miercuri, 30 noiembrie 2016

Sfantul Andrei 2016



                Astazi, 30 noiembrie, avem alta sarbatoare importanta si anume sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei, Cel Dintai Chemat la Apostolie. La noi in tara este considerat ocrotitorul Romaniei iar in calendarul crestin ortodox, ziua de 30 noiembrie este trecuta cu cruce rosie, semn de mare sarbatoare si cinstire in amintirea celui ce a fost primul ucenic al Domnului si crestinatorul neamului romanesc, asa cum il considera Biserica. Cel dintai chemat de Iisus Hristos sa inceapa lucrarea divina aici pe Pamant.
                Nascut in Betsaida, localitate situata pe malul lacului Ghenizaret ( Marea Galileii ), in nordul Tarii Sfinte, este fratele mai mic al lui Petru si inainte de a deveni ucenic al lui Hristos a fost mai intai ucenicul Sfantului Ioan Botezatorul, fiind de fata la momentul care-i va schimba definitiv viata, Botezul Domnului. Cuvintele Sfantului Ioan Botezatorul : Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce  ridica pacatele lumii , aprind in el dorinta de a-l urma pe Mantuitor, devenind astfel primul ucenic al Domnlui. De ce i se spune cel dintai chemat ? Pentru ca atunci cand Iisus umbla pe malul lacului unde cei doi frati, Andrei si Petru pescuiau, ii cheama si le spune : Veniti cu mine si va fac pescari de oameni. Cel ce va deveni Sfantul Apostol Andrei este primul care raspunde acestei chemari.


        De atunci il urmeaza peste tot pe Hristos, fiind martor la multe minuni. Este martor la inmultirea painilor si a pestelui, este martor la invierea lui Lazar si la multe altele. Credinta tot mai crescanda din sufletul lui face ca sa-l aduca si pe fratele sau Petru, sa-l urmeze pe Hristos. Este martor la patimile lui Hristos si la rastignirea sa, este martor la invierea sa si este unul dintre cei 12 ucenici ai Domnului. Propavaduieste Cuvantul Domnului peste tot in lume, ajungand si in tara noastra iar insemnarile bisericesti spun ca a locuit si a propavaduit o vreme in zona Dobrogei de azi. De altfel, in apropiere de localitatea Ion Corvin, din judetul Constanta, se afla Pestera Sfantului Andrei, unde a trait pe timpul sederii sale in aceasta zona a tarii noastre.
           Langa aceasta pestera s-a construit o manastire, locas unic de cult, ce contine primul altar crestin de pe teritoriul romanesc. In apropierea manastirii se mai afla un izvor tamaduitor despre care se spune ca a fost facut de Sfantul Andrei, lovind cu toiagul in piatra. In manastire se afla un relicvariu in care sunt o parte din moastele Sfantului Apostol Andrei, daruite de Mitropolia Kefaloniei din Grecia, in anul 2003. Anual mii de crestini vin sa se inchine si sa se roage la sfintele moaste.
             Sfantul Apostol Andrei a murit ca un martir la Patras, Grecia, unde se afla si cea mai mare parte din moastele sale, aflate acum intr-o catedrala cu o arhitectura impresionanta. Este pastrata aici si o bucata din crucea in forma de X, pe care a fost rastignit.  Traditia spune ca a fost martirizat cu capul in jos pe o cruce in forma de X, de unde a si ramas numele de Crucea Sfantului Andrei. Nu se cunoaste cu exactitate aceasta traditie, dar ea se pastreaza si azi. Capul Sfantului Andrei este pastrat in aceasta impresionanta catedrala din orasul Patras iar partea superioara, fruntea, este pastrata cu mare cinstire in Schitul Sfantul Andrei din Sfantul Munte Athos, asa dupa cum ne spune si crestinortodox.ro. Capul Sfantului Andrei a fost adus si la noi in tara, pentru prima data in anul 1996, la Catedrala Mitropolitana de la Iasi, cu ocazia praznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva. Este declarat Ocrotitorul Romaniei de catre Biserica Ortodoxa Romana in anul 1997.
Catedrala Sfantul Andrei din Patras, Grecia

            In calendarul mayas, ziua de azi ne aduce simbolul cel mai inalt, AHAU, pe un Ton 1. Simbolul AHAU, Dumnezeul Mama-Tata, semnifica desavarsirea, intruchipeaza cicluri finale de evolutie, potentialul cel mai inalt de exprimare in viata. Reprezinta eliberarea, libertatea sau drumul catre inaltare daca vreti. De aici incolo ne putem identifica cu virtutile divine pe care ni le trimite acest simbol si putem comunica cu Divinul mereu prezent in noi. Din aceasta stare de imbratisare a lui Ahau putem transcende spre alte dimensiuni mai inalte. De fapt daca nu atingem aceasta stare de inaltare, nu avem cum sa tindem spre dimensiunea Iubirii. Campul constiential atinge nivele superioare, tot mai mult si tot mai mult atunci cand atingem starea simbolizata de Ahau. De ce este un simbol inalt, care ne desavarseste ? Pentru ca este puterea cereasca ce ne aseaza din nou pe calea gratiei divine. Ne aduce aminte de menirea noastra si ne face sa lucram cu iubire pentru a o implini.
            Asadar, acest simbol frumos este o binecuvantare pentru noi toti. Ne scaldam cu totii in aceasta energie, chiar daca constientizam sau nu. Cum vine asta ? Imi vine acum in minte un exemplu si anume, e ca atunci cand mergem prin ploaie. Unii aleg sa se adaposteasca, altii aleg sa mearga prin ploaie sa se bucure de beneficiile ei, altii se tem de ploaie, altii  iubesc starea de ploaie. E o infuzie de energie vibrationala, depinde de ce alegi. Vrei sa fii in acest flux sau nu. Vrei sa ploua peste tine sau nu. Vrei sa te purifici sau nu. Vrei sa te eliberezi sau nu. Sau poate nici nu stii ca ploua. Este alegerea fiecaruia dintre noi si este perfect ceea ce alegem la un moment dat. Ceea ce il face sa fie un simbol si mai inalt este asocierea cu Tonul 1, intentia zilei de azi. Este primul ton al calendarului sacru mayas, care reprezinta initierea, sadirea noii constiinte, inceputul tuturor lucrurilor, conceptia. Orice lucru incepe cu intai trebuie sa...., mai intai trebuie sa fac.... Este un ton conducator, creator de o noua trecena.
             Iar astazi incepe trecena lui Ahau. Vom fi sub influenta, sub indrumarea ei si ne va conduce pana la Tonul 13 cand avem simbolul Drum, cand se incheie trecena, adica la final ne arata si drumul de urmat in dezvoltare. Sunt minunate aceste mesaje ale mayasilor trimise sub forma acestor simboluri. In caz ca va intrebati, citind mereu despre aceste simboluri, ele se schimba zi de zi prin asocierea cu alte tonuri, asa ca nu se vor repeta prea curand. Este singura zi din anul mayas cand Ahau este insotit de Ton 1, cu toate semnificatiile care deriva din unirea acestor doua aspecte. Si s-a nimerit sa fie intr-o zi de mare sarbatoare crestina, cea a Sfantului Apostol Andrei. Doar in acest an, pentru ca spre exemplu la anul, in 2017, de Sfantul Andrei, vom avea simbolul Samantei cu Ton 2. Ar fi un motiv in plus sa ne bucuram de clipa prezenta, aici si acum. Daca pana ieri am fost sub influenta Mainii lui Dumnezeu, simbolul Manik, de astazi suntem imbratisati total de Dumnezeu. Ceea ce pana acum ne-a dat cu o mana, de azi primim in totalitate.
                Ieri, pe 29 noiembrie, am avut Luna Noua. Despre semnificatiile de Luna Noua am mai scris si in alte articole, am scris si in articolul de ieri. Incheiem o luna frumoasa energetic, am avut si evenimentul de super luna. Astazi avem mare sarbatoare. Universul ne rasfata cu daruri in fiecare zi. De maine intram in luna magica, cu multe sarbatori, cu energii care mai de care, cu semnificatii subtile, cu daruri multe, cu inima deschisa pentru iertare, compasiune, pentru pregatirea momentului primirii Nasterii Domnului, pentru finalul de an, pentru finalul de ciclu. Cum incepem luna decembrie ? Cu Ziua Nationala a Romaniei. Cu ziua tuturor romanilor.


                 Celor ce au ales sa poarte acest nume sfant, apostolic si initiatic, le urez Multi ani, in credinta si iubire !!



                   Descopera si tu calea spre armonie  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu