miercuri, 30 martie 2016

Cinci minute


             
                 Ceva vreme in urma am avut parte de o experienta frumoasa. Nu pot s-o numesc intimplare, pentru ca de mult nu mai cred ca ceva se intimpla intimplator. O experienta despre ce inseamna sa daruiesti. Si despre ce inseamna sa primesti. Despre ce inseamna bucurie adevarata. Fiind in aceasta perioada in care ne-am propus sa atragem vibratii tot mai inalte langa noi si daca tot suntem in saptamana darurilor, ma gandesc ca aceasta poveste merita povestita, poate ca va fi de folos sau poate inspira intr-un fel. Va daruiesc o poveste. Asadar, era o zi de sambata dimineata, linistita, cu aproape nimeni pe strada, in afara unui baietel pe care nu aveam cum sa nu-l remarc.              
                 Nu aveam cum, pentru ca alerga direct spre mine. Pentru ca era un baietel cu parul blond ce parea mai degraba un copil al strazii, cu o bucurie pe fata lui cum nu stiu daca am vazut vreodata sau nu stiu cand, am vazut ultima oara. Alerga inspre mine sarind de pe un picior pe altul, asa cum fac copiii, in timp ce-si canta bucuria. Si am inteles repede motivul bucuriei lui. Era ziua lui. Alerga catre mine strigand in gura mare, dar cu cea mai mare bucurie : " azi e ziua mea ". Si-a tot strigat bucuria pana a ajuns langa mine, unde s-a oprit gafaind usor. Foarte rar am vazut asa un copil razand.
                Avea o inocenta dezarmanta si un ras de copil sanatos care nu are nici o grija, cu toate ca felul in care era imbracat ii trada putin conditia sociala. Dar el afisa doar bucurie. Si nu doar ca o afisa, chiar traia bucuria. Toata fiinta lui radia de bucurie si nu cred ca-si dadea seama nici el cat de contagios era. Nu-l cunosteam, nu-l mai vazusem, dar el alergase spre mine sa-si strige bucuria ca si cand eram prieteni de-o viata. Voia sa ma anunte pe mine, un necunoscut, ca azi este ziua lui. Sau poate cine stie, ne cunosteam dintr-o alta viata. Voia sa imparta bucuria lui cu cineva. N-a contat pentru el ca nu ma cunostea. Probabil ati intilnit si voi genul de copil caruia nu-i este teama de nimeni si de nimic. Isi extind lumea lor peste a noastra cu cea mai mare usurinta. Pur si simplu ma invita in lumea lui. Si cum eu m-am aflat la locul potrivit, am intrat in jocul lui, in lumea lui :
         - Mai, opreste-te putin. De ce esti asa bucuros ?
         - Azi e ziua mea ! Azi e ziua mea !
         - Sa traiesti ! La multi ani !
         - Azi e ziua mea !
         - Am inteles. Si cati ani implinesti ?
         - Azi fac 7 ani. E ziua mea !
                 Bineinteles ca am dat noroc cu el ca si cu un barbat in toata regula, l-am tot felicitat, dar el nu parea sa se linisteasca, dimpotriva isi canta mai departe bucuria. Efectiv imi daruia si mie din bucuria lui. Ma incarcam vazand inima lui atat de deschisa. Imi dadea o lectie despre ce inseamna sa fii cu inima deschisa, despre ce inseamna si cum sa imparti bucurie. Si acum, credeti ca intimplator aveam la mine, printre altele si niste dulciuri ? Ca doar veneam de la cumparaturi. Efectiv aveam o cutie de eugenii, luate pentru alt scop. Dar se pare ca Universul le pregatise pentru el.
          - Pai daca e ziua ta, sa-ti fac un cadou !
Si am inceput sa scot cate o eugenie si sa-i dau una cate una. De fiecare data cand lua cate una in manutele lui mici, i se aprindea fata de bucurie. Intreg corpul ii tremura de bucurie.
           - Da' eu n-am primit niciodata atatea dulciuri !
Si i-am tot dat, probabil jumatate de cutie, ca nu mai avea cum sa le tina in brate. Radea efectiv de bucurie, iar eu ma bucuram de bucuria lui. As fi vrut sa nu se termine.
          - Opreste-te, nu-mi mai da, ca nu mai pot, imi crapa inima de bucurie !!!!!!
Asta m-a cam socat pe moment! Am crezut ca poate i se face rau. Da de unde. El radea cu o pofta pe care nu am cum s-o descriu. Pur si simplu era fericit. Reactia lui m-a readus putin cu picioarele pe pamant, bineinteles ca m-am oprit si am inceput sa-i bag eugeniile prin buzunarele hainutei cam ponosite, pana au mai ramas doua, pe care le-a tinut in maini. Nici macar o clipa nu a incetat sa rada. Radia toata fiinta lui de bucurie. Inima lui crapa de bucurie si se revarsa asupra mea. Ma contaminase total. Radeam si eu cu el. Normal ca l-am intrebat ce-i cu el la ora asta singur pe strada, unde locuieste sau poate ca este asteptat acasa cu vreun dar de ziua lui. Stiam deja raspunsul, dar el mi l-a confirmat cu nonsalanta. L-am intrebat daca mai are frati.
           - Mai am doi frati mai mici. Ma duc sa le dau si lor !
Si a luat-o la fuga inapoi de unde venise. Probabil ducea sa imparta si fratilor mai mici. Si asa cum a venit, asa a si plecat. Sarind de pe un picior pe altul si cantand azi e ziua mea ! Fara sa se mai uite inapoi, fara sa multumeasca. Eu am fost cel care i-am multumit, in gand, pentru bucuria pe care am simtit-o daruindu-i cateva dulciuri. Cu atat de putin am facut fericit un baietel. Si poate inca doi fratiori. Cum poti spune ca-ti crapa inima de bucurie ? Eu unul n-am mai auzit pe nimeni spunand asa ceva. Noi toti vorbim de liniste, de relaxarea mintii, de echilibru, iar el radea cu toata fiinta, radia energie contagioasa. Vibra de bucurie. Cat de usor este sa rezonezi cu o vibratie frumoasa. Cat de simple sunt lectiile uneori. Toata ziua respectiva si inca multe altele, am trait acea emotie si de fiecare data ma umpleam de bucurie. Si acum cand scriu, retraiesc povestea cu aceeasi bucurie. A fost una dintre cele mai frumoase lectii pe care mi le-a trimis Universul !


                  Nu pot spune daca a durat cinci minute povestea. A venit si a plecat. Povestea a ramas in schimb in inima mea. Si sunt convins ca n-am s-o pot uita. Cinci minute de bucurie. Care dureaza si acum. Poate vreti sa stiti daca l-am mai intilnit. Da, de inca cateva ori, de fiecare data cu aceeasi bucurie. Si din ce in ce mai rar, pentru ca acum este la scoala. In schimb il intilnesc pe unul din fratiorii lui mai mici. Bucuria lui este insa unica. Rasul lui sanatos si molipsitor imi face bine ori de cate ori mi-l aduc aminte.
                    Asa ca, daruieste cu inima, spontan, cu bucurie, fara sa analizezi cu mintea constienta. Nu-ti fa griji ca se termina, ca n-o sa mai ai ce darui. Universul are grija sa pastreze echilibrul in tot ceea ce exista. Ne-am propus sa fie saptamana darurilor. Daca sunt daruri fizice, cu atat mai bine, unii chiar au nevoie. Cele sufletesti insa, ajung sa vibreze mai puternic si pentru mai multa vreme.
                      Smiley, cantaretul, are o melodie inspiratoare, in care vorbeste de dorinta de a darui fara asteptari. Va redau primele versuri, restul cred ca le stiti sau le-ati auzit destul de des pe la radio in timp ce conduceati masina. Fiecare melodie are un mesaj de transmis. Dar, il auzim ?

                        " E ziua in care
                          Vreau sa fiu doar un oarecare
                          Sa daruiesc la intimplare
                          Sa vad doar fete zambitoare....  "


             Poate aveti si voi o poveste..........  !!


                Descopera si tu calea spre armonie  !!





luni, 28 martie 2016

Saptamana darurilor



                     Incepem o noua saptamana. Ce ziceti, mai lucram cu o alta vibratie, sa ne incarcam cu si mai multa energie ? Sa nu duceti grija ca ne vom incarca prea mult. Universul nu stie ce inseamna prea mult. In cel mai rau caz, vom radia in jur ceea ce acumulam. Si daca cea care a trecut a fost una pe care am numit-o saptamana bucuriei, in care ne-am umplut cu aceasta vibratie, hai sa continuam sa inaltam aceasta vibratie. S-o extindem asupra celor din jur, atragand o alta vibratie langa noi, in campul nostru. Hai sa fie si s-o numim saptamana darurilor. O saptamana in care sa daruim. Sa facem daruri. Si nu ma refer neaparat la daruri sau cadouri sau mai stiu eu ce atentii. Ci pur si simplu sa daruim din inima. O emotie, un sentiment, o imbratisare, ceva ce se naste din inima. Bineinteles ca daca simtim sa facem un dar fizic, nu ne opreste nimeni. Daruieste un zambet. Poti face cuiva ziua mai placuta. Unui coleg de serviciu, unui sef, unui partener, unui parinte, unui copil, unui batran.
                             Zambeste-ti tie. Zambeste acestei zile care ti-e data s-o traiesti. Daca tu zambesti si cel de langa tine iti va raspunde cu un zambet. Ce ne costa sa oferim un zambet ? Ati observat cat de repede rezoneaza aceasta vibratie a zambetului in jurul vostru ? Cum sunt atrasi oamenii de o persoana zambitoare ? Cum li se schimba energia in prezenta unui zambet ? Putem sa daruim si nu ne costa nimic. Inimii ii face placere sa daruiasca. Placerea face sa creasca vibratia actului in sine. Putem schimba viata celor din jur atunci cand daruim din inima. Daruieste o imbratisare unei persoane bolnave si vei observa efectul imediat. Daruieste o jucarie unui copil si observa bucuria de pe fata lui. Ofera un gand curat, un gand sincer de sanatate, o urare de bine. Nu uitati ca a oferi este similar cu a primi si cu cat oferiti mai multa energie cu atat veti primi mai multa. Putem si intr-adevar se schimba ceva in jur atunci cand daruim. Daruieste doar daca simti cu inima. Nu te gandi la recompense sau asteptari. Daca saptamana trecuta ne-am propus sa atragem vibratia bucuriei si sa simtim, sa traim in bucurie, acum hai s-o daruim cu toata inima si veti vedea ca rasplata este pe masura. Dar sa nu cautam rasplata, ci doar sa daruim.


            Simti ca vrei sa oferi o floare ? Cine te opreste sa n-o faci ? Asculta-ti inima. Daruind ii faci placere inimii. Sau poate simti sa spui cuiva te iubesc. Nu reprima pornirea inimii. Nu lasa sa apara regretul ca n-ai facut ce trebuia cand trebuia. Daruirea este sanatoasa, este bucuria sufletului. Poate vrei sa daruiesti unui suflet sarman de pe strada si nu stii daca e bine sau nu. Daca inima iti spune da, fa-o atunci, nu maine ! Sunt multe moduri in care putem darui. Important este sa fii tu, atunci cand daruiesti ! Bucuria daruirii poate fi contagioasa, asa ca nu te feri atunci cand daruiesti !



                    Descopera si tu calea spre armonie  !!

duminică, 27 martie 2016

Duminica 27 Martie 2016



                  Este weekend, este duminica, o zi tocmai buna sa ne odihnim, sa ne relaxam, sa petrecem momente frumoase in familie sau sa ne bucuram alaturi de cei dragi. Bucuria este cu noi, este in noi, ca doar asa am stabilit, sa avem o saptamana a bucuriei. Sa facem totul cu bucurie, din bucurie. Daca ati facut asta si sper ca ati reusit sa va mentineti in aceasta vibratie, este super, pentru ca de maine incepem o alta saptamana careia ii vom spune altfel. Mentineti aceasta vibratie a bucuriei in continuare, alaturi de celelalte pe care le vom initia. Intentia este sa atragem cat mai multe vibratii inalte si sa ne cream un camp cat mai puternic pana la momentul Invierii. Moment care vine mai devreme pentru unii dintre noi.
                 Astazi catolicii sarbatoresc Pastele. Cred ca emotiile si semnificatiile sunt aceleasi, indiferent de opinii sau credinte. Cu totii vrem Lumina ! Vibratia bucuriei nu tine cont de rasa, religie sau alte convingeri. Important este sa ne bucuram. Traditiile si obiceiurile sunt intotdeauna prilej de bucurie, atat pentru cei care le implinesc cat si pentru cei din jurul lor. Bucuria nu are granite. Sa fim alaturi si sa ne bucuram cu ei, pentru ei. Soarele ne incazeste pe toti la fel, indiferent de religia pe care o imbratisam, indiferent de credinte si convingeri.


            Tuturor, o duminica plina de bucurie !!




                       Descopera si tu calea spre armonie  !

vineri, 25 martie 2016

Buna Vestire



                    Ca in fiecare an, astazi 25 Martie, Biserica Ortodoxa si crestinii sarbatoresc si tin cu sfintenie aceasta sarbatoare a Bunei Vestiri. Arhanghelul Gavriil o vesteste pe Fecioara Maria din Nazaret, ca va zamisli si va da nastere Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos, devenind astfel Nascatoarea de Dumnezeu. Sarbatoarea de Buna Vestire este prima din an, din cele patru care sunt inchinate Maicii Domnului. In traditia populara mai este numita si Blagovestenie, fiind o sarbatoare asteptata cu evlavie de catre crestini, pentru cinstirea Maicii Domnului. Suntem in Postul Mare, iar Biserica a oranduit azi dezlegare la peste. Traditia populara spune ca este bine sa mancam astazi peste, ca sa fim sanatosi si vioi precum pestele in apa. Si ca nu e bine sa ne certam in aceasta  zi pentru ca vom avea necazuri tot restul anului.
                    Aceasta zi, dupa cum ii spune si numele, aduce mereu crestinilor o veste buna. Obiceiul popular mai spune ca in aceasta zi se pune in pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor. In vestul tarii, spre exemplu, aceasta Buna Vestire mai este cunoascuta si sub numele de Zamislirea Domnului. In alte parti, in calendarul popular, Buna Vestire se mai cunoaste ca si Ziua Cucului, pentru ca acesta canta pentru prima oara in aceasta zi, anuntand si el astfel venirea primaverii. Prin Buna Vestire se implinesc fagaduintele de venire a Fiului lui Dumnezeu si totodata inceperea mantuirii omului. Este credinta ca sufletul intr-adevar poate renaste. Este drumul spre Lumina al sufletului.

                  In ziua de azi ne-am obisnuit mai mult cu vestile proaste si este adevarat ca viata noastra sta mai mult sub semnul grijilor si al stresului, incat din ce in ce mai putini inteleg si mai au timp sa patrunda adevarata semnificatie a acestei sarbatori. Iar aceasta Buna Vestire este cel mai important moment si cea mai buna veste pe care o putea primi omenirea. Este vestea care zamisleste Mantuitorul in fiecare suflet tanjitor dupa Lumina, veste aducatoare de multa bucurie. Atunci cand flamanzim dupa Dumnezeu, intr-adevar Buna Vestire este bucurie curata, asa dupa cum si arhanghelul Gavriil ii vesteste Fecioarei Maria : " Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine". Fecioara Maria, prima care primeste Buna Vestire, prin acceptarea zamislirii Fiului, uneste Cerul cu Pamantul, mijloceste venirea lui Dumnezeu printre oameni : "Fie mie voia Ta, Doamne ". Asadar, sa primim si noi cu bucurie Vestea cea Buna, ca Dumnezeu este zamislit in sufletul nostru.

                      In calendarul mayas, ziua de azi este sub semnul lui OK, a Cainelui, simbol aflat la mijlocul calendarului mayas, semnificand echilibrul perfect. OK este Marele Pazitor al Legii Divine, al Ordinii Universale, este cel ce pazeste Poarta dintre lumea vazuta si nevazuta. Intentia zilei este sub Ton 11, care inlatura aspectele inutile si aduce expresia noului val de constiinta. Tonul 11 aduce saltul in constiinta, ajuta fiecare creatie sa-si gaseasca locul in Univers. Vestea zamislirii Mantuitorului produce in fiinta umana un salt in constiinta. Eliberarea de tot ce nu mai este folositor, de lucruri inutile, purifica fiinta umana astfel incat sa treaca de Poarta pazita de Marele Preot Cosmic, Cainele, inspre lumea spiritului.
                     Este vestea cea mare pe care toti crestinii si nu numai, o asteapta si o primesc cu mare bucurie. Este vestea ca Lumina exista si ca ne va calauzi Calea !
                   



                         Descopera si tu calea spre armonie  !!

joi, 24 martie 2016

Rugaciunea mintii



                 Am dat peste aceasta rugaciune, nu intimplator desigur, o rugaciune plina de simplitate si adevar. Este mult prea simpla, concisa si patrunzatoare, incat sa nu realizezi ca face parte din fiinta ta. Si pentru ca tot suntem intr-o perioada de curatare si rugaciune, ma gandesc ca poate fi folositoare celor care sunt pe aceasta cale. Ea reflecta in putine cuvinte esenta acestei perioade de post, cam tot ceea ce cauta sufletul nostru. De altfel, cu cat rugaciunea este mai simpla si mai clara, cu atat ea este mai bine auzita. Este o Rugaciune a Mintii in Inima si a fost adusa la Lumina, la cunostinta crestinilor si a tuturor acelora care sunt in cautare, de catre Parintele Silvestru de la Manastirea Frasinei, primita si aflata la randul sau de la Prea Cuviosul Maxim de la Sfantul Munte Athos care a primit Darul Rugaciunii Mintii in Inima. Ce ne spune si ne invata Darul Duhului Sfant, in aceasta rugaciune ? Iata cat de simplu :
                
                  Sa nu te pleci spre mancare multa, ca apoi ma duc de la tine,
                  Sa nu te dai la somn mult si la lenevire, ca apoi ma duc de la tine,
                  Sa nu judeci , sa nu osandesti, sa nu vorbesti pe altii de rau, ca apoi ma duc de la tine !
                  
              Parintele ne spune ca atunci cand capeti Darul Duhului Sfant al Rugaciunii mintii, Darul spune Rugaciunea in caldura si iubirea inimii, fara osteneala si silinta mintii. Atunci, omul doar sta si asculta cum Darul zice Rugaciunea in Inima. In inima omului Darul lucreaza Rugaciunea, iar omul doar sta si asculta cum Darul se roaga. In cuvinte simple, parintele ne indruma sa devenim acel observator tacut, care nu judeca, nu critica, ci doar asista la ceea ce Esti. Vorbim despre coborarea in inima, vorbim despre unificarea creierului cu inima, vorbim ca trebuie sa gandim cu inima si in schimb iata cat de simplu poate fi. Sa-i permitem, sa-i dam voie, Darului sa lucreze in inima noastra si noi doar sa-l ascultam cum se roaga pentru noi.
                   Toata invatatura si sfaturile despre rugaciune, isi gaseste Esenta aici, in cateva cuvinte. Suntem in Postul Mare, vorbim de post, rugaciune si meditatie, vorbim de retinere, de abtinere, de renuntare si mai cate altele. Sa ne rugam si noi, asa cum zice Parintele, sa primim Darul Rugaciunii Mintii in Inima ! Sa-l primim cu bucurie. Tot ceea ce facem, sa facem cu bucurie si intreaga viata ne va fi plina doar de bucurie.


           Ne-am propus o saptamana a bucuriei si sper ca va mentineti si sunteti in aceasta vibratie. Celor care simt si nu numai, simplitatea si puterea de patrundere a Adevarului  din aceasta scurta rugaciune, sa va fie cu folos !



                  Descopera si tu calea spre armonie  !!

              

marți, 22 martie 2016

Bucuria



                 Daca tot am zis ca este saptamana bucuriei, hai sa mai vedem cateva aspecte despre ce inseamna bucurie si cum se traduce ea in corpul nostru, ce beneficii aduce. Pentru ca bucuria este o stare pe care o traim la nivel de suflet, care apoi curge usor in tot corpul nostru, fluidizandu-l si armonizandu-l. Cred ca este important sa cunoastem cat mai mult despre ce inseamna bucurie, pentru ca odata ce constientizam ce efecte benefice are asupra noastra ca fiinte, vom cauta si vom fi dispusi sa gasim motive de bucurie in tot felul de lucruri, pe care dealtfel poate nici nu le bagam in seama. Si cel mai simplu si mai plin de esenta, ar fi sa spunem ca bucuria va atrage intotdeauna iubirea, ca intotdeauna vom fi atrasi de oameni care traiesc starea de bucurie, ca aceasta vibratie a bucuriei este una inalta, frumoasa, care molipseste.

               Cu alte cuvinte, intotdeauna ne vom alinia la o vibratie mai inalta, pentru ca ne atrage. Devenim ca un magnet atunci cand simtim ca ni se umple sufletul si intreg corpul de bucurie. Si cred ca ati avut experienta sa vreti sa stati langa o persoana care radiaza din toata fiinta ei, bucurie. Sa nu va plictisiti langa o astfel de persoana. Asa ca stiti despre ce vorbesc. Este o unda vibratorie de frecventa inalta, care patrunde direct in constiinta noastra, acolo unde intilneste toate energiile si se contopesc intr-un singur camp si-si exprima manifestarea prin intermediul corpului fizic. 
          Nu prea ne dam noi seama, dar bucuria este una dintre frecventele profunde pe care le experimenteaza corpul uman si are efectele cele mai bune pentru functionarea optima a organismului. Vibratia inalta a bucuriei poate vindeca intreaga substanta a corpului fizic prin instalarea starii de bine in absolut toate celulele corpului nostru. Starea de bucurie traita la nivel de suflet duce la o viata plina de armonie in toate planurile. Pe langa faptul ca atragem iubirea celor din jur, vibratia bucuriei pe care noi o radiem va declansa alte vibratii de bucurie si astfel acest camp de bucurie se extinde sau cum spuneam mai devreme, este molipsitoare. Sau daca vreti, bucuria se multiplica. N-ati fost intr-un cerc de prieteni unde cineva povesteste cu bucurie o intimplare si toata lumea este cuprinsa de aceasta vibratie a bucuriei  persoanei respective care tocmai povesteste ? 

             Este doar un simplu exemplu de cum se multiplica bucuria, de cum putem extinde acest camp al bucuriei. Cu cat vom trai si experimenta mai mult aceasta vibratie a bucuriei, cu atat vom ajunge sa constientizam mai usor, mai repede, ce efecte benefice poate avea asupra noastra dar si a celor din jurul nostru. Si pe buna dreptate, cu cat suntem mai plini de bucurie, cu atat suntem mai sanatosi la nivel fizic, emotional si mental. Simtiti ca asa este ? Intrebati-va corpul si vedeti ce va raspunde. Cred ca bucuria ca si stare pe care o traim, am putea s-o situam undeva intre fericire si extaz. Daca traim intr-o stare permanenta de bucurie cred ca ne apropiem de fericire, iar daca vibratia starii de bucurie devine tot mai inalta ne apropiem de starea de extaz. Iar daca traim una sau alta, bucuria este parte din campul rezultant. Daca vreti, bucuria o putem compara cu lumina care lumineaza intunericul. Instinctiv, noi toti vrem Lumina ! Instinctiv suntem atrasi de Lumina, de Bucurie ! Instinctiv si altii vor fi atrasi de bucuria noastra. Bucuria manifestata ne ajuta sa eliberam, sa curatam straturile nefolositoare profunde, care ne impiedica sa fim noi insine. Si pentru ca suntem intr-o perioada in care majoritatea dintre noi declaram ca vrem sa ne curatam, sa ne eliberam si sa ne purificam, atunci e cel mai potrivit sa traim bucuria pentru ca este eliberatoare.
                 Daca vreti, bucuria este cel mai usor medicament pe care-l putem administra, noua insine sau altcuiva. Si in plus, este gratis. Bucura-te pentru tine, pentru altii !! Simti bucuria acestui soricel ? Doar priveste-l si vezi cum simte el bucuria ! Cu cat il privesti mai mult, cu atat incepi sa simti cum creste vibratia bucuriei in interiorul tau. Te binedispune. Este molipsitoare bucuria, nu-i asa ? Voi ce spuneti, cum simtiti ?



                 Descopera si tu calea spre armonie  !!

luni, 21 martie 2016

Saptamana bucuriei



                Pentru ca este luni si incepe o noua saptamana, pentru ca sunem in Postul Mare, pentru ca suntem intr-un camp de energii favorabile, ma gandesc si propun sa incepem cu o vibratie frumoasa, care sa ne dea energie pentru toata saptamana. Ce ziceti daca am numi-o saptamana bucuriei ? Sa manifestam bucurie in tot ceea ce facem, in tot ceea ce gandim, in tot ceea ce exprimam. Si daca mergem la un serviciu care poate nu ne place chiar asa de mult, ce-ar fi sau cum ar decurge daca l-am aborda cu bucurie ? Cum ar fi sa ne intimpinam colegii de birou, de munca, cu aceasta vibratie a bucuriei ? Sau poate conduci o companie sau o mica firma de comert de cartier. Te poti imagina primind angajatii cu bucurie ? Si nu-mi doresc sa fie un exercitiu, ci sa fie bucurie din suflet, adevarata. 
               Nu te gandi la cum vor reactiona colegii sau angajatii. Ai dreptul sa fii in bucurie, sa traiesti si sa simti bucuria. Bucuria este contagioasa. Bucura-te ca esti in viata, ca te poti trezi in fiecare dimineata si poti trai o noua experienta. Poate te afli intr-un conflict cu cineva. Trateaza acest conflict cu bucurie. Cum ? Primeste cu bucurie acest conflict, pentru ca este un semnal ca ceva nu este in acord cu intentiile sau aspiratiile tale. Poate esti intr-un cuplu sau poate ai o familie. N-ar fi extraordinar sa manifestam bucurie adevarata fata de partenerul de viata, dimineata cand plecam si de fiecare data cand revenim acasa ? Nu e o reala bucurie sa ai un copil si sa-l vezi cum creste, sa fii martorul evolutiei lui ? Nu e o bucurie sa poti sta de vorba cu un batran si sa preiei din intelepciunea lui ? Nu e o bucurie sa simti parfumul unei flori ? Sau o plimbare intr-un parc, in natura , nu creaza o stare de bucurie ?


               Ai motive infinite sa simti bucurie. Noi insine suntem bucurie. Suntem bucuria Creatiei. Universul ne priveste cu bucurie. Suntem aici ca sa daruim bucurie. Daruieste bucurie si vei primi si mai multa bucurie. Poate n-ai mai vizitat un prieten sau o ruda de multa vreme. Fa-le o bucurie si viziteaza-i. Ofera bucurie. Bucura-te pentru familia pe care o ai, pentru copii, pentru masina ta, pentru serviciul tau. Bucura-te pentru ca rasare Soarele. Bucura-te pentru ca esti in viata, pentru toate experientele de care ai parte. Bucura-te pentru ca existi, iar noi ne bucuram de existenta ta. Bucuria ta este bucuria mea. Poate intelegeti mai bine acest aspect daca va ganditi la parintele care spune ca este bucuros cand si copilul lui este bucuros. Cu alte cuvinte, radiaza bucurie si vibratia bucuriei ii va atinge si pe cei din jur. Gasiti in orice situatie motive sa fiti in bucurie. Hai sa fim in aceasta saptamana si nu numai, bucurie pentru noi si pentru cei din jur. Spre sfarsitul acestei saptamani, mai precis pe 25 martie, avem Bunavestire, cand Sfinta Fecioara Maria primeste si traieste cu bucurie vestea zamislirii Fiului lui Dumnezeu.
                    Poate aveti propriile motive de bucurie. Impartasi-ti si dati mai departe bucurie !



                 Descopera si tu calea spre armonie  !!

duminică, 20 martie 2016

Echinoctiul de primavara



                 Echinoctiul de primavara reprezinta momentul inceperii primaverii astronomice, cand ziua devine egala cu noaptea, desi calendaristic primavara a inceput. Dupa aceasta data, durata zilei fata de noapte este in continua crestere pana la solstitiul de vara din iunie, cand avem cea mai lunga zi din an si cea mai scurta noapte din an. Echinoctiul de primavara are loc in emisfera nordica, iar in acelasi timp, in emisfera sudica are loc echinoctiul de toamna. In regiunile polare, in emisfera nordica, incepe lunga zi polara, iar in cea sudica incepe lunga noapte polara, fiecare durand cate sase luni de zile.

                La echinoctiul de primavara, Pamantul este cel mai aproape de Soare, este in punctul vernal, de aici si durata egala a zilei cu cea a noptii. Se intimpla azi, 20 martie 2016. Sunt doua momente in an cand ziua este egala cu noaptea ca si durata de timp. Primul moment este acum la echinoctiul de primavara iar al doilea este la echinoctiul de toamna. In plan subtil, echinoctiul de primavara simbolizeaza creatia, cand totul se trezeste la viata, cand incepe un nou ciclu de viata. Acum samanta stie ce va deveni. In aceasta perioada a echinoctiului de primavara, totul tinde sa iasa la suprafata, sa se bucure de energiile benefice si profunde ale primaverii.
          Acest moment mai semnifica si inceputul anului astronomic, dar si intrarea Soarelui in zodia Berbecului, prima zodie. Omul devine mai spontan, mai dornic de actiune dupa o perioada de iarna, de hibernare. Acum este cazul pentru a-si duce la indeplinire planurile pe care le-a initiat in perioada de liniste si introspectie. Este o dorinta de renastere, de revigorare, de inviorare, de trezire la realitate si de stopare a perioadei de hibernare. Acest moment special reprezinta sfarsitul unui ciclu evolutiv si in acelasi timp marcheaza inceputul altui ciclu evolutiv. Astfel, fiinta umana are posibilitatea in aceasta perioada, sa-si asume responsabilitatea pentru incheierea si finalizarea unor actiuni sau proiecte, sa constientizeze incheierea unui ciclu evolutiv si in acelasi timp are de partea ei energia necesara de a se pregati spiritual pentru o noua integrare intr-un nou ciclu temporal care incepe acum. Astfel acest moment semnifica coborarea in adancul fiintei noastre pentru a ne infrunta propriul intuneric, propriile limitari, pentru a transcende moartea si pentru a renaste. A birui in aceasta lupta semnifica Invierea. Simtiti vreo legatura cu apropierea momentului Invierii Domnului ?

              Este un moment special in plan subtil, pentru ca energetica acestui moment vine in ajutorul celor care aspira la transformare, celor care aspira la ascensiune. Vibratia subtila a vointei se amplifica acum. Avem sansa si puterea de a stopa acum, actiuni care nu se mai desfasoara in conformitate cu aspiratiile si intentiile noastre evolutive. In Universul nostru launtric, aceste energii amplifica aspiratiile de unitate, de intilnire cu Divinitatea, de renastere, de inaltare. Pe de alta parte, momentul echinoctiului de primavara marcheaza si inceputul anului zodiacal, cand Soarele intra in prima zodie, cea a Berbecului, cand incepe sa-si demonstreze forta, capacitatea de a creatie. Aceasta influenta se manifesta si asupra noastra prin intentia de a demara lucruri noi si de a le incheia sau finaliza pe cele vechi. Este bucuria unui nou inceput, in toate planurile. Observati cum Soarele isi face aparitia si ce placut este sa stai la Soare, sa simti cum te incalzeste energia lui, sa simti caldura lui. Soarele- Dumnezeu Tatal, ne iubeste pe toti in aceeasi masura, ne incalzeste pe toti la fel, nu tine cont de rasa, religie sau alte convingeri. Nu-i asa ca toti asteptam Soarele sa straluceasca, sa-i simtim caldura, sa vedem cum renaste intreaga natura ? Nu simtiti ca ceva din noi vrea sa imboboceasca, sa infloreasca, sa iasa afara ? Asta este momentul echinoctiului. Imbobocirea. Inflorirea. Nerabdarea a luat sfarsit. Explozia sta sa se intimple. Totul va curge de acum inainte, asa cum am gandit si facut planuri in lunile de introspectie . Tot astazi, de ziua echinoctiului, este si Duminica intai a Postului Mare. Pentru noi crestinii, echinoctiul de primavara corespunde cu perioada patimilor, a tradarii, mortii si invierii. Este momentul ce semnifica lupta intunericului cu Lumina care invinge dominatia intunericului. Dupa o etapa de iarna, de frig, inghetare, moarte, intuneric, viata se trezeste din nou, natura, fiinta umana, inving intunericul.
              Momentul echinoctiului de primavara este celebrat in toate culturile antice, dovada ca ei cunoasteau si intelegeau foarte bine miscarea Soarelui si a energiilor universale. Sfinxul din Egipt, de pilda, priveste exact in directia dinspre care rasare Soarele la echinoctiul de primavara. La templul  de la Chichen Itza, straveche asezare mayasa din Mexic, Templul Sarpelui cu pene, Quetzalcoatl, lumina care cade exact la echinoctiul de primavara, face ca acest sarpe sa urce cele noua trepte ale piramidei. Si tot asa, fiecare cultura antica a impregnat aceasta cunoastere in temple sau texte.


                   Cu cat analizam mai profund calendarul sacru al mayasilor, cu atat vom intelege mai mult puterea lor subtila de a fi in acord cu Universul. Pur si simplu este minunat cum ei au vazut aceste conexiuni. De pilda, ziua de azi este sub semnul lui CHICCHAN, Sarpele Cosmic, care reprezinta miscarea si creatia timpului. Este poarta energetica a Estului, locul de unde rasare Soarele, aducand intelepciunea si cunoasterea divina. Uneste Cerul cu Pamantul, autoritatea cu adevarul. Este intocmai ce ne aduce acest moment al echinoctiului, echilibrul dintre Intuneric si Lumina. In plus, aceasta energie a Sarpelui este sustinuta si de Tonul 6 al aceste zile, care aduce sentimentul de curgere a energiei, a tot ceea ce am proiectat pana acum. Tot ceea ce am sadit pana acum, indiferent de nivel, de acum incolo incepe sa infloreasca. Valul s-a format si incepe sa curga. Daca ziua de ieri a avut ca simbol Samanta si ne-a indemnat sa mai sadim ceva idei, ganduri, proiecte, azi deja stim ca vor inflori. Nu stiu cum vi se pare voua, dar daca-ti dai voie sa fii in Fluxul Divin, parca toate curg in mod natural si firesc.
                          Este duminica dimineata, Soarele si-a facut aparitia si este placut. Deci, suntem in plin echinoctiu. Traiti, simtiti, bucurati-va !

                   Descopera si tu calea spre armonie  !!

                

joi, 17 martie 2016

Meditatia



                  Suntem intr-o perioada cu energii spirituale foarte speciale, care ne conduc spre momentul intilnirii Invierii Mantuitorului. Suntem intr-o perioada de post, rugaciune si meditatie. Toata energia acestei perioade vine sa ne ajute sa eliminam din structurile noastre toate aspectele reprimate, care acum in aceasta perioada, ies mai usor la suprafata. Cerurile se deschid aducandu-ne energia potrivita pentru a ne ajuta sa ne inaltam spre nivele tot mai inalte ale constiintei. Fiecare isi descopera propria cale de ascensionare. De ce este aceasta perioada mai benefica, mai aproape de noi si ne sustine mai puternic ? Pentru ca energetica acestei perioade aseaza un fel de liniste peste forfota zilnica a mintii constiente.
                   Oamenii se linistesc cumva, mai renunta la a vorbi de rau despre colegi, despre prieteni, mai renunta la barfa, mai renunta la injuraturi, mai renunta la mancarea plina de toxine, mai renunta la bautura, isi curata intr-un fel ansamblul minte-corp-suflet. In aceasta perioada, oamenii isi indreapta gandurile tot mai des spre Divinitate, spre rugaciune, spre iertare, spre recunostinta. Cumva, nivelul constiintei colective creste, odata cu cresterea individuala. Beneficiem cu totii, constienti sau nu, de acest camp colectiv de constiinta. Despre post si rugaciune am mai amintit, asa ca acum sa aducem in atentie putin si meditatia, care in contextul acestei perioade parca devine mai profunda.


                   Cred ca prin meditatie facem un prim pas catre Dumnezeul din noi. Un pas mai mic sau mai mare, depinzand de pozitia pe care ne situam in cadrul drumului evolutiv. Este una din formele prin care ne cunoastem Fiinta Interioara. Este o cale de a incepe sa ne cunoastem interiorul, de a incepe sa luam legatura cu aspectele noastre interioare. De fapt, cred ca incepem sa ne refacem legatura divina din noi sau sa o re-facem asa cum este ea in mod natural. Incepem sa avem acces la Sinele interior, sa intram in comunicare cu el. Prin meditatie incepi sa te detasezi de realitatea cotidiana si lasi fluxul de energie universala sa te patrunda profund. Tot ce te preocupa in realitatea fizica isi pierde din intensitate si pasesti usor dincolo. Sinele Interior te va ghida in aceasta calatorie iar tu nu trebuie sa faci nimic altceva decat sa te lasi condus cu cea mai mare incredere si astfel vei avea parte de o calatorie fabuloasa. Meditatia este de mare ajutor pentru ca aduce linistea care iti echilibreaza tot sistemul functional. Este, daca vreti, un punct de plecare spre cunoasterea de sine.
               Poti spune ca meditatia este o tehnica de transcendere a simturilor de baza, ca este o tehnica in care inveti sa pasesti intr-o lume in care nu mai exista coordonate spatio temporale, in care doar ghidarea interioara cunoaste toate caile de acces. Este ca o evadare din ancorarea lumii fizice. Este descoperirea taramurilor nevazute, dar traite la maxim de sufletele noastre. Meditatia este o experienta care ne duce usor in contact cu nivelul tacut al constiintei. Fiecare experienta de meditatie are aspecte din ce in ce mai subtile. Cu cat ne lasam mai mult in voia acestor aspecte subtile, cu atat vom descoperi mai usor lumea interioara din constiinta noastra.
             Partea mai subtila a meditatiei ne linisteste mintea, ne reduce nivelul de stres, aduce mai putina neliniste in sistemul de gandire, aduce mai putina neliniste la nivel emotional. Aceste experiente subtile aduc liniste si armonie in fiinta noastra. Dispare conflictul si ne simtim mult mai stabili. Atingem un nivel de constiinta, care pe masura ce il pretuim se va dezvolta tot mai mult. Este o alegere individuala, la nivelul constiintei la care am ajuns fiecare, deoarece in campul infinit al Creatiei, fiecare alegere, fiecare perceptie, va da nastere la o lume ce va oglindi alegerea respectiva.

              Cea mai usoara si la indemana forma de meditatie, o forma blanda si fara efecte secundare, este cea in care ne asiguram un spatiu linistit, al nostru, in care sa nu fim deranjati, sa putem sta in tacere, relaxati cat mai mult posibil, eventual cu o lumina mai difuza care sa nu deranjeze la nivel vizual. Inchizand ochii pentru a intrerupe stimulii vizuali, ne concentram si devenim constienti de respiratia noastra. Constientizam odata cu respiratia noastra si energia benefica, divina, ce intra in noi. Totul este un proces lent, nu exista graba, nu exista asteptari, totul vine de la sine si nu trebuie sa fim descurajati daca nu ne iese din prima. Nu este nevoie sa respiram intr-un anume fel, nici profund, nici superficial, nici sacadat, doar sa respiram in ritmul propriu. Cu timpul respiratia se aliniaza ritmului universal, aproape ca nu vom mai simti ca respiram.
          Conectandu-ne si urmarind procesul de respiratie, ne aliniem la conexiunea minte-corp, la coordonarea gandului cu curgerea energiei subtile prin respiratie. Incepem astfel sa devenim constienti de relaxarea tuturor structurilor corpului nostru. Pentru ca acumulam multa oboseala si stres zilnic, tot ce e posibil sa adormim in timpul acestei meditatii. Nu e nimic rau in asta, ideea este ca ne eliberam de stres. Este o tendinta naturala a corpului de a se elibera de ceva care il stresa, care ii impiedica evolutia. Este o tendinta naturala a corpului de a se echilibra, de a scapa de balast. Senzatia de timp si spatiu s-ar putea sa ne paraseasca, iar noi vom avea parte de experiente spirituale din ce in ce mai eliberatoare. Este un tip de meditatie, cel mai usor, care practicat zilnic pentru 10-15 minute, ne elibereaza de tensiunile din corp, ne linisteste mintea, ne calmeaza.

            Meditatia este o stare in care se reveleaza potentialul interior si unde poti intilni fiintele de Lumina, este o stare in care poti primi informatie. Devine o stare in care poti invata sa te misti prin spatiu si timp, adica sa transcenzi aceste dimensiuni. In starea de meditatie poti patrunde adanc in interiorul tau si poti descoperi aspecte ascunse, ingropate sau uitate de demult, reprimate, aspecte placute sau mai putin placute. Darurile pe care le primim in aceasta stare sunt nelimitate si nesfarsite. Aici, in aceasta stare simti vorbele Mantuitorului, ca Imparatia Cerurilor este intr-adevar in interiorul nostru. Pe masura ce te lasi purtat de energiile subtile, accesezi lumea de dincolo si te umpli de Lumina, incepi sa simti transformarile interioare, inaltarea interioara de care vorbeste lumea, dar pe care inca n-o intelegem.
              Pentru a medita nu e nevoie sa stam retrasi intr-o pestera sau sa fim niste pustnici, ci doar sa ne retragem in interiorul nostru, in templul interior, unde putem calatori printre legile universale cu usurinta, cu placere, simtind ca facem parte din ele. Meditatia in sine poate deveni vindecatoare. Simplul fapt ca te elibereaza de stres, ajuta organismul sa se refaca, ii da un ragaz sa-si reorganizeze structurile. Se poate face oricand, nu exista reguli si orar, nu exista limita de varsta. Cu cat este practicata mai des, cu atat beneficiile sunt mai clare. Iar aceasta perioada de Post, este binevenita si complementara meditatiei. Mintea devine mai linistita, corpul devine mai usor prin eliberarea de toxine iar vibratia noastra creste, deschizandu-se astfel usa catre nivelele mai inalte ale constiintei. Si de aici incepe acea calatorie frumoasa despre care povestesc atatia. Pe langa curatarea corpului fizic, aceasta energie a perioadei vine cumva sa echilibreze si corpurile mentale si emotionale, iar meditatia vine sa ajute acest proces.

               Este un fel de paradox in procesul meditativ. De fapt ce facem noi cand meditam ? Nu facem nimic. Doar stam si ne linistim, ne relaxam si nu ne mai pasa de nimic. Doar suntem. Si din a nu face nimic, rezulta beneficii pe care nu le capatam nici daca muncim. Vi se pare ca ati mai auzit pe undeva sa nu faci nimic si sa mai si primesti ? Simplul fapt de a fi, reprezinta o incantare pentru suflet. Oare asta este starea din care a pornit totul ? Din linistea nimicului ? Din liniste a pornit Creatia ? Nu-i asa ca atunci cand ne linistim ne vin cele mai bune idei ? Cand suntem linistiti, nu avem mai multa claritate, mai multa viziune ? Nu ne incarcam bateriile cand suntem linistiti ? Hai sa ne apucam si de acest sport, sa meditam si sa vedem ce ne aduce. Poti medita in locul altcuiva ? Nu, este o practica individuala, esti doar tu si experienta pe care ti-o creezi singur. Este doar constiinta ta care expandeaza din interactiunea cu Sinele tau. Calatoria este infinita, beneficiile sunt infinite. Da-ti voie sa meditezi si vei simti libertatea de miscare !



                    Descopera si tu calea spre armonie  !!

marți, 15 martie 2016

Imaginea de sine



                Cred ca foarte putini dintre noi, nu avem o imagine de sine sau foarte putini au renuntat la aceasta imagine de sine. Mai intai de toate cred ca toata lumea isi construieste o imagine de sine si apoi doar putini isi dau seama, constientizeaza, ce inseamna de fapt imaginea de sine si din ce este alcatuita si ce efecte poate avea. Asa ca inainte de a merge mai departe, hai sa discutam mai indeaproape despre aceasta imagine de sine, pentru ca am mai amintit si in alte articole despre ea, dar nu am analizat-o poate destul la acea vreme. Si poate nici acum nu va fi suficient, dar macar ne mai facem o idee in plus despre ce este vorba. 
                Daca ar fi sa privim asa lucrurile, probabil ca fiecare articol ar trebui transformat intr-o carte care sa explice mai bine cum stau lucrurile de fapt. Dar atunci cu siguranta nu ne-ar ajunge o viata sa scriem si sa detaliem totul. Si oricum totul este intr-o continua transformare, nimic nu are sfarsit, totul este evolutie. Asa ca ne oprim, de fiecare data, la cateva explicatii si detalii pe care sper sa le integram cat mai bine in fiinta noastra, astfel incat sa ne fie de folos in evolutie. Sa ne facem viata putin mai frumoasa.
               De mici incepem sa ne construim o imagine de sine proprie, cat mai individuala, cat mai ideala, pe care o si aparam ca fiind a noastra, ca fiind a mea, ca fiind al meu, ca fiind eu. Si daca este a mea, normal ca o voi apara. La fel cum as face si cu masina proprie, o voi apara si proteja de hoti, de accidente, o voi tine intr-un garaj, la adapost, pentru ca este a mea. Am locul meu de parcare si tin la el si tot asa. Acum cand avem puterea sa ne uitam inapoi, nu vi se pare ca am si fost ajutati la aceasta constructie de imagine de sine, poate chiar de cei apropiati noua ? Nu credeti ca aceasta imagine de sine este ca un fel de pelerina pe care o imbracam cand iesim afara din casa, astfel incat nimeni sa nu ghiceasca ce este dedesupt ? In imaginea de sine, adunam toate lucrurile si aspectele pe care ni le dorim si speram sa fie adevarate despre noi.

              Fondul mai subtil merge insa si mai departe si ne arata ca noi ne dorim ca aceste aspecte sa fie reale si adevarate pentru ceilalti, cei care ne privesc, ba chiar asta a devenit mai important decat orice altceva. Vrem sa impresionam cu orice pret. Daca sunt mic, vreau sa fiu mare. Daca sunt slab, vreau sa fiu tare. Daca esti o pisica, vrei sa fii leu ?! Vrem sa impresionam pe ceilalti prin felul in care ne imbracam, prin felul in care vorbim sau purtam o conversatie. Vrem sa impresionam cu acumularile noastre materiale. Priviti doar in jurul vostru si observati daca este asa sau nu. Cu siguranta gasiti destule exemple in jur. Priviti-va pe voi insiva si observati unde va situati. Oare constientizam cu adevarat ce efecte produce asupra dezvoltarii noastre faptul ca vrem sa fim cine nu suntem ? Si din aceasta imagine de sine, pe care o construim cu atata grija si efort, nu vor face parte niciodata aspectele ce tin de frica, de rusine sau vinovatie. Adica aspectele care ne-ar putea eroda increderea in sine le vom minimaliza, le vom scoate din ecuatia existentei adevarate. 
              Credem ca putem face asta, insa tocmai aceste aspecte pe care vrem sa le inlaturam din noi insine, tocmai ele nu ne dau pace si revin mereu si mereu in mintea noastra. Asta este paradoxul pe care-l traim. In timp ce ne straduim sa facem totul ca sa aratam bine si sa ne placa de noi insine si sa placa si altora de noi, tocmai negarea aspectelor care nu ne plac si care sunt de fapt ale noastre pentru ca asa suntem la momentul respectiv, creaza conflictul interior, haosul din mintea noastra. In cele din urma, acest conflict duce in timp de fapt la frustrare, izolare si dualitate. Aratam o fata care de fapt nu este a noastra. Degeaba ma imbrac si ma afisez ca un top model, cand de fapt Eu Sunt, nu sunt. Cum rezolvam problema ? Simplu. Prin renuntarea la a fi cine nu esti. Prin renuntarea la ati mai construi o imagine de sine falsa. Fii tu insuti. Fii Eu Sunt. Prin intoarcerea la Divinul din tine. 
              Bun, dar am fost intrebat cum imi dau seama concret si ce inseamna de fapt sa renunt la propria imagine de sine ? Pai, cand incepeti sa nu va mai pese de parerea celor din jur, cred ca este primul pas. Pentru ca imaginea de sine o construiai pentru cei din jur, sa creada ei despre tine ce vroiai tu de fapt sa creada ca esti. In momentul in care nu-ti mai pasa de ce cred altii despre tine, se produce o eliberare a vibratiei negative care nu-ti dadea voie sa te desprinzi din aceasta marasma a constructiei tale magnifice. Apoi incepe sa transmiti ceea ce simti cu adevarat in tine. Spune Adevarul din tine. Adevarul Adevarat este eliberator si transformator si atunci cand il traiesti si il rostesti, te transformi in Eu Sunt.
              Atunci apare imaginea cea adevarata despre tine si fiecare va sti cine si ce esti cu adevarat si se va apropia de tine cu incredere, cu siguranta ca stie langa cine sta. Apoi lucrurile incep sa curga de la sine. Nimeni nu iti va mai aparea superior sau inferior si nu vor mai exista lucruri, actiuni, care sa te faca sa te simti umil sau jignit, mic sau slab, pentru ca ai descoperit deja cine esti. Cand intelegi ca acumularile materiale nu iti reprezinta adevarata ta natura, nu vei mai lupta atat pentru ele, te eliberezi de acest stres, care nu este altceva decat acumulare de energie negativa. Traiai intr-un camp de energie pe care il alimentai zilnic cu teama de a nu corespunde in ochii celor din jur.
              Elibereaza acesta dependenta si vei vedea ca te simti mai deschis, mai relaxat, nu vei mai fi obsedat de bani, de statutul social sau de orice altceva. Este greu sa facem asta ? Depinde de fiecare, de cat de puternic ancorat este in aceasta imagine de sine, de cat de mult a lucrat la aceasta imagine. Daca cineva si-a construit aceasta imagine timp de, sa zicem 30 sau 40 sau mai multi de ani de zile, probabil ii va fi foarte greu sa renunte. Dar si astfel de persoane se pot schimba, atata timp cat exista constientizarea a ceea ce facem, a ceea ce inseamna pentru noi o imagine falsa, a ceea ce inseamna sa le spui celor din jur cine nu esti de fapt. Si cum oare o fi, sa spui cine nu esti ? Ati intilnit astfel de persoane ? Ati stat langa persoane care vorbesc despre sine si in acest timp sa aveti senzatia ca nu sunt cine sunt ? Am mai amintit faptul ca atunci cand suntem constienti, suntem in propria constiinta. Si cand se produce asta, incepe transformarea. Deci se poate, daca ne dam voie sa constientizam ceea ce facem si gandim in fiecare moment al existentei noastre. Se poate, daca ne dam seama ca petrecem foarte mult timp din viata construindu-ne aceasta imagine. Se poate, daca constientizam ca ne facem rau noua insine in loc sa na facem bine.

               Pentru ca noi de fapt ne luptam sa transformam o imagine de sine despre care credem ca este proasta, intr-una mai buna cu care credem ca facem impresie buna. Dar aceste imagini de sine nu fac altceva decat sa ne aminteasca cine am fost si nu de ceea ce suntem, de ceea ce devenim in fiecare moment. Mai tineti minte cand vorbeam de amintiri, ca traim in trecut ? Cam asa ceva se intimpla si cu aceasta imagine de sine. Traim in amintiri. Imaginea de sine de fapt tine realitatea departe de tine. Tu nu traiesti adevarata realitate care te-ar reprezenta pe tine. Tu traiesti o alta realitate care nu este a ta, este fabulatia ta. Cand ti-ai creat o imagine de sine, nu-ti mai permiti sa zicem sa fii nervos, sa fii recalcitrant sau sa ai un comportament neadecvat, pentru ca nu mai da bine la public. Nu-ti mai permiti sa fii trist pentru ca asa te simti in interiorul tau, ci trebuie sa afisezi o fata stralucitoare, sa creada ceilalti ca nu ai nici o problema. Nu-ti mai permiti sa te imbraci neglijent sau mai lejer, pentru ca deja ti-ai creat o imagine de sine. Pai ce-o sa zica vecinul daca te-ar vedea iesind afara din casa doar in pijamale, sa-ti iei ziarul sau altceva ? Si uite asa ne ascundem adevarata fata in spatele acestei imagini de sine. Altfel spus, nu mai poti afisa sentimente si emotii care nu sunt in acord cu cine vrei sa fii. 
              Adica astfel de emotii si sentimente incepi sa le acoperi si te deghizezi in noua ta imagine de sine. Oare pe strada sunt numai oameni deghizati ? Oare prietenii sunt si ei deghizati ? La fel, bucuria si spontaneitatea nu mai fac parte din natura ta adevarata, nu le mai poti exprima pentru ca nu stii daca vor fi acceptate sau nu de cei din jur. Iti creezi singur un fel de limitare, un fel de drum ingust fata de care nu te poti abate. Vrei sa ramai asa ? Lucreaza atunci in continuare la imaginea ta de sine. Vrei sa te schimbi ? Atunci sparge-ti imaginea de sine si lasa adevaratul tu sa iasa la suprafata. Renunta la a mai fi cine nu esti si vei vedea ca te simti mai confortabil in fiinta ta. Lasa-l pe Eu Sunt sa spuna cine esti !
             Am intrat intr-o perioada cu energii minunate care ne ajuta sub toate formele sa ne eliberam de vechiul din noi, de toate reprimarile care au capatat forme si energii ciudate prin interiorul nostru. Sa mai fie fiinte care vor sa fie altceva decat sunt ? Daca privim in jur, se pare ca da. Dar tu ? Vrei sa creasca ceva frumos in tine ? Vezi cum face Natura, cum face primavara ? Tuturor ne place cand vedem cum totul infloreste asa frumos in jurul nostru. Poate inflori ceva vechi, ceva fals ? O fi posibil, dar nu cred ca are acelasi parfum ! Planteaza acolo in solul interior o samanta de constiinta, da-i zilnic iubire si vezi ce rasare !
               Am mai spus si-n alte ocazii ca nimic nu e intimplator. Mayasii ne aduc azi cel mai puternic simbol, AHAU. Este energia Tatalui Soare, care face posibila inflorirea intentiilor noastre, care face posibila exprimarea potentialului interior. Si pe deasupra mai vine si cu Ton 1, care da tonul de inceput in ceea ce vrem sa manifestam. Daca ieri Furtuna curata din fiinta noastra tot ce nu mai era folositor si ne indemna sa mergem mai departe, astazi iata ca suntem impinsi sa incepem sa punem in practica ideile, dorintele, proiectele, semintele de care vorbeam. De azi intram in Trecena lui AHAU. Vom avea binecuvantarea lui AHAU- DUMNEZEU TATAL, in tot ceea ce vom manifesta. Credeti ca e intimplator ajutorul acum la inceputul Postului, cand intentionam sa ne curatam si sa ne eliberam de tot ce e negativ in noi ? Sau sa fie oare o pregatire pentru marea Inviere ? Stati in linistea voastra si vedeti ce raspunsuri va vin.



                 Descopera si tu calea spre armonie  !!

luni, 14 martie 2016

Postul Pastelui



               Astazi 14 martie, incepe Postul Pastelui sau Postul Mare, cum mai este numit de crestini. Pentru cei mai multi dintre noi, perceptia Postului inseamna abtinerea de la a manca tot ceea ce este de provenienta animalica. Cati dintre noi tinem post cu adevarat si constientizam care este taina lui ? Postul Pastelui tine 40 de zile, fiind considerat cel mai lung si cel mai greu dintre toate posturile pe care le tin crestinii. La aceasta perioada de 40 de zile se mai adauga si Saptamana Patimilor, rezultand astfel o perioada de sapte saptamani de post. Postul Pastelui ia sfarsit odata cu Duminica Invierii Domnului. Semnificatia acestor 40 de zile de post ne duce cu gandul la cele 40 de zile de post tinute de Mantuitor inaintea inceperii activitatii sale mesianice. De unde vine aceasta perioada de post si cum a fost ea stabilita ? In primele secole, se obisnuia sa se tina post doar in Vinerea Patimilor sau doua, trei zile, cel mult o saptamana, inainte de Pasti. A urmat apoi o vreme, conform calendarului ortodox, cand Postul Mare a fost impartit in doua perioade, prima fiind cunoscuta ca si Postul Prepascal sau Postul Paresimilor, care tinea pana in Duminica Floriilor, iar din Duminica Floriilor pana in Duminica Pastelui era Postul Pascal sau Postul Pastelui.
              Din anul 325, cand a avut loc primul Sinod Ecumenic, Biserica a stabilit ca acest Post sa dureze sapte saptamani. Durata care se pastreaza si astazi. In aceasta perioada, crestinii se abtin de la anumite mancaruri si bauturi, in scop religios dar si moral si spiritual. Pentru a rezista acestei lungi si grele perioade de post, Biserica a stabilit anumite zile de dezlegare la peste sau dezlegare la ulei si vin. Intotdeauna, Postul Mare este precedat de o saptamana in care se consuma doar preparate din lapte, branza, oua, fara mancaruri din carne, tocmai pentru a pregati si a face trecerea mai usoara catre postire. La noi este cunoscuta ca si "saptamana alba", tocmai pentru ca se consuma doar produse de culoare alba. Postul Pastelui este precedat mereu de Lasatul Secului, in care este dezlegare la lapte, branza, oua si peste. Este ultima zi in care se mai mananca de dulce. Cu o saptamana inainte se tine Lasatul Secului de carne, cand se mananca ultima oara carne inainte de Pasti.

               Aceasta perioada, Postul Mare,  este insotita si de un post sufletesc, in sensul ca oamenii sunt retinuti in a se mai gandi la fapte rele sau ganduri necuviincioase, pofte sau patimi. Este un post al trupului fizic dar si unul al sufletului. Este post si rugaciune. Un adevarat crestin imbina postul trupului cu postul sufletesc, iar beneficiile se reflecta in cresterea sa spirituala. Postul in sine, semnifica o perioada de pregatire spirituala pentru toti crestinii care asteapta si sarbatoresc Invierea Domnului. Postul nu trebuie privit strict ca si abtinere de la mancare. Dincolo de regimul alimentar, sa-i spunem asa, sunt aspecte mai profunde care trebuie patrunse. Cum ar fi daca dincolo de detoxifierea care vine in urma eliminarii alimentatiei bazata pe hrana animalica indusa de acest post, am incerca sa vedem dragostea lui Dumnezeu in tot ceea ce ne da, in tot ceea ce avem ? Cum ar fi daca ne-am retine de la a mai vorbi in plus si am asculta vocea lui Dumnezeu ?
              Cum ar fi daca am iubi mai mult tot ceea ce ne inconjoara ? Cum ar fi daca am munci cu drag oriunde am fi si am aprecia tot ce obtinem ? Cum ar fi daca dincolo de a nu manca si de a nu mai bea, am avea taria, curajul de a ne aseza in linistea si iubirea lui Dumnezeu ? Aceasta perioada de post nu trebuie privita ca si o obligatie, ca si cum ar trebui sa mergi la serviciu. A venit Postul si nu mai trebuie sa mananc! Este ca si o conditionare, este ca si o limitare a fiintei tale, ori nu acesta este adevaratul sens al postului. Postul nu este o cura de slabire. Nu, postul trebuie sa fie o bucurie pentru cel care il tine, pentru crestinul adevarat. Este o stare inaltatoare pentru sufletul crestinului, care se leapada prin acest post de toate energiile nefolositoare care il tin pe loc. Este o crestere si o asteptare spirituala pentru momentul intilnirii Invierii Mantuitorului, care face posibila inaltarea si invierea propriului suflet.
             Atata vreme cat privim postul ca pe o obligatie crestina, el nu va aduce adevaratele beneficii pentru suflet. Astepti postul cu nerabdare, ca pe o perioada de curatare si eliberare sau te inscrii in randul celor care asteapta doar sarbatoarea ca atare, care asteapta dezlegarile la peste ? Vad si aud multa lume bucurandu-se de ziua desemnata pentru dezlegare la peste, ca pot manca putina carne. De-abia asteapta aceste dezlegari la mancare, ca pe niste sarbatori. Daca asa privim postul, cred ca mai bine nu l-am tine. Oare de ce vine aceasta perioada de post odata cu renasterea naturii, odata cu venirea primaverii, cand totul se trezeste la viata si infloreste din nou ? Sa ne spuna oare ca este timpul sa ne trezim si noi spiritul adormit ? Mai avem putin pana la echinoctiul de primavara si un nou ciclu de viata incepe. Totul in jur vorbeste despre renastere, trezire la viata, de un nou inceput, de insamantare, de germinare, de inaltare, de reinviere a constiintei noastre. Toate vin sa ajute la inaltarea spiritului nostru, dornic de intilnirea cu Divinitatea. Nu credeti ca este minunat felul in care totul vine in intimpinarea noastra, in ajutorul nostru ?
             Natura ne da un exemplu de cum se poate regenera singura. Tot asa si sufletele noastre pot renaste la viata. Postul fizic imbinat cu cel spiritual este pana la urma o perioada de odihna si de refacere, de reechilibrare a tuturor structurilor noastre, la nivel de minte, corp si suflet. Intr-adevar postul ajuta si accelereaza purificarea corpului, ajutand astfel la ridicarea vibratiei nivelelor energetice ale corpului. Interesant este ca dupa primele zile de post, atasamentul fata de mancare incepe sa scada, mintea parca devine mai usoara si apare sentimentul de libertate in constiinta, care urca tot mai usor spre nivelele de intilnire cu Sursa Divina. Marii lideri spirituali sau intelectuali au fost mereu constienti de forta spirituala a postului, practicand posturile de 40 de zile, uneori doar cu apa sau cu foarte putina mancare sau chiar deloc. Pentru cei care au anumite dependente alimentare, postul este binevenit deoarece daca reusesc sa treaca prin acest post, vor capata o mai mare usurinta in a accepta alimente care sunt mai aproape de natura umana, care sunt mai usor de procesat  in organismul lor, fructele si legumele. Postul si rugaciunea vin sa descatuseze sufetul crestinilor de oriunde. Asadar intram intr-o perioada magnifica, plina de energie mistica. O perioada in care ne este mult mai usor sa ne curatam si sa ne eliberam de tot ceea ce nu ne mai este folositor. Este o perioada destul de lunga si cred ca vom mai discuta despre beneficiile acestui post. Lasati energia acestei perioade sa va infuzeze fiinta. Lasati iubirea din inimile voastre sa fie libera !



             Este minunat cum si in calendarul mayas, energiile vin sa ne sprijine in aceasta perioada de inceput de post. Astazi, ziua mayasa este sub semnul Cauac, adica Furtuna care curata tot ce nu este la locul lui, tot ceea ce nu ne mai este de folos. Ne indeamna ca toate energiile malefice sa le lasam sa iasa la suprafata, sa poata fi curatate de Furtuna. Acest semn este insotit de Tonul 13 al zilei de azi, cel mai inalt ton, care te sprijina sa mergi mai departe, sa incepi un stagiu nou, iti da energie pentru a vedea dincolo de tine. Totul vine in ajutorul nostru de a ne curata si de a ne elibera de tot ceea ce este vechi si de a imbratisa noul val de constiinta. Deschiderea fata de aceste vibratii, postul si rugaciunea in interiorul fiintei noastre, toate vin sa ne ajute in evolutia noastra. A fi deschis catre aceste aspecte, a primi cu inima, inseamna situarea in Fluxul Divin, inseamna bucuria sufletului care se umple de Iubire ! Sa percepem deci adevaratele aspecte ale Postului ca sa ne fie de folos !

                  Descopera si tu calea spre armonie  !!

miercuri, 9 martie 2016

9 Martie



                 Ziua de ieri, in care am celebrat energia feminina, a prefigurat Luna Noua de astazi, care a inceput la ora 3:54. Suntem asadar sub influenta energiei feminine a Lunii, care nu vine intimplator dupa cum cred ca si voi simtiti asta. Daca ieri ne-am inclinat in semn de recunostinta si respect in fata Femeii, astazi onoram energia feminina a Lunii Noi, care vine ca o continuare, ca o prelungire a femininului ce isi face simtita energia tot mai mult printre noi. Recunoastem si nu trebuie s-o facem cu parere de rau, ci dimpotriva trebuie sa fie o bucurie, ca Femininul, Feminitatea, Femeia, face parte din noi, este parte din Viata noastra, a tuturor. Indiferent de sexul pe care-l purtam avem aceasta latura feminina in noi, iar constientizarea si onorarea acestui aspect odata cu plusul de energie adaugat de Luna Noua de azi ne face si mai buni, ne face si mai capabili de iubire, de compasiune si intelepciune. 
           Astazi, in traditia populara avem Sarbatoarea Mucenicilor si obiceiul celor 40 de pahare, ca o recompensa pentru barbatii care isi doreau sa aiba si ei o zi a lor, precum cea a femeii. Cele 40 de pahare de vin rosu sunt inchinate Mucenicilor din cetatea Sevastei, care si-au dat viata pentru credinta suprema, pentru dragostea lor fata de Mantuitor. Vinul rosu simbolizeaza sangele varsat de martiri, iar traditia spune ca cei ce sunt stropiti cu vin rosu in aceasta zi, vor fi sanatosi si vor avea putere de munca tot anul. Este si un test de cumpatare si de rezistenta in fata efectului bauturii, iar cei care nu rezista acestui obiecei se spune ca vor fi urmariti tot anul de acest viciu. Tot astazi este ultima zi a Babelor, Ziua cand Baba Dochia si-a lepadat ultilmele cojoace, facand loc astfel zilelor mosilor, zile mai calde ce aduc bunatatea si intelepciunea mosilor.

               Astazi, gospodinele gatesc colacei in forma cifrei opt, din aluat de cozonac unsi cu miere si nuca, pe care ii numesc mucenici, in semn de recunostinta si respect pentru credinta nestramutata a Sfintilor Mucenici, care au indurat chinurile martirajului. Traditiile difera de la o zona geografica la alta, denumirile mucenicilor la fel. Important este ca le avem si mai important este sa le pastram si sa le dam mai departe. Ele sunt ale noastre si vorbesc despre credinta sufletului nostru ramanesc.
                 Aceasta zi de 9 Martie, este considerata traditional Ziua Barbatului, cu toate ca actualmente s-au acceptat alte zile de sarbatorire. Dincolo de aceste decizii, mai importanta este credinta a ceea si ce suntem. Nu intimplator Ziua Barbatului cred ca urmeaza Zilei Femeii. Fiecare barbat are inscris in el si latura feminina, dupa cum fiecare femeie are inscrisa in ea si latura masculina. Putem deci sa onoram si barbatul, energia feminina din el, odata cu Femeia ? Daca simtiti asta, da. Toti suntem copiii Mamei Pamant. Luna Noua cu dragostea ei feminina vine sa ne iubeasca pe toti. Sa acceptam cu recunostinta Iubirea ! Sa acceptam cu totii ca suntem copiii Mamei Pamant si ca meritam Iubirea ei. Sa daruim si noi la randul nostru Iubire Mamei Pamant !


               Descopera si tu calea spre armonie  !!

marți, 8 martie 2016

8 Martie



              Ziua de 8 Martie este o zi speciala pentru noi. Celebram, sarbatorim, cinstim si onoram Femeia, energia feminina care ne da nastere, ne sustine, ne iubeste, ne ocroteste, ne implineste si ne face sa crestem. Este o energie primordiala, fundamentala care da forta si vitalitate. Fara energia feminina creatia nu poate avea loc. Femininul si masculinul se unesc pentru evolutie. Onorarea energiei feminine pe Pamant, prin esenta sa Femeia, este o recunostinta pe care noi o aducem mamelor, sotiilor, iubitelor, prietenelor, tuturor femeilor de oriunde ar fi ele. Gandurile de recunostinta si iubire pentru partea feminina, faceau parte pana nu de mult din fiintarea noastra.

             Evolutia moderna a facut in asa fel incat sa stabilim o zi pe an in care sa onoram si sa cinstim Femeia. Astfel s-a ajuns ca astazi, ziua de 8 Martie sa devina Ziua Internationala a Femeii. O zi in care noi sa ne aducem aminte ca exista Femeia. Si in restul zilelor ? Nu ne hranim oare zilnic cu iubirea mamei sau a iubitei ? Cine ne imbratiseaza atunci cand suntem cuprinsi de tristete, de suparare, de teama ? Cine ne tine in brate cand suntem copii si nu numai ? Cine vegheaza la capataiul nostru si se roaga neincetat ? Este un flux de iubire ce isi are izvorul  in inima Femeii, pe care ea ni-l daruieste neconditionat. Ziua Mamei era sarbatorita inca de pe vremea grecilor antici, cand in fiecare primavara o sarbatoreau pe zeita Rhea, mama tuturor zeilor. 
            In timpurile noastre, prima data cand este sarbatorita Ziua Femeilor, conform Wikipedia, este data de 28 Februarie 1909, la New York, ca urmare a unei greve a unui sindicat al femeilor. Printr-o rezolutie a ONU, in 1977, este adoptata Ziua Internationala a Femeii. La Copenhaga, in urma unei Conferinte a Muncitoarelor din intreaga lume, unde au participat 100 de femei din 17 tari, s-a hotarat o zi unica de sarbatorire, peste tot in lume si anume ziua de 8 Martie, incepand cu anul 1913. Pornita ca o lupta impotriva opresiunilor si discriminarilor la care erau supuse femeile, Ziua de 8 Martie devine o sarbatoare a dragostei, a frumusetii si a feminitatii, fiind astfel un moment in care Femeia este centrul Universului. Sa sprijinim si sa-i dam stralucire zilnica acestui centru al Universului prin iubirea noastra neconditionata. 

                  O imbratisare plina de iubire pentru toate fiintele feminine care fac parte din viata noastra ! Si un camp de flori pentru voi toate !
        



          Este prima luna de primavara in care natura se trezeste din nou la viata. Este un nou inceput pentru toata lumea, pentru toate fiintele Pamantului. Este timpul pentru o adanca constientizare a rolului feminin, a energiei pe care o aduce Femeia pe Pamant. Daca simtiti, transmiteti cat mai multa Iubire, Mamei Pamant, cea care ne hraneste cu vitalitate, cea care ne sustine si ne ghideaza prin viata.
            Daca simtiti, transmiteti cat mai multa recunostinta fiintelor care au ales sa fie Femei, pentru ca ele sunt pline de Curaj, Devotament, Daruire, Responsabilitate si Iubire  !!



                 Descopera si tu calea spre armonie  !!

luni, 7 martie 2016

Durere sau suferinta



                   Toti sau cei mai multi dintre noi am avut parte de durere.  Sau poate suntem in situatia de a simti inca durerea. Cei mai multi am avut parte si de suferinta. Si tot mai multa lume este predispusa la suferinte, daca ne uitam atent in jurul nostru. De multe ori nici nu stim  ce anume ne supara, durerea sau suferinta. De cate ori n-ati auzit in jur oameni spunand ca sufera, dar daca ii intrebi, nu stiu exact de ce sufera. Confundam adesea durerea cu suferinta. De ce facem aceasta confuzie ? Nu stim inca, dar ne trezim spunand ca" merg la doctor pentru ca am o suferinta". Si cand ajungem la doctor, el ne intreaba ce ne doare, pentru ca el stie ca ai venit la el pentru ca de fapt te doare ceva. Cand ne doare ceva, de fapt ne referim la o durere fizica, ne-am lovit, ne-am taiat, ne-am accidentat sau suntem bolnavi, ne doare o mana, un picior si efectiv ne doare .

                  Problema cea mai grava care se petrece, cred ca este atunci cand suferim, cand apare suferinta, pentru ca suferinta doare mai mult decat durerea fizica, daca putem sa ne exprimam in acest fel. Pentru ca suferinta se aduna peste sufletul nostru si am vazut ce inseamna un suflet inchis si plin de rani. Si nu de multe ori suferinta se transforma sau duce la boala fizica, pentru ca stim acum ca boala apare mai intai la nivel subtil. Cel mai adesea suferinta incepe sau isi are cauza in refuzul de a vedea de fapt cum arata situatia cu adevarat. Adica mai pe scurt, nu vrem sa vedem adevarul din fata noastra. Sa nu vrei sa vezi adevarul, cand noi tocmai asta cautam! Spre exemplu, daca o persoana se trezeste in fata faptului ca a fost inselata de partenerul de viata, ea va refuza sa creada ca asa ceva i s-a intimplat tocmai ei. Si de cate ori n-ati auzit spunand "nu-mi vine sa cred ca m-a inselat, refuz sa cred asta". Este o negare profunda a situatiei, a experientei, pe care tocmai a trait-o persoana respectiva.
               Situatia este inregistrata insa de subconstient, care acumuleaza aceasta energie joasa si nu trece mult pana ce suferinta isi face simtita prezenta. Sau sa luam un alt exemplu. Multi oameni, cand sunt pusi in fata unei concedieri sau isi pierd serviciul din varii motive, la fel, incearca sa-si nege experienta. Toate sunt situatii de criza, neasteptate. Si in loc sa le acceptam ca fiind experiente din care sa invatam cum sa trecem mai departe, noi le reprimam, le negam si le adancim mai mult, le adunam in subconstientul nostru pana cand explodeaza in suferinta. Cum ar fi daca am privi cu prietenie, cu compasiune astfel de situatii ? Mai tineti minte cand spuneam ca putem fi prieteni cu ego-ul nostru ? Ca-l putem transforma in cel mai bun prieten daca ii daruim iubire ?

             Sunt persoane care duc povara suferintei unui divort sau a unei despartiri, aproape toata viata sau chiar toata viata. Sunt persoane care duc suferinta pierderii unei persoane dragi toata viata. Si exemple sunt destule. Este bine sa intelegem ca durerea nu este acelasi lucru cu suferinta, cu toate ca uneori una se poate transforma in cealalta si invers. Cu siguranta ati observat ca daca ne lovim la mana spre exemplu, ne doare, ceea ce este normal. Dar dupa un timp, durerea dispare. Corpul fizic isi rezolva singur problemele, asta in conditii normale de functionare, bineinteles. Daca noi il agresam continuu, aspectele sunt altele. Suferinta insa ne-o creaza instinctul misterios al mintii, care ne face sa credem ca poate meritam ceea ce ni s-a intimplat. De pilda, daca avem convingerea la nivel subconstient ca meritam ca persoana draga sa ne paraseasca, suferinta deja este prezenta. Suferinta este durerea de care ne agatam dandu-i astfel si mai multa putere. Chiar vrem sa suferim uneori ca sa ne lecuim de ceva. Vi s-a intimplat vreodata sa suferiti, sa vreti sa fiti lasati in pace sa va consumati suferinta ? Ganditi-va la o persoana indragostita care incheie o relatie si imaginati-va cum vrea sa fie lasata in pace, cum isi traieste suferinta in speranta ca se va lecui . Cum se retrage si se izoleaza intr-o carapace a suferintei. Uneori credem ca durerea este buna. Asta este perceptia pe care o aruncam asupra durerii pierderii a cuiva drag, dupa ce am investit sentimente, transformand-o astfel in suferinta.

              Deci de fapt cum ne cream suferinta ? Cu mintea. Intr-adevar, ca sa apara suferinta, este nevoie de forta mintii. Ea este cea care arunca si amesteca perceptia cu durerea, le contopeste, le creste puterea  si in final ne produce suferinta. De ce o lasam sa faca asta ? Pentru ca ne-am rupt, ne-am separat de Sinele interior. Pentru ca-l pierdem pe Eu Sunt. Pentru ca ne adancim in conditionarea materiala. Si cum ati observat ca acopera cei mai multi suferinta ? Prin placere. Inlocuiesc suferinta cu placerea. Nu ati vazut destule cazuri in care oamenii incearca sa uite de suferinta prin bautura sau alte substante care provoaca placerea ? Nu cunoasteti cazuri de persoane care se inchid total, care nu mai vor sa vada, sa auda si stau toata ziua cu ochii in televizor ? Putini sunt cei care apeleaza la ajutor de specialitate. Cei mai multi prefera sa-si nege instinctiv experienta si s-o ascunda sub iluzia placerii. De cele mai multe ori insa, placerea este de scurta durata si nu face decat sa adanceasca suferinta. Solutia ? Calatoria interioara, despre care am mai vorbit. Constientizarea suferintei, aducerea ei la suprafata, dorinta de a analiza experienta care a produs-o.

             Suferinta este o perceptie a realitatii pe care o negam, pe care nu mai vrem s-o acceptam. Ajungem pana acolo incat refuzam sa analizam problema, nici nu vrem sa mai auzim de ea, nici macar nu vrem s-o discutam cu cineva apropiat noua, care ne-ar putea da eventual un sfat sau sa ne arate putina compasiune. Refuzam si negam experienta. Este o negare profunda pentru ca ne-a ranit personalitatea ego-ului interior. Suferim. Dar oare constientizam cine sufera de fapt ? Inlocuirea suferintei cu placerea nu este decat o iluzie. Daca spre exemplu apelam la bautura, asta va dura o noapte, dar cand ne trezim dimineata cine sufera din nou ? Deci pana nu mergem la sursa suferintei si sa discutam cu ea, nu vom scapa. Multi cred si asa este din moment ce inca sunt in suferinta, ca a bloca, a tine sub control o suferinta, inseamna ca o pot diminua. Este o nuanta fina care le scapa. Cu cat o tinem mai mult blocata, cu atat aduna mai multa forta. Este ca un arc pe care vrei sa-l tii comprimat. Forta de reactiune va izbucni la un moment dat, atunci cand vei obosi.                                                      Sentimentul de vinovatie, blocarea lui in interiorul nostru, duce sau constituie o cauza a suferintei. Spre exemplu o palma data unui copil, nu conteaza imprejurarea, va crea un sentiment de invinovatire pentru ce-am facut. Daca nu eliberam aceasta vinovatie, nu vom fi capabili sa daruim acea iubire neconditionata, nu vom fi capabili sa eliminam suferinta ca ne-am lovit copilul si ca el ar putea sa nu ne mai iubeasca din acest motiv. Putem extinde exemplul in cadrul unei relatii. Se intimpla la fel. Este valabil peste tot. A trai in suflet cu sentimentul vinovatiei, inseamna acumulare de energie negativa si inseamna suferinta, mai devreme sau mai tarziu. Ne-am obisnuit sa pastram tacerea asupra lucrurilor, intimplarilor sau experientelor prin care am trecut si despre care ne este greu sa vorbim.

             Rusinea inseamna suferinta. Rusinea inseamna inchidere, izolare, necomunicare, blocarea potentialului interior. Trecem cu vederea peste tot ceea ce nu vrem sa vedem, peste tot ceea ce credem ca ne strica imaginea de sine. Ne agatam si traim in iluzii. A trai in iluzie inseamna suferinta. Vom suferi atata vreme cat ne vom lasa pierduti in propria creatie a mintii. Suferinta va persista atata timp cat noi ii dam putere. Constientizarea ca suferim ne va trezi din suferinta, ne va duce la sursa ei putand astfel s-o intelegem si s-o depasim. Si nu este vorba doar despre a fi constienti ca suntem in suferinta, la nivel mental, adica sa spunem da, stiu sunt in suferinta si-mi trece. Ci ne referim la faptul ca trebuie sa putem analiza cauza producerii suferintei, cum am ajuns in acea stare ca s-o putem schimba. Trebuie sa ne dam voie sa patrundem la radacina suferintei, sa iertam cauza suferintei, s-o imbratisam cu iubire si ea se va transforma, vibratia ei se va inalta si nu va mai fi daunatoare. Prin iertare si recunostinta vom recrea echilibrul la nivelul sufletului. Poate fi o cale usoara sau mai dificila. Functie de nivelul evolutiv la care ne situam, transcenderea suferintei este pana la urma un proces interior care ne ajuta sa facem salturi constientiale. Fiecare salt individual inseamna evolutie si inseamna evolutie colectiva in final, ceea ce este scopul nostru.




                      Descopera si tu calea spre armonie  !!