marți, 1 martie 2016

1 Martie !!



                1 Martie, ziua in care romanii sarbatoresc Martisorul, zi care anunta venirea primaverii si sfarsitul iernii. Un snur impletit cu fir alb si rosu, ce simbolizeaza innoirea timpului si renasterea naturii. De altfel daca mergem inapoi in timp, pana pe vremea geto-dacilor, descoperim ca noul an incepea la 1 Martie si Martisorul era astfel un simbol al unui nou nceput, fiind considerat ca un talisman aducator de noroc ce era oferit copiilor, tinerilor baieti sau fete deopotriva, inainte de rasaritul soarelui. Daca inainte era oferit si baietilor, astazi Martisorul este oferit doar fetelor, doamnelor, mamelor, in semn de dragoste pentru ele, fiind un prilej de bucurie pentru toata lumea.

               Inainte, martisorul putea fi si un snur impletit din fir alb si negru, simbolizand unitatea dintre lumina si intuneric sau vara-iarna. Astazi, semnificatiile se cam pierd in fata marketingului tot mai agresiv. Pe vremuri Martisorul se purta pana cand infloreau pomii fructiferi, moment in care Martisorul se atarna de crengile pomului, pentru noroc. Exista credinta ca randunelele vor ridica snurul la ceruri, catre soare si va aduce noroc persoanei care l-a agatat in pom. Astazi, in putine locuri mai exista acest obicei. Una dintre legendele cele mai populare, spune ca firul impletit, rosu cu alb, ar fi fost tors de insasi Baba Dochia, inainte de a pleca cu oile la munte.
           Baba Dochia ar fi avut o fiica vitrega pe care a trimis-o sa spele hainele in apa rece de munte. Fiica cea vitrega se intilneste cu Martisor, cel cu puteri magice, care o vede cum trudea sa spele hainele in apa rece, ii curata in mod miraculos hainele si-i daruieste o floare alb-rosie pe care si-o prinde in par. La intoarcerea fetei, Baba Dochia observa floarea din parul fetei si crezand ca a venit primavara pleaca cu oile spre munte. Si tot legenda spune ca Baba Dochia ar fi murit de frig in drumul ei spre munte, dupa ce si-a lepadat cele 12 cojoace, cate unul pe zi pentru fiecare luna a anului. De aici a ramas traditia "zilele Babelor", care incep la 1 Martie si dureaza noua zile ( pentru ca in cea de-a noua zi, Baba Dochia si-a lepadat si restul cojoacelor ).      
      Fiecare isi alege o zi din cele noua si asa cum va fi ziua respectiva, frumoasa sau ploioasa, urata , mohorata, asa vei fi si tu in ziua respectiva. Sunt traditiile noastre, ale acestui popor si ar fi mare pacat sa se piarda, pentru ca ele povestesc despre identitatea noastra si ne fac deosebiti. Odata cu acest simbol se mai ofera ghiocei, florile ce vestesc venirea primaverii. Daca nu le transmitem mai departe, ele se vor pierde odata cu trecerea timpului.



                 O primavara frumoasa va doresc tuturor ! A venit vremea ca intentiile pe care le-ati sadit la inceput de an sa infloreasca !

               Astazi este o zi frumoasa si in calendarul mayas. Semnul acestei zile este CIMI, care ne indeamna la Transmutare, sa lasam, sa abandonam trecutul si sa imbratisam noul, noua constiinta, cea care ne va transforma, cea care insotita de Tonul 13, AHAU, al acestei zile, ne va ajuta sa trecem mai departe intr-o alta etapa a dezvoltarii noastre. Este un proces de desavarsire a ceea ce am inceput, mergem mai departe insotiti de energia divina. Este 1 Martie, este inceput de luna, este inceput de primavara, este un alt inceput. Curaj in tot ceea ce vreti sa incepeti, pentru ca suntem ajutati si sprijiniti de Gratia Divina !


                    Descopera si tu calea spre armonie  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu