marți, 6 decembrie 2016

Mos Nicolae



                        
                 Am intrat in luna decembrie, luna magica, luna cadourilor, luna plina de energii inaltatoare. Luna in care ne pregatim sufleteste pentru a primi asa cum se cuvine Nasterea Mantuitorului. Am intrat in ultima luna din finalul de ciclu de noua ani si ne pregatim sa facem saltul  in 2017, noul ciclu pe care ni-l dorim mai intens, mai eliberator, mai purificator si mai inaltator. Am inceput luna decembrie cu o mare sarbatoare nationala, cu Ziua Romaniei, moment de trezire a constiintei romanilor de peste tot in Uniune si Unime. Astazi avem un alt moment de sarbatoare crestina. Ca in fiecare an la aceasta data din calendar, crestinii praznuiesc cu mare bucurie pe Mos Nicolae, asa cum este cunoscut el in popor, fiind iubit atat de cei mici in special cat si de cei mari. De altfel este considerat in calendarul bisericesc unul dintre cei mai populari sfinti.

                       Este cunoscut ca fiind "Mosul", cel ce aduce cadouri in noaptea de 5 spre 6 decembrie, asezandu-le in liniste deplina si cu drag in ghetute sau bocanci, astfel incat cei ce se trezesc dimineata si merg sa se incalte, sa le descopere cu bucurie si sa traiasca cu emotie evenimentul. Este "Mosul" cel bland si bun, care ne priveste cu dragoste pe toti, de acolo de sus din icoana sa. Asta fiind partea buna si frumoasa a Mosului. Pentru ca se spune ca Mosul ne mai si atentioneaza din cand in cand atunci cand este cazul. Adica atunci cand nu suntem cuminti. 
              Este socotit un ocrotitor al copiilor, dar nu numai. Este transmisa pana azi traditia conforma careia Mos Nicolae poate aduce si o nuielusa copiilor care nu au fost ascultatori, nu numai cadouri. Iar aceasta traditie se spune ca vine din vremea cand Sfantul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic, unde il intalneste pe ereticul Arie care nu credea ca Iisus este de aceeasi fiinta cu Tatal Ceresc, ca este Fiul lui Dumnezeu. Vazand ca nu-l poate convinge, ca acesta staruie in crezul lui nefiresc, Sfantul Nicolae ii da o palma acestui eretic, drept pedeapsa pentru necredinta lui si spre surprinderea totala a acestuia, dar si a celorlalti. De aici, in timp, nuielusa a capatat semnificatia unei atentionari sau a unei pedepse pentru necredinta, pentru neascultare, pentru obraznicii.
                Scrierile bisericesti spun ca este nascut prin anul 270, in Patara Lichiei, undeva in sud-vestul Turciei de azi. Traieste pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian, impartasind si aparand valorile crestine, fapte pentru care de altfel este si intemnitat. Este eliberat din temnita de catre imparatul Constantin Cel Mare. Face parte din primul Sinod Ecumenic din acea vreme, cel de la Niceea, in anul 325. Are parte de o crestere crestina alaturi de parinti evlaviosi si de un unchi episcop, pe care il chema tot Nicolae. La randul lui, ajunge preot si mai apoi episcop. Trece la cele vesnice in data de 6 decembrie , anul 343. Astfel a ramas aceasta data ca zi de praznuire in amintirea acestui sfant ierarh.

             La noi in tara avem o parte din moastele sale si anume mana dreapta a Sfantului Nicolae, care se afla la Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti, unde se afla de peste 400 de ani. Se spune ca mana dreapta din sfintele moaste a fost daruita lui Mihai Viteazul de catre insusi Cardinalul de Bari, din Italia, unde se afla trupul Sfantului Ierarh Nicolae. Cealalta mana se gaseste in sud-estul Frantei. Sfantul Nicolae a inspirat cultura bunatatii si a darniciei peste tot in lume. El ne invata sa fim darnici si buni cu cei din jur. De altfel, la vremea cand parintii lui au trecut la cele vesnice, el a daruit o mare parte din avere celor nevoiasi.  
               De unde vine traditia de a se pune daruri in ghetute ? Se spune ca Sfantul Nicolae a ajutat un parinte sarac, insa cu trei fete frumoase si care nu avea nici un ban cu care sa le marite. El le arunca cate o punguta cu galbeni pentru fiecare fata in camera unde locuiau. Pungutele aruncate nimeresc in ghetutele cu care acestea se incaltau. Iar de aici acest obicei.
          Sa ne rugam si noi bunului Sfant Nicolae sa ne daruiasca cele mai potrivite daruri. Sa-l asteptam toti cu nerabdarea si emotiile unui copil. Si la randul nostru sa daruim altora. Sa daruim cu bucurie, cu toata inima.
Tu ti-ai lustruit ghetele ?
Mosul ne spune sa fim cuminti daca vrem sa primim daruri. Cam asta este mesajul perceput asa, mai de toata lumea. Dar eu cred ca este mult mai profund mesajul. Cumintenia nu inseamna doar a fi ascultator, a invata bine la scoala si de a lua note mari. Vibratia energiei Mosului vine sa ne spuna ca asta este calea pe care trebuie sa mergem daca vrem sa simtim darurile divine. Nu putem darui ceva cu bucurie adevarata daca nu traim in bucurie. Nu putem darui ceva cu iubire adevarata daca noi nu traim in iubire. De fapt vine sa ne vorbeasca despre transformarea noastra interioara fara de care nu putem experimenta toate aceste trairi. Este vorba despre constientizarea faptului ca daca vrem sa ajungem sa fim la randul nostru Mosi, sa ajungem sa daruim ca un adevarat Mos, atunci trebuie sa ne transcendem toate aspectele acelea limitatoare din noi care nu ne permit inca sa fim niste Mosi autentici. Mosul cel adevarat daruieste la toata lumea. Noi cui daruim ? Sau ce daruim ? Dincolo de darurile fizice, materiale, cred ca este ceva mult mai de valoare care trebuie daruit sau care trebuie sa insoteasca, sa creasca acel dar fizic. Simtirea si iubirea pe care le pui in acele daruri il fac pe cel care primeste darul sa se simta in voia si grija divinitatii. Iar tu, cel care daruiesti, chiar te vei simti ca acel Mos care daruieste neconditionat. Poate nu dispunem de daruri materiale. Ce ne facem atunci ? Nu mai daruim nimic ? Cel mai mare dar il avem chiar in inima noastra. Nu trebuie decat sa deschidem aceasta pusculita a inimii in care am inchis iubirea si s-o daruim neconditionat. Chiar am putea fi ca Mosul.
                  Sa corelam cu cateva aspecte pe care ni le spune si calendarul mayas. Azi avem un simbol transformator, CIMI, care ne vorbeste despre transmutarea tuturor aspectelor negative, sa le spunem asa, din fiinta noastra pentru a ajunge la calea adevarului. Cimi este un simbol al ciclurilor de viata, a mortii si renasterii sau o exprimare care da si mai mult sens ar fi ca este un pod intre lumi, intre cele doua lumi, cea veche a paradigmelor limitative care trebuie sa moara si cea noua, a adevarului care trebuie sa se nasca. Cumva este vorba despre energia schimbarii care vine sa ne ajute in aceasta transmutare interioara. Tonul 7 mistic ce insoteste acest simbol vine sa desavarseasca noua lume care se naste. Este un ton care da energie fortei interioare pentru a desavarsi schimbarea. Suntem indrumati, suntem ajutati de Univers. In ultimul articol spuneam ca suntem in Trecena lui Ahau, Dumnezeul Mama-Tata, care ne influenteaza drumul, care ne conduce cu iubire prin viata si ne ajuta sa mergem mai departe. Mai ramane ca noi sa fim de acord cu aceste fluxuri de energie, sa ne conectam la vibratia lor. Nu ne obliga nimeni, dar daca vrem sa fim, sa ajungem niste Mosi adevarati, chiar sa daruim fara sa ne vada cel ce primeste, atunci este alegerea inimii noastre. Va fi deja bucuria inimii noastre. Asadar, fiti si voi un Mos adevarat si bucurati-va daruind !!
                   
                         Sa daruim si sa ne bucuram de darurile primite. La multi ani tuturor copiilor, copilului interior din voi, tuturor celor ce poarta acest nume sfant, tuturor sufletelor !!!



                      Descopera si tu calea spre armonie  !!
                      


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu