolul CAUAC, ceea ce se traduce prin Furtuna, simbol care-l precede pe cel mai inalt simbol si anume AHAU adica Dumnezeu.
Sa traducem pe intelesul nostru. CAUAC - Furtuna ne aseaza atunci cand suntem patrunsi de acest spirit mayas, exact in locul de unde putem vedea mai departe, dincolo de simturile umane, acolo de unde putem privi spre AHAU- Dumnezeu. O zi in care crestinul fiind patruns de toate acele semnificatii pe care le-am descris la inceput, are sansa de a percepe o alta dimensiune, are sansa de a face saltul in constiinta incat sa-si intalneasca Sinele Divin, are sansa de a-l aduce pe Dumnezeu sa locuiasca in inima lui. Este un simbol al transformarii pentru ca Furtuna spulbera praful care se aseaza peste adevarata natura a noastra. Ne vom vedea asa cum suntem si tot ce e posibil sa fim surprinsi de ceea ce vedem. Dar aceasta legatura conjuncta dintre Furtuna si Inviere ne da puterea sa mergem mai departe. Acestui simbol ii este asociat un Ton 9 , cel mai puternic ton pamantean, un ton care ne da putere, care ne impamanteaza. Deci legatura dintre Cer si Pamant este stabilita de aceasta asociere. Deja "precum in Cer asa si pe Pamant" se implineste. Un ton ce ne vorbeste despre miscare, despre intentie. Vrem sa mergem mai departe, vrem sa cunoastem, vrem sa percepem altfel viata.
Pe scurt, esenta este aceeasi. Diferitele culturi vorbesc in esenta despre aceleasi lucruri, despre acelasi adevar divin. Vorbim despre Inviere, despre ce inseamna ea pentru noi de mii de ani. Cat va mai dura pana ce vom Re-Invia ramane de vazut.
Lumina si caldura Pastelui sa ne deschida inimile spre iertare, iubire si credinta. Sa fim mai buni si sa ne bucuram de frumusetea tuturor lucrurilor care ne inconjoara. Ce bine ar fi sa putem pastra aceasta vibratie si in restul zilelor nu doar in aceste cateva zile.
Deci, va spun si eu, de fapt va reamintesc, un lucru pe care sufletele voastre il stiu deja : " Hristos a Inviat "
Sa mai amintim inca odata cum se stabileste data in care celebram sarbatoarea de Sfintele Pasti. Variabilitatea acestei date este data de regula instituita in anul 325, cand a avut loc Consiliul Ecumenic de la Niceea, conform careia Pastele va fi sarbatorit in prima duminica urmatoare lunii pline de dupa echinoctiul de primavara. Deci, anul acesta prima Luna Plina de dupa echinoctiul de primavara a fost pe 19 aprilie. In cazul in care sarbatoarea pica in aceeasi duminica cu Pastele Iudeilor, se amana pentru duminica urmatoare. Asa ca noi vom celebra aceasta sfanta sarbatoare in data de 28 aprilie, fiind de departe cea mai importanta sarbatoare, de fapt este singura sarbatoare din calendarul ortodox praznuita timp de trei zile. Si sunt multe alte sarbatori care sunt stabilite functie de Sfintele Pasti. Invierea, ca act in sine, va zdruncina cu fiecare an care trece un intreg sistem de gandire invechit si va da omului o noua speranta. Si de fiecare data acest proces va fi mai intens pentru ca sunt tot mai multi angrenati in acest proces de trezire spirituala iar subconstientul colectiv integreaza aceasta vibratie iar omenirea va rezona din ce in ce mai mult cu aceasta vibratie a reinvierii.
Intrebarile, cautarile si rostul omului primesc acum si de fiecare data o alta perspectiva, o alta perceptie pentru ca de fiecare data mai urcam o treapta a constiintei. De fiecare data se vor produce salturi constientiale. Invierea dovedeste ca moartea nu este sfarsitul, ci este o trecere catre o alta viata. Dincolo de aspectul de sarbatoare festiva in continua crestere, de marketing comercial, Pastele trebuie constientizat ca un izvor de speranta, de incredere intr-o noua viata, intr-un nou inceput, de bucurie pentru mantuire si adevar, de credinta si iubire, de lumina. Prin acceptarea mortii de buna voie, asa cum ne-o arata Mantuitorul rastignit pe cruce, se darama zidul dintre Divinitate si Uman, dintre Cer si Pamant. Cade zidul pentru a patrunde Lumina. Ni se arata drumul spre viata adevarata a sufletelor noastre.
Invierea Domnului este biruinta asupra mortii si rautatii oamenilor, care in batjocura l-au numit regele iudeilor, punandu-i pe cap o coroana de spini. Traditional, de pe masa de Paste nu lipseste cozonacul, pasca si ouale rosii. Conform traditiei ouale se vopsesc in culoarea rosie, simbolizand sangele varsat de Mantuitor cand a fost rastignit pe cruce. Legenda spune ca Fecioara Maria a incercat sa-i induplece pe romani ducandu-le un cos cu oua, dar fiind refuzata aseaza cosul cu oua sub cruce peste care curge sangele Mantuitorului rastignit, iar acestea se inrosesc. Traditia populara mai spune ca ouale rosii sunt pazitorii casei si din acest motiv ele nu trebuie sa lipseasca de la masa de Pasti. Pastele aduce printre altele si un moment de intregire a familiei, de impartasire a bucuriei, linistii si pacii. Este o bucurie care trebuie impartasita. Asadar, sa ne bucuram de acest moment dar sa nu uitam semnificatia profunda pe care ne-o aduce.
Aruncam o privire si peste calendarul mayas sa vedem ce simboluri au pregatit mayasii pentru aceasta sfanta zi. Pentru inceput va spun ca ne situam inca in coloana centrala a acestui calendar sacru, un fel de coloana vertebrala, sustinuta de-o parte si de alta de multe portaluri energetice ceea ce inseamna ca suntem sustinuti de energii subtile profund revelatoare. Intreaga luna aprilie am fost pe aceasta coloana centrala si inca mai suntem pana la sfarsitul lunii, mai exact 29 aprilie este ultima zi in aceasta centrare dupa care trecem in partea dreapta a acestui calendar. Ca o analogie, am fost ca printr-un tunel energetic in aceasta luna aprilie, si ne apropiem acum de iesirea din tunel la capatul caruia ne asteapta Invierea. Nu e interesant ce ni se petrece ? Si de multe ori am facut observatia ca doar trebuie sa constientizam aceste aspecte pentru ca sa le si traim, simtim, onora. Deci, in ziua de Pasti vom avea simbolul CAUAC, ceea ce se traduce prin Furtuna, simbol care-l precede pe cel mai inalt simbol si anume AHAU adica Dumnezeu.
Sa traducem pe intelesul nostru. CAUAC - Furtuna ne aseaza atunci cand suntem patrunsi de acest spirit mayas, exact in locul de unde putem vedea mai departe, dincolo de simturile umane, acolo de unde putem privi spre AHAU- Dumnezeu. O zi in care crestinul fiind patruns de toate acele semnificatii pe care le-am descris la inceput, are sansa de a percepe o alta dimensiune, are sansa de a face saltul in constiinta incat sa-si intalneasca Sinele Divin, are sansa de a-l aduce pe Dumnezeu sa locuiasca in inima lui. Este un simbol al transformarii pentru ca Furtuna spulbera praful care se aseaza peste adevarata natura a noastra. Ne vom vedea asa cum suntem si tot ce e posibil sa fim surprinsi de ceea ce vedem. Dar aceasta legatura conjuncta dintre Furtuna si Inviere ne da puterea sa mergem mai departe. Acestui simbol ii este asociat un Ton 9 , cel mai puternic ton pamantean, un ton care ne da putere, care ne impamanteaza. Deci legatura dintre Cer si Pamant este stabilita de aceasta asociere. Deja "precum in Cer asa si pe Pamant" se implineste. Un ton ce ne vorbeste despre miscare, despre intentie. Vrem sa mergem mai departe, vrem sa cunoastem, vrem sa percepem altfel viata.
Pe scurt, esenta este aceeasi. Diferitele culturi vorbesc in esenta despre aceleasi lucruri, despre acelasi adevar divin. Vorbim despre Inviere, despre ce inseamna ea pentru noi de mii de ani. Cat va mai dura pana ce vom Re-Invia ramane de vazut.
Lumina si caldura Pastelui sa ne deschida inimile spre iertare, iubire si credinta. Sa fim mai buni si sa ne bucuram de frumusetea tuturor lucrurilor care ne inconjoara. Ce bine ar fi sa putem pastra aceasta vibratie si in restul zilelor nu doar in aceste cateva zile.
Deci, va spun si eu, de fapt va reamintesc, un lucru pe care sufletele voastre il stiu deja : " Hristos a Inviat "
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu