sâmbătă, 8 aprilie 2017

Floriile 2017



                       Maine este sarbatoarea Florilor sau Duminica Floriilor cum mai este ea cunoscuta in traditia populara. De ce a devenit o sarbatoare asa de importanta pe care orice credincios o asteapta an de an ? Pentru ca este ziua in care Mantuitorul a intrat in Ierusalim, acolo unde isi va infrunta Patimile cele Mari, acolo unde isi va cunoaste tradarea si moartea. Multimea de oameni care-l asteapta il intampina cu ramuri de maslin si finic. Aceasta traditie continua pana in zilele noastre doar ca la noi nefiind maslini, credinciosii folosesc ramuri de salcie cu care merg la biserica unde sunt sfintite si binecuvantate. Continuam astfel, prin acest ritual religios, sa-l primim pe Mantuitor in sufletele noastre. Dupa ce sunt sfintite, ramurile de salcie sunt asezate in case, la usi, ferestre, icoane si sunt pastrate tot timpul anului, existand credinta ca ele ne pazesc de cele rele. De altfel salcia reprezinta puterea de viata, de regenerare si innoire, anuntand si un nou inceput, venirea primaverii, renasterea naturii.

                      Astfel ramura de salcie sfintita aduce in casa si sufletul credinciosului un  sentiment de innoire, de inaltare, o constientizare a puterii interioare care te face sa te indrepti catre Lumina si Adevar. Cum de s-a ajuns totusi la ramura de salcie ? Se spune, conform legendei, ca atunci cand Maica Domnului alerga spre locul rastignirii Domnului ajunge pe malul unui rau cu apa involburata iar pentru a-l trece Ea roaga toate plantele s-o ajute sa treaca apa. Cea care o ajuta sa treaca apa este salcia, care isi pleaca crengile si vine astfel in ajutorul ei. Traditia spune ca in semn de multumire, Maica Domnului hotaraste ca ramuri de salcie sa fie duse la biserica in aceasta zi de Florii, in Duminica Floriilor. Zi care in timp a devenit ultima duminica de dinaintea Invierii. Ziua care practic deschide Saptamana Patimilor lui Iisus Hristos. Poate tocmai de aceea in popor mai este cunoscuta ca si Duminica Patimilor. Este ultima sarbatoare inainte de Sfintele Pasti.
                    Mergand inapoi in timp, aceasta sarbatoare se pare ca isi trage radacinile si din sarbatoarea pe care romanii o celebrau la inceputul primaverii, sarbatoarea ''Floralia'', o sarbatoare importanta la vremea lor pentru ca era vorba despre Flora, zeita florilor. Ocazie cu care imparatii romani, in semn de mare apreciere si recunostinta fata de zeitate, obisnuiau sa gratieze condamnatii din inchisori devenind astfel cunoscuta ca si Duminica gratierilor. Traditii si obiceiuri sunt multe iar fiecare cultura le-a pastrat si transmis mai departe pana in zilele noastre. Particularitatea si specificul acestor traditii alcatuiesc identitatea noastra si dau putere credintei. Pentru noi crestinii Duminica Floiilor a devenit o sarbatoare corelata sau pe care o praznuim mereu inaintea Pastilor, asta insemnand ca nu e o sarbatoare cu data fixa, ci este corelata cu data in care pica Pastele, intotdeauna in duminica de dinaintea Pastilor.

                      In timp a devenit si un frumos prilej de sarbatorire a celor care poarta nume de flori. Dincolo de aceste obiceiuri, traditii, bucurii, sufletul se indreapta catre trairile pe care Mantuitorul ni le transmite chiar si in ziua de azi. Sufletul curat al credinciosului se pregateste astfel pentru intampinarea celei mai mari taine, Invierea. Este un fel de pregatire, un proces de transfigurare de mare profunzime pentru a putea trece, simti, astfel de trairi. Pentru a accepta faptul ca moartea fizica nu inseamna sfarsitul si ca Invierea este de fapt trecerea la viata vesnica. Dincolo de petrecerile si festinurile la care ne pricem din ce in ce mai bine, sufletul nostru are nevoie de aceste semnificatii si aspecte subtile. Altfel va ramane blocat in aceasta realitate si nu va putea evolua spiritual.
                      In traditia noastra crestina astazi este Sambata lui Lazar, zi de pomenire a mortilor, de comemorare a celor plecati dintre noi. In aceasta zi se obisnuieste sa se faca placinte care apoi se dau de pomana. Aceasta sambata este ultima zi din Postul Sfintelor Pasti in care se mai fac pomeniri pentru cei morti, pomenirile relundu-se dupa Saptamana Luminata. Biserica Ortodoxa cinsteste aceasta zi pentru ca reprezinta invierea lui Lazar din Betania, cel mort de patru zile si pe care Iisus Hristos il readuce la viata, infaptuind astfel una din marile minuni prin care isi arata puterea dumnezeiasca. Aceasta minune cunoscuta ca si mica inviere, mai putin cunoscuta si mediatizata, prevesteste intr-un fel Marea Inviere a Mantuitorului. Devine un fel de pregatire a constiintei individuale pentru ce va sa se intample peste cateva zile.


                          Daca Lazar a putut fi inviat din morti inseamna ca El insusi va putea birui moartea. Este mai greu de acceptat, dar probabil ca era necesar un exemplu de inviere de dat mai intai, inainte de Invierea Domnului, tocmai pentru ca constiinta colectiva sa poata integra aceasta cunoastere, sa poata depasi frica de moarte. Aceasta inviere, mica inviere, face ca la acea vreme multimea sa inceapa sa-l perceapa pe Iisus ca pe Mesia cel asteptat si ca urmare este asteptat cu bucurie la intrarea in Ierusalim. Incepand cu seara din Duminica Floriilor intram in Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor care va culmina cu Joia Mare in care are loc Cina cea de Taina si cu Vinerea Mare in care este rastignit Iisus Hristos. In biserici, in fiecare seara incep deniile, slujbe care comemoreaza momentele pe care le traieste Mantuitorul de la intrarea sa in Ierusalim si pana la Inviere. Asa ca ne pregatim de o perioada intens spirituala, cu semnificatii profunde ce ne ne pot transforma fiinta interioara dornica de inaltare, de inviere.
                       Pentru aceasta zi de sarbatoare, Biserica oranduieste mereu dezlegare la peste, fiind a doua dezlegare la peste dupa cea din ziua Bunei Vestiri. Salcia este folosita doar in aceste doua momente speciale, de ziua Bunei Vestiri si de Florii. Se mai spune, tot in traditia populara, ca asa cum va fi vremea de Florii asa va fi si de Paste.
                        Astazi de sambata lui Lazar, in calendarul mayas avem simbolul Muluc, Apa, insotit de cel mai inalt Ton 13. Printre alte semnificatii, Apa mai semnifica si ofranda pe care o putem aduce in amintirea cuiva. Asa ca astazi in zi de pomenire a mortilor, mayasii ne trimit tocmai acest simbol. Despre Tonul 13 ce sa mai spun decat ca e cel mai inalt ton din calendarul mayas si reprezinta desavarsirea, manifestarea celei mai inalte expresii a constiintei. Si cu siguranta doar de la cel mai inalt nivel al constiintei putem trece peste frica de moarte si sa privim invierea ca pe un nou inceput.
                        Iar pentru maine, de Duminica Floriilor, avem simbolul Oc, Cainele Cosmic, Marele Pazitor al Legii Divine, cel care pazeste Poarta de trecere dintre lumea vazuta si cea nevazuta. El, Marele Pazitor, se asigura ca ne-am purificat sufletele inainte de a ajunge la Poarta. Cum ar veni, sunt acele trepte pe care urcam mereu in constiinta suficient de mult incat sufletul sa se umple de Lumina iar planul material, atasamentele sa nu ne mai traga in jos. Tonul 1 ce insoteste acest simbol, in zi de mare sarbatoare, face ca initierea sa se produca, vine cu energia subtila ce da forta actiunii. Adica daca vrem, intentionam, sa plecam pe calea transformarii interioare, acum este momentul. Si in ce zi vine aceasta asociere de ton si simbol. In ziua in care Mantuitorul vine sa se arate multimii. Adica putem, suntem in stare, doar daca avem credinta, doar daca suntem cu toata fiinta in Voia Divina.
                         De fiecare data asocierile dintre simboluri si tonuri vor fi diferite iar rezultanta lor va da nuanta zilei respective. Asociate si cu sarbatorile, cu aceste portaluri energetice deosebite, intregul capata alta perceptie. De maine, odata cu acest Ton 1, incepe o noua trecena, Trecena Cainelui Pazitor, ceea ce inseamna ca timp de 13 zile vom fi sub influenta majora a acestui simbol, cu toate semnificatiile lui. In general vorbim de pregatirea noastra, de transformarea noastra spirituala pentru a putea indrazni sa privim spre lumea nevazuta, spre adevarata realitate a sufletului. Iar aceasta perioada cuprinde toate vibratiile care ne vor infuza in zilele urmatoare, cand avem parte de Sapamana Patimilor, de Inviere, de Saptamana Luminata. Pai daca vrem sa constientizam toate aceste aspecte subtile, nu avem cum sa nu realizam ca Universul ne iubeste si ca ne trimite tot ceea ce este necesar pentru a evolua. Sunt daruri pe care le primim dar mai trebuie si sa stim ce sa facem cu ele. De asta se si spune ca fiecare este pe Calea lui. Fiecare Cale este plina de daruri, dar daca trecem pe langa ele fara sa le observam sau fara sa stim ce inseamna ele, atunci Calea devina mai lunga. Sa primim cu smerenie toate aceste daruri divine.


            
                 



                   Sa le uram deja de astazi tuturor celor ce poarta nume de flori si nu numai, Multi Ani si multe flori in viata lor !! 



                       Descopera si tu calea spre armonie  !!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu