luni, 14 martie 2016

Postul Pastelui



               Astazi 14 martie, incepe Postul Pastelui sau Postul Mare, cum mai este numit de crestini. Pentru cei mai multi dintre noi, perceptia Postului inseamna abtinerea de la a manca tot ceea ce este de provenienta animalica. Cati dintre noi tinem post cu adevarat si constientizam care este taina lui ? Postul Pastelui tine 40 de zile, fiind considerat cel mai lung si cel mai greu dintre toate posturile pe care le tin crestinii. La aceasta perioada de 40 de zile se mai adauga si Saptamana Patimilor, rezultand astfel o perioada de sapte saptamani de post. Postul Pastelui ia sfarsit odata cu Duminica Invierii Domnului. Semnificatia acestor 40 de zile de post ne duce cu gandul la cele 40 de zile de post tinute de Mantuitor inaintea inceperii activitatii sale mesianice. De unde vine aceasta perioada de post si cum a fost ea stabilita ? In primele secole, se obisnuia sa se tina post doar in Vinerea Patimilor sau doua, trei zile, cel mult o saptamana, inainte de Pasti. A urmat apoi o vreme, conform calendarului ortodox, cand Postul Mare a fost impartit in doua perioade, prima fiind cunoscuta ca si Postul Prepascal sau Postul Paresimilor, care tinea pana in Duminica Floriilor, iar din Duminica Floriilor pana in Duminica Pastelui era Postul Pascal sau Postul Pastelui.
              Din anul 325, cand a avut loc primul Sinod Ecumenic, Biserica a stabilit ca acest Post sa dureze sapte saptamani. Durata care se pastreaza si astazi. In aceasta perioada, crestinii se abtin de la anumite mancaruri si bauturi, in scop religios dar si moral si spiritual. Pentru a rezista acestei lungi si grele perioade de post, Biserica a stabilit anumite zile de dezlegare la peste sau dezlegare la ulei si vin. Intotdeauna, Postul Mare este precedat de o saptamana in care se consuma doar preparate din lapte, branza, oua, fara mancaruri din carne, tocmai pentru a pregati si a face trecerea mai usoara catre postire. La noi este cunoscuta ca si "saptamana alba", tocmai pentru ca se consuma doar produse de culoare alba. Postul Pastelui este precedat mereu de Lasatul Secului, in care este dezlegare la lapte, branza, oua si peste. Este ultima zi in care se mai mananca de dulce. Cu o saptamana inainte se tine Lasatul Secului de carne, cand se mananca ultima oara carne inainte de Pasti.

               Aceasta perioada, Postul Mare,  este insotita si de un post sufletesc, in sensul ca oamenii sunt retinuti in a se mai gandi la fapte rele sau ganduri necuviincioase, pofte sau patimi. Este un post al trupului fizic dar si unul al sufletului. Este post si rugaciune. Un adevarat crestin imbina postul trupului cu postul sufletesc, iar beneficiile se reflecta in cresterea sa spirituala. Postul in sine, semnifica o perioada de pregatire spirituala pentru toti crestinii care asteapta si sarbatoresc Invierea Domnului. Postul nu trebuie privit strict ca si abtinere de la mancare. Dincolo de regimul alimentar, sa-i spunem asa, sunt aspecte mai profunde care trebuie patrunse. Cum ar fi daca dincolo de detoxifierea care vine in urma eliminarii alimentatiei bazata pe hrana animalica indusa de acest post, am incerca sa vedem dragostea lui Dumnezeu in tot ceea ce ne da, in tot ceea ce avem ? Cum ar fi daca ne-am retine de la a mai vorbi in plus si am asculta vocea lui Dumnezeu ?
              Cum ar fi daca am iubi mai mult tot ceea ce ne inconjoara ? Cum ar fi daca am munci cu drag oriunde am fi si am aprecia tot ce obtinem ? Cum ar fi daca dincolo de a nu manca si de a nu mai bea, am avea taria, curajul de a ne aseza in linistea si iubirea lui Dumnezeu ? Aceasta perioada de post nu trebuie privita ca si o obligatie, ca si cum ar trebui sa mergi la serviciu. A venit Postul si nu mai trebuie sa mananc! Este ca si o conditionare, este ca si o limitare a fiintei tale, ori nu acesta este adevaratul sens al postului. Postul nu este o cura de slabire. Nu, postul trebuie sa fie o bucurie pentru cel care il tine, pentru crestinul adevarat. Este o stare inaltatoare pentru sufletul crestinului, care se leapada prin acest post de toate energiile nefolositoare care il tin pe loc. Este o crestere si o asteptare spirituala pentru momentul intilnirii Invierii Mantuitorului, care face posibila inaltarea si invierea propriului suflet.
             Atata vreme cat privim postul ca pe o obligatie crestina, el nu va aduce adevaratele beneficii pentru suflet. Astepti postul cu nerabdare, ca pe o perioada de curatare si eliberare sau te inscrii in randul celor care asteapta doar sarbatoarea ca atare, care asteapta dezlegarile la peste ? Vad si aud multa lume bucurandu-se de ziua desemnata pentru dezlegare la peste, ca pot manca putina carne. De-abia asteapta aceste dezlegari la mancare, ca pe niste sarbatori. Daca asa privim postul, cred ca mai bine nu l-am tine. Oare de ce vine aceasta perioada de post odata cu renasterea naturii, odata cu venirea primaverii, cand totul se trezeste la viata si infloreste din nou ? Sa ne spuna oare ca este timpul sa ne trezim si noi spiritul adormit ? Mai avem putin pana la echinoctiul de primavara si un nou ciclu de viata incepe. Totul in jur vorbeste despre renastere, trezire la viata, de un nou inceput, de insamantare, de germinare, de inaltare, de reinviere a constiintei noastre. Toate vin sa ajute la inaltarea spiritului nostru, dornic de intilnirea cu Divinitatea. Nu credeti ca este minunat felul in care totul vine in intimpinarea noastra, in ajutorul nostru ?
             Natura ne da un exemplu de cum se poate regenera singura. Tot asa si sufletele noastre pot renaste la viata. Postul fizic imbinat cu cel spiritual este pana la urma o perioada de odihna si de refacere, de reechilibrare a tuturor structurilor noastre, la nivel de minte, corp si suflet. Intr-adevar postul ajuta si accelereaza purificarea corpului, ajutand astfel la ridicarea vibratiei nivelelor energetice ale corpului. Interesant este ca dupa primele zile de post, atasamentul fata de mancare incepe sa scada, mintea parca devine mai usoara si apare sentimentul de libertate in constiinta, care urca tot mai usor spre nivelele de intilnire cu Sursa Divina. Marii lideri spirituali sau intelectuali au fost mereu constienti de forta spirituala a postului, practicand posturile de 40 de zile, uneori doar cu apa sau cu foarte putina mancare sau chiar deloc. Pentru cei care au anumite dependente alimentare, postul este binevenit deoarece daca reusesc sa treaca prin acest post, vor capata o mai mare usurinta in a accepta alimente care sunt mai aproape de natura umana, care sunt mai usor de procesat  in organismul lor, fructele si legumele. Postul si rugaciunea vin sa descatuseze sufetul crestinilor de oriunde. Asadar intram intr-o perioada magnifica, plina de energie mistica. O perioada in care ne este mult mai usor sa ne curatam si sa ne eliberam de tot ceea ce nu ne mai este folositor. Este o perioada destul de lunga si cred ca vom mai discuta despre beneficiile acestui post. Lasati energia acestei perioade sa va infuzeze fiinta. Lasati iubirea din inimile voastre sa fie libera !



             Este minunat cum si in calendarul mayas, energiile vin sa ne sprijine in aceasta perioada de inceput de post. Astazi, ziua mayasa este sub semnul Cauac, adica Furtuna care curata tot ce nu este la locul lui, tot ceea ce nu ne mai este de folos. Ne indeamna ca toate energiile malefice sa le lasam sa iasa la suprafata, sa poata fi curatate de Furtuna. Acest semn este insotit de Tonul 13 al zilei de azi, cel mai inalt ton, care te sprijina sa mergi mai departe, sa incepi un stagiu nou, iti da energie pentru a vedea dincolo de tine. Totul vine in ajutorul nostru de a ne curata si de a ne elibera de tot ceea ce este vechi si de a imbratisa noul val de constiinta. Deschiderea fata de aceste vibratii, postul si rugaciunea in interiorul fiintei noastre, toate vin sa ne ajute in evolutia noastra. A fi deschis catre aceste aspecte, a primi cu inima, inseamna situarea in Fluxul Divin, inseamna bucuria sufletului care se umple de Iubire ! Sa percepem deci adevaratele aspecte ale Postului ca sa ne fie de folos !

                  Descopera si tu calea spre armonie  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu