sâmbătă, 3 iunie 2017

Rusaliile 2017




                           Ne pregatim de alta sarbatoare. De sarbatoarea Rusaliilor. Am auzit spunandu-se ca avem multe sarbatori. E de rau sa avem multe sarbatori ? Dincolo de faptul in sine ca multa lume intelege ca sarbatorile sunt prilej de petrecere, de zi onomastica, de cadouri si alte asemenea lucruri, cred ca semnificatiile subtile ce vin cu fiecare astfel de eveniment ar trebui sa inceapa sa ne preocupe in mai mare masura pentru ca ele ne trezesc sufletul sau vin in intampinarea sufletului, cum va convine mai bine. Credinta. Fiecare sarbatoare mai pune cate o picatura de credinta peste fiintele noastre aflate intr-un proces continuu de trezire sufleteasca, de ascensiune in plan evolutiv, constient sau nu. Nu e de rau sa petrecem dar nici nu e de rau sa mai cautam prin sufletele noastre.
                        Pentru ca nevoia noastra de a trai, de a evolua si de a petrece daca vreti, vine din suflet. Pentru ca de fiecare data, orice sarbatoare, mai rascoleste ceva prin constiinta noastra. Ne mai punem cateva intrebari, ne mai cufundam intr-o introspectie, ne mai linistim mintea, ne mai interiorizam, cautam raspunsuri intr-o zona nonfizica. Poate mi se pare doar mie, dar cu cat intelegem mai bine semnificatiile subtile ale sarbatorilor, ce vor ele sa ne spuna dincolo de aspectul comercial, cu atat bucuria si petrecerea interioara pe care o simtim ne intareste si ne inalta sufletele. Starea de constienta care se instaleaza in urma constientizarii acestor aspecte subtile face ca tu sa fii intr-o continua sarbatoare iar energia care radiaza din tine face sa atraga prin legea rezonantei altele asemenea tie si din acest moment putem vorbi si despre petrecere, dar de una sufleteasca. Care o fi mai importanta ? Deci hai sa discutam despre ele.
                            Ce inseamna Rusaliile, de unde le vine denumirea si ce este aceasta sarbatoare ? Rusaliile se praznuiesc intotdeauna la 50 de zile de la Invierea Domnului, fiind o sarbatoare crestina ce ne aduce aminte de Pogorarea Sfantului Duh asupra ucenicilor Domnului, fapt pentru care mai este cunoscuta ca si Pogorarea Sfantului Duh. Tot traditional i se mai spune si Cincizecimea, pentru faptul ca este sarbatorita mereu la 50 de zile dupa Inviere. Asa ca maine, 4 iunie 2017, cinstim Pogorarea Sfantului Duh sau Rusaliile. Duhul Sfant ce coboara asupra ucenicilor in aceasta zi, le da puteri sporite si nebanuite precum puterea de a vorbi limbi straine, necunoscute lor pana atunci, tocmai pentru a-i intari in credinta lor de a merge in lume si sa propavaduiasca cuvantul Domnului. La fel este si pentru noi. Aceasta Pogorare trebuie perceputa sau mai bine spus este benefic s-o percepem ca pe o coborare a Fiului lui Dumnezeu in sufletul nostru, pentru intarirea credintei.

                      Trebuie este un cuvant care impune sa faci ceva, intr-un anume fel, este un fel de limitare. Conform nivelului tau evolutiv vei face sau nu, vei percepe sau nu, vei crede sau nu. Nimic nu trebuie. Daca nu vine din interiorul fiintei, este o fortare. Denumirea de Rusalii vine cumva de la vechea sarbatoare romana, Rosalia, sarbatoare a florilor de la acea vreme, prilej de comemorare a celor adormiti. Era o zi inchinata cultului mortilor si prilej de ofrande pentru imbunarea sufletelor celor plecati dintre vii. Traditie asimilata si de poporul nostru care continua si astazi. Ca dovada ca azi avem si noi Sarbatoarea Mosilor de Vara sau Sambata Mortilor dinainte de Rusalii, prilej cu care crestinii isi aduc aminte de cei adormiti facandu-le pomenire. In aceasta zi crestinii merg la biserica cu crengute de tei si frunze de nuc unde sunt sfintite de preoti iar mai apoi sunt asezate la icoane sau ferestre pentru protejarea gospodariilor. Si obiceiuri sunt inca multe. De-a lungul timpului miturile autohtone au influentat Rosaliile romane si le-au asociat unor fapturi tinere, frumoase, uneori chiar capricioase si razbunatoare, sub numele de iele. Ierusalimul, locul sfant unde a fost rastignit Mantuitorul, contine aceasta sarbatoare. Pentru cine este atent, Ierusalim se poate scrie Ie-RUSALII-m. Pogorarea Duhului Sfant este continuta aici.
                            Asadar, azi 3 iunie avem Mosii de Vara sau Sambata Mortilor dinainte de Rusalii iar maine 4 iunie e prima zi de Rusalii si pe 5 iunie a doua zi de Rusalii. Zile care au devenit nelucratoare, prilej pentru unii de petrecere iar pentru altii prilej de introspectie, asa cum incercam sa spun mai devreme. E de rau sa avem sarbatori ?
                          Calendarul mayas ne aduce pentru ziua de Rusalii simbolul CIMI, simbol cu forta transformatoare, de transmutare a vechiului si de imbratisare a noii constiinte. Prin acceptarea cu iubire a coborarii Sfantului Duh in inima noastra, de fapt integram noua constiinta la care ne indeamna El. Tonul 5 care insoteste acest simbol nu face altceva decat sa ne spuna ca asta e drumul de parcurs, ca energiile s-au pornit sa ne ajute. Restul depinde de noi, nu de faptul ca trebuie. Pentru a doua zi de Rusalii avem simbolul MANIK, Mana lui Dumnezeu, care ne mangaie, ne incurajeaza, ne ajuta in drumul nostru daca asta ne dorim. E destul de simplu. Daca vrem, se va intampla. Daca nu, mai asteptam.  Lasati intuitia sa va ghideze in tot ceea ce faceti.



                    Descopera si tu calea spre armonie  !!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu