vineri, 21 aprilie 2017

Izvorul Tamaduirii



                In prima vineri din Saptamana Luminata, de dupa Sfintele Pasti, an de an, crestinii sarbatoresc Izvorul Tamaduirii, un praznic inchinat Maicii Domnului. Crestinii ortodocsi participa in aceasta zi de sarbatoare la slujba de sfintire a apelor. In traditia  populara, apa care se sfinteste la aceasta slujba se numeste Aghiasma Mica. Apa sfintita la slujba de Boboteaza este Aghiasma Mare. De unde numele de Izvorul Tamaduirii ? Denumirea vine cumva de la minunile care s-au petrecut de-a lungul timpului in apropierea unui izvor de la marginea Constantinopolului. Legendele spun ca Leon cel Mare soldat fiind, inainte de a ajunge imparat,  ajuta un orb sa-si recapete vederea fiind indrumat in viziunea lui de catre Maica Domnului care il indruma catre un izvor din padurea de langa oras unde spala ochii orbului cu aceasta apa iar acesta isi recapata vederea si o preaslaveste pe Maica Domnului pentru aceasta minune.
                 Minunea recapatarii vederii orbului il face pe Leon, devenit acum imparat, sa construiasca o mica biserica langa acest izvor, multumind si cinstind in acest fel pe Maica Domnului. O alta marturisire spune ca si imparatul Iustinian, suferind de boala grea, scapa de boala band apa din acelasi izvor facator de minuni. Drept multumire pentru Maica Domnului, acesta construieste o biserica si mai mare. De-a lungul timpului legendele si marturiile credinciosilor aduc tot mai multe dovezi de vindecare si insanatosire, marturii ce intaresc puterea tamaduitoare a apei izvorului. Izvor descoperit prin indrumarea Maicii Domnului. Si astfel Izvorul Tamaduirii devine un praznic inchinat Maicii Domnului. Izvor care exista si in zilele noastre in Biserica Izvorul Tamaduirii din vechiul Constantinopol  unde credinciosii se pot ruga si inchina.
                       Din punct de vedere zodiacal aceasta sarbatoare coincide cu intrarea in zodia Taurului. Doar in acest an. Intamplator ? Asa cum spuneam si in articolul precedent sunt multe praznice care sunt calculate functie de Sfintele Pasti. Este si cazul praznicului Izvorul Tamaduirii inchinat Maicii Domnului care cade intotdeauna in prima vineri de dupa Paste, dar cum si Pastele nu are data fixa, in acest an praznicul coincide cu intrarea Soarelui in zodia Taurului, 21 aprilie. O zodie de primavara ce caracterizeaza faza de inceput a vietii, renasterea naturii, minunea renasterii fiintei spirituale. Poate ca in acest an specific minunile care se intampla de Izvorul Tamaduirii vin sa intareasca minunile naturii care, acum primavara, renaste cu toata forta ei launtrica. Si poate ca si in interiorul nostru, undeva acolo launtric avem un izvor tamaduitor care are puterea de a ne curata, de a ne purifica de toata mizeria energetica ce ne-a acoperit in atatia ani de zile. Sa speram ca sub indrumarea divina vom descoperi si noi acest izvor tamaduitor.
                        In mod obisnuit aceasta sarbatoare incheia Saptamana Luminata. In acest an insa, mai avem o sarbatoare care vine sa inchida aceasta perioada luminata si anume duminica pe 23 aprilie. praznuim pe Sfantul Gheorghe, purtatorul de biruinta. O luna aprilie sustinuta de energii care mai de care mai benefice.
                      Sa ne rugam la Maica Domnului sa ne indrume catre izvorul tamaduitor ! Daca privim la vremea de afara, care a cuprins aproape toata tara, am zice ca nu prea mai e primavara. Zapada in saptamana luminata si de Izvorul Tamaduirii. Dar si zapada este tot o forma de manifestare a apei. Asa ca ploile si zapada din aceste zile, daca avem o anumita deschidere, le putem asocia acestui izvor tamaduitor pe care Maica Domnului il revarsa asupra noastra. Ploia ne spala si ne curata iar albul zapezii ne purifica. Puteti accepta ideea facand abstractie de frigul de afara ? Conteaza vremea din sufletul nostru. Cu siguranta se poate daca urcam inca o treapta pe scara constiintei. Deci, curatare si purificare caci asta ne aduce energia zilei de azi.
                           Pana si in calendarul mayas astazi nu este nimic altceva decat simbolul Ik, adica Vant. Nici nu trebuie sa iesim afara ca se aude Vantul cum bate cu putere. E ceva intamplator in aceasta lume ? Este acel Vant care curata partile mai putin frumoase pe care le-am tot ascuns in noi. Ploaia si zapada ajuta Vantul sa-si faca treaba si mai bine. Am vorbit mai mereu despre acest simbol prin articolele trecute si cred ca ati inteles ce vrea sa spuna, asa ca nu insist asupra lui. Asocierea lui de fiecare data cu un alt ton va face insa contextul zilei. Sa nu uitam ca am fost in toata aceasta perioada sub influenta Marelui Pazitor care ne-a condus pana in aceasta zi a Tamaduirii. Iar Tonul 13 care insoteste acest simbol al zilei ne indeamna sa privim mai departe. Am ajuns pana aici iar acum e vremea sa mergem mai departe. Am ajuns la un anumit nivel al constiintei iar acum e vremea sa ascensionam, nu trebuie sa ramanem pe loc, sa stagnam. Evolutia inseamna crestere si nu stagnare pe un nivel, chiar daca noi il consideram mai superior. In acest context, praznicul de azi nu inseamna doar ca ne rugam sa scapam de diverse afectiuni sau boli fizice ci cred ca trebuie sa ne orientam continuu spre curatarea si purificarea interioara, spre pacea sufletului, spre echilibru si armonie in toate planurile fiintei noastre. Sa cautam si noi acel izvor interior tamaduitor, nu doar sa asteptam indrumare. Sa cerem indrumare si sa venim si noi in intampinarea acestui izvor interior, sa dorim cu adevarat sa-l gasim. Si cand ne dorim cu adevarat vom primi si indrumarea potrivita s-il si vom gasi. Tamaduirea sufletului nu se face intr-o zi sau doar astazi ca e sarbatoarea in sine. Este un proces transformational care are doar inceput nu si sfarsit.
                          Deci, hai sa ne dorim cu adevarat sa ajungem la izvor !!
                         




                       Descopera si tu calea spre armonie  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu