vineri, 14 octombrie 2016

Sfanta Parascheva 2016




                    Milioane de credinciosi praznuiesc azi pe Sfanta Cuvioasa Parascheva ale carei moaste se afla la Mitropolia Iasilor. De altfel ea mai este cunoscuta ca si protectoarea Moldovei. Cu cateva zile inainte de aceasta data, 14 octombrie, cand este cinstita aceasta sfanta credincioasa, zeci de mii de credinciosi vin sa se inchine si sa se roage la sfintele moaste. Un motiv in plus pentru care vin atatia credinciosi sa se roage inaintea ei este si faptul ca este cea mai cunoscuta dintre toti sfintii ale caror moaste se afla pe teritoriul tarii noastre. Indiferent de vremea de afara, am vazut in aceste zile premergatoare sarbatoririi zeci de mii de credinciosi venind sa se roage la sfintele ei moaste. O dovada in plus pentru credinta din inimile oamenilor, pentru modelul de constiinta pe care-l transmite.
Nascuta undeva prin anul 1025, in satul Epivat, pe malul Bosforului, in apropiere de vechiul Constantinopol, se aprinde in sufletul ei dragostea pentru Mantuitorul Hristos la numai opt ani, dupa ce asculta cuvintele Mantuitorului in biserica “daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia Crucea si sa-mi urmeze Mie”. 


Dragostea, evlavia si credinta pentru Hristos cresc atat de mult, incat incepe sa renunte la viata instarita pe care i-o oferea familia si isi daruieste hainele frumoase celor saraci spre disperarea familiei bogate. Astfel, ajunge sa plece de acasa la varsta de treisprezece ani, renunta la viata lumeasca si intra in manastire, fara ca parintii s-o mai gaseasca vreodata. Credinta ei o poarta si in Tara Sfanta iar pe la 24 de ani se intoarce in locurile natale, traieste ca o straina simtind si stiind ca va parasi lumea fizica. Este ingropata in cimitirul strainilor, unde va fi descoperita de catre un credincios care ii gaseste trupul neputrezit si inmiresmat si care, in urma unei viziuni ii depune sfintele moaste in Biserica “ Sfintii apostoli Petru si Pavel” din Epivat, unde ramane vreme de 175 de ani, timp in care au fost faptuite multe minuni. Dupa un lung pelerinaj prin lume, sfintele moaste ajung la Iasi, in Biserica “Sfintii Trei Ierarhi” , aduse de catre domnitorul Vasile Lupu, prin anul 1641, de la Constantinopol, pe cheltuiala sa. 
Si astfel vreme de 375 de ani Sfinta Cuvioasa Parascheva vegheaza asupra tuturor crestinilor din  Moldova si intreaga tara si nu numai, facand numeroase minuni ce au intarit credinta oamenilor. Prin anul 1888 are loc un incendiu in biserica “Sfintii Trei Ierarhi”, in care arde totul in jur, cu exceptia sfintelor moaste care stateau pe jar fara sa arda. Totul in jur se topeste, pana si racla de argint, insa sfintele moaste raman neatinse de flacari. Dupa acest incendiu sfintele moaste sunt mutate la Mitropolia Iasi, unde raman pana in ziua de azi. O multime de oameni vin sa se inchine si sa se roage la sfintele moaste cautand mijlocirea rugamintilor catre Mantuitor. Dincolo de aceste istorisiri, ceea ce ramane este credinta de neclintit a acestei sfinte Parascheva, care ajunge astfel si in constiinta omului de azi. Vorbim despre hrana spirituala fara de care omul nu se simte implinit, vorbim despre refacerea legaturii cu Sinele Divin, forta care ne da puterea sa ne traim viata in bucurie.
"Fericiti cei cu inima, Aceia vor vedea pe Dumnezeu", este indemnul Sfintei Cuvioase Parascheva. In calendarul mayas, ziua de azi este de Ton 6, ton ce asigura curgerea energiei, ton al asimilarii interioare a noii constiinte, care odata asimilata, ea curge, iti asigura intr-un mod subtil dezvoltarea, evolutia spirituala. Odata pornit acest proces de transformare interioara, esti pe val cum ne mai place sa spunem, nu prea mai ai cale de intoarcere. Simbolul BEN de astazi, asociat acestui ton 6, ne vorbeste tot despre extinderea constiintei. Este un simbol al Trestiei si a Porumbului, care sunt extrem de flexibile in miscari, dar rezistente in fata oricaror adieri ale vantului. Semn ca atunci cand constiinta se afla pe nivele superioare, nimic din exterior nu te mai poate influenta, decat daca este spre binele tau cel mai inalt. Ce ne transmite aceasta sfanta cuvioasa Parascheva ? Ca doar prin curatare, eliberare, purificare poate creste fiinta noastra interioara, ca asta este calea spre indumnezeire, dorinta cea mai veche a omului, aceea de a-l cunoaste pe Dumnezeu. Cum altfel decat prin curatenie sufleteasca ? Cum altfel decat printr-o inima curata si plina de iubire ? Cum altfel decat prin credinta dreapta ?

Vibratia zilei de azi este 5. Numerologic, se situeaza la mijloc. Echilibru. Vibratia datei de azi este 6. Valul de constiinta se formeaza, capata putere si incepe sa curga. Peste doua zile avem Luna Plina. Alte energii. Suntem in luna octombrie, singura luna in care avem de doua ori Luna Noua, am avut Luna Noua la inceputul lunii, pe 1 octombrie si mai avem o Luna Noua pe 30 octombrie. La inceput si la sfarsit de luna iar la mijloc Luna Plina. Vi se pare ca suntem binecuvantati cu energii divine in aceasta luna ? Simtiti ca aveti o dorinta mai mare de a va debarasa de lucruri, de emotii, de resentimente care nu-si mai au rostul in viata voastra ? Simtiti ca vreti mai puternic sa se intimple lucruri, evenimente mai pozitive in viata voastra ? Sau intrezariti un drum mai luminos ? Ne incearca tot felul de emotii si nu trebuie sa facem altceva decat sa ne gasim starea de echilibru, sa aducem totul in constiinta pentru ca de aici vom gasi solutia cea mai buna.
Bucurati-va de toate energiile acestei luni speciale.

Acelor suflete purtatoare de nume sfant, sa le uram Multi ani in credinta si iubire !!



Descopera si tu calea spre armonie !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu