vineri, 23 iunie 2017

Sanzienele la Luna Noua in Rac 2017




                          Dupa ce acum cateva zile am avut solstitiul de vara sau cap de vara asa cum i se mai spune, maine, 24 iunie, avem faza de Luna Noua in zodia Racului. Cele doua luminatorii Soarele si Luna impart acelasi semn zodiacal. Masculinul si Femininul isi impletesc din nou energiile dar de aceasta data sub semnul Racului. Stiti deja de-acum ca faza de Luna Noua este asociata cu noi inceputuri. Atentie insa ca nu intotdeauna se refera chiar la un nou inceput. Adica poate fi vorba despre lucruri care nu s-au finalizat pana acum iar din acest moment pot lua o intorsatutra noua, ca si cum le-am incepe acum dar pe o noua directie, cu un nou sens ceea ce s-ar putea sa ni se para ca o luam de la inceput. Putem trai astfel de senzatii. Cu toate ca sunt lucruri vechi, cunoscute, ele vor capata ceva nou in actiune, in desfasurarea lor. Echilibrul fortelor masculin si feminin care domina aceasta perioada de cateva zile poate da o creativitate noua vechilor probleme. Si atunci totul capata sens de nou. Entuziasmul posibil care ne-ar putea cuprinde nu trebuie sa ni se urce la cap, ci trebuie sa pastram acest echilibru interior al fortelor, adica sa fim cu capul pe umeri, sa devenim constienti de noul sens de inceput.

                       Bineinteles ca pot aparea si proiecte noi, idei noi sau perspective noi. Asta nu inseamna ca le vom refuza. Asta inseamna sa le observam, stiti din starea aia de observator, si sa vedem ce ni se potriveste cel mai bine, care are sansele cele mai mari de reusita. Echilibrul acestor forte cosmice se rasfrange si asupra fiintei noastre. Dar daca nu constientizam acest aspect echilibrant putem pierde aceste momente. Daca eu nu-mi propun si habar nu am de astfel de aspecte subtile, daca constiinta mea se afla pe un nivel scazut evolutiv, atunci cel mai probabil voi trece pe langa. Ca si cum trece gasca prin apa. Nu ramane nici un strop de apa pe ea. La fel este si la noi. Nu ne alegem cu nimic daca nu constientizam momentele acestea speciale. Aceste forte si energii cosmice exista si sunt in preajma noastra tot timpul, problema se pune daca noi suntem in stare sa le percepem.
                    Vorbeam candva de refacerea legaturii, de reconectare la energiile universale. Daca ele ne-ar infuza pur si simplu fara sa ne intrebe, n-ar mai exista conflicte, razboaie, foamete, etc. Ele insa doar ne bat la usa. Daca vrem sa deschidem usa sa intre Lumina in casa sufletului, e de bine. Daca nu, mai asteptam. De asta avem liber arbitru, sa hotaram noi insine asupra noastra. Poate va mai aduceti aminte discutiile despre cum ne cream propria realitate. Alegem in fiecare clipa si asta devine manifestarea constiintei noastre. Nu ne baga nimeni pe gat acest echilibru cosmic fara ca noi sa ne dam acordul. Cand ne situam intr-o stare de centrare si echilibru launtric puterea de patrundere mentala asupra aspectelor vietii se amplifica si solutiile par mai accesibile. Echilibrul vine din interior si apoi el se va reflecta si in exterior. Cand se unesc cele doua stari de echilibru, interior si exterior, atunci viata capata plenitudine, implinire. Deci in primul rand este vorba despre noi, despre ceea ce putem descoperi in interiorul nostru, despre universul launtric.


                        Zodia Racului este prim zodie de vara, prima din cele trei de vara, ceea ce inseamna din nou un alt inceput. Planeta guvernatoare a acestei zodii este Luna, o infuzie de energie feminina. Deci avem Luna Noua in Rac. Racul este si zodie de apa ceea ce ne va aduce emotivitate, sensibilitate dar si fluiditate. Asta inseamna ca suntem predispusi sa traim multe stari interioare. Sa trecem de la o stare la alta precum curgerea apei. Ca sa nu fim asa de fluctuanti avem nevoie de echilibrul pe care ni-l aduce aceasta faza de Luna Noua. Uneori simtim nevoia unui sprijin solid, ceva de care sa ne ancoram sa nu mai fim la discretia emotiilor. De cele mai multe ori gasim acest sprijin acasa, in familie, intre prieteni adevarati. Deci aceasta Luna Noua sub semnul Racului ne va aduce cel mai probabil multe emotii dar pe care le putem controla prin aceasta stare de echilibru interior asa cum am amintit mai sus.
                         In acest an Luna Noua coincide si cu sarbatoarea Sanzienelor sau Dragaica asa cum mai este ea cunoscuta popular. Legenda spune, asa cum a fost ea transmisa din mosi stramosi, ca daca te intalnesti cu o Sanziana ai sansa sa-ti fie indeplinite dorintele. Se spune despre Sanziene ca sunt niste fapturi tinere si foarte frumoase ce traiesc prin paduri si campii, dar fiind fapturi divine nu toata lumea le poate vedea. Despre Noaptea de Sanziene si Mircea Eliade spune ca : "Unii spun ca in noaptea aceasta se deschid cerurile. Nu prea inteleg cum s-ar putea deschide, dar asa se spune: ca in noaptea de Sanziene se deschid cerurile. Probabil ca se deschid numai pentru cei ce stiu cum sa le priveasca". In aceasta noapte dinspre 23 - 24 iunie se deschid cerurile. Fiind o sarbatoare magica doar cei pregatiti spiritual vor putea sa vada deschiderea cerurilor.


                          La noi a ajuns sa fie o sarbatoare a Soarelui, a dragostei si a poftei de viata, o sarbatoare a iubirii si a fertilitatii. Este o sarbatoare ce vine dupa solstitiul de vara si celebreaza inceputul verii, inceputul coacerii holdelor. Se spune despre aceste fapturi ca in aceasta noapte ar dansa deasupra padurilor si campiilor, conferind florilor si ierburilor puteri tamaduitoare. Astfel traditia spune ca e bine sa culegem dupa aceasta noapte plante si ierburi de leac.
                  Denumirea de Sanziene se trage dintr-un stravechi cult solar, cumva de la zeita romana, Santa Diana, socotita in cultul roman, ocrotitoarea padurilor. La noi a capatat si alte denumiri, precum Frumoasele, Zanele sau Dragaica si chiar in unele zone este cunoscuta ca fiind sarbatoarea de Dragaica. De ce se spune doar despre o Dragaica ? Traditia populara spune ca se alege dintr-un grup de sapte fete care aduna flori de sanziene si le impletesc sub forma de cununa, doar o singura fata sa fie Dragaica. Ea trebuie sa fie cea mai frumoasa, cea mai cuminte dar si cea mai buna la suflet. Fata aleasa este impodobita cu spice de grau iar restul fetelor se imbraca in alb si pornesc prin sat, la rascruce de drumuri oprindu-se sa se prinda in hora, sa danseze si sa cante voioase.

               Sanzienele sunt considerate a fi niste zane bune, in comparatie cu ielele sau cu Rusaliile, dar in popor exista superstitia conform careia persoanele care nu cinstesc aceasta sarbatoare cum se cuvine, pot supara Sanzienele, atragand diverse rele asupra lor. Din acest motiv oamenii aprind focuri mari pe dealuri sau pe locurile mai inalte, arunca in foc substante cu arome puternice, joaca, canta din bucium si striga in jurul focului pentru a tine la distanta spiritele rele. De altfel se spune ca cine sare peste foc in aceasta noapte se purifica si este ferit de rele.
                       Simbolul CIMI pe care ni-l aduce calendarul mayas pentru aceasta zi de Sanziene cu Luna Noua in Rac este un simbol al transmutarii, al transformarii. Nimic nu moare ci totul se transforma, este transmutat. Florile si ierburile se transforma in plante de leac in aceasta zi. Noi insine ne transformam, renuntam la vechi si adoptam noul. Are loc o transmutare pe un alt nivel constientologic. Primavara se transforma in vara. Totul in jur se transforma dupa cum observati. Tonul apostolic 12 care insoteste acest simbol pregateste cumva desavarsirea a ceea ce urmeaza sa facem. Plantele devin tamaduitoare, noi ne ajustam constiinta pentru noua forma, fructele si granele incep sa se coaca. Se desavarsesc procese transformationale. Maine este ultima zi din Trecena Vulturului si ne pregatim pentru urmatoarea trecena, ultima din acest an mayas.
                Chiar avem o zi speciala maine. Luna Noua in Rac, Sanzienele si sarbatoare religioasa. In fiecare an, pe 24 iunie, Biserica Ortodoxa sarbatoreste nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, cel ce are dumnezeiasca misiune de a pregati poporul pentru venirea lui Iisus Hristos, cel care-l boteaza pe Hristos in raul Iordanului, sfant care este praznuit cu mai multe ocazii. Universul ne rasfata in aceasta zi cu energii si aspecte subtile care mai de care. Sa ne bucuram de aceasta zi.




               Descopera si tu calea spre armonie  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu