miercuri, 26 octombrie 2016

Sfantul Dumitru 2016



               In ultimul articol spuneam ca a inceput un nou an mayas. Asa si este, incepand din 22 octombrie 2016 a inceput un nou ciclu Tzolkin. Si prima sarbatoare ce vine la acest nou inceput mayas este sarbatoarea Sfantului Dimitrie. Cu ce simboluri vine si cu ce energii ? Cum au anticipat mayasii aceste sfinte sarbatori ?
                  Ziua de azi este sub semnul simbolului CHICCAN, Sarpele Cosmic, cel care este asociat energiei Kundalini, izvorul de energie vitala care zace in fiecare dintre noi. Sarpele este tacut si misterios dar totodata are o forta puternica, se bazeaza foarte mult pe instincte si intuitie. Cam asta trebuie sa integram, sa intelegem si noi, potentialul care zace in interiorul nostru se va revela cu adevarat atunci cand ne vom folosi intuitia, cand ne vom asculta vocea interioara, cand ne vom dezvolta extrasimturile si vom lasa energiile cosmice sa ne infuzeze. Chiccan este poarta energetica a Estului, poarta de unde primim energia Soarelui. Asadar, stand in energiile subtile, in liniste precum sarpele, ne vom dezvolta acel dialog interior care ne poate revela capacitatile intuitive si ne poate creste creativitatea, intelepciunea si cunoasterea.
                 Sarpele ne invata ca doar atunci cand ne ascultam intuitia si instinctele, spiritul va domina materia, corpul va asculta de gand, actiunea se va manifesta la intentie. In plan subtil creeaza legatura dintre spirit si materie, dintre Cer si Pamant. Este energia Kundalini, care constientizata ne pune in postura de a fi gata sa ne manifestam aspiratiile spirituale. Tonul 5 care insoteste acest simbol, doar astazi intr-un ciclu mayas, vine sa intareasca aceasta energie, sa-i creasca puterea si sa ne anunte ca suntem gata de drum, ca suntem, ca ne incadram in Planul Divin, ca ceea ce ne propunem vom si reusi sa facem. Asadar, in liniste si solitudine, lasandu-ne in voia ghidarii divine, vom sti sa alegem, sa luam cele mai bune decizii.
                   Sarbatoarea de astazi vine si ea sa trezeasca credinta din noi, sa ne trezeasca constiinta, sa ne lasam cuprinsi de energiile ce curg prin portalurile care se deschid in aceste zile. Dupa cum bine stim avem doua zile de sarbatoare. Maine sarbatorim pe Sfantul Dimitrie Cel Nou. Maine, calendarul mayas ne aduce simbolul CIMI, transmutarea fiintei noastre, energia care vine sa schimbe totul in noi, energie care aduce schimbarea interioara. Este simbolul vietii, al mortii si al renasterii. Pentru a merge inainte, pentru a evolua constiential trebuie sa moara ceva in noi, vechile paradigme, toate limitarile, pentru ca despre ele este vorba si sa renastem cu noul, cu adevarul. Nu putem merge inainte cu vechiul asa ca renasterea despre care vorbim inseamna imbratisarea adevarului, revelarea a cine esti tu cu adevarat. Intentia zilei este de Ton 6, adica energia s-a pornit deja, suntem in flux si nu mai este cale de intoarcere din moment ce ne-am hotarat si am ales calea de urmat. Energiile ne sunt favorabile, asa ca hai sa-i dam drumul. Sarbatorile sunt momente bune de a mai sta de vorba cu noi insine, de a mai uita macar putin de agitatia cotidiana si de a ne mai indrepta atentia catre acel Sine Divin ce abia asteapta sa vorbim cu el.                
             An de an, in data de 26 octombrie, crestinii, il sarbatoresc pe Sfantul Dimitrie, cunoscut ca si Izvoratorul de Mir. Se stie despre el ca a trait in vremea imparatilor Diocletian si Maximian, prin anii 284- 310, in Tesalonic, fiind singurul copil la parinti. Tatal sau era in acea vreme guvernator al cetatii Tesalonic si dupa moartea acestuia, imparatul Maximian il numeste in locul tatalui sau, ajungand si el guvernator pentru o perioada. Niciodata nu si-a ascuns credinta in Hristos si asta ii va aduce intemnitarea si in final moartea. De unde numele de Izvorator de Mir ? La acea vreme credinciosii erau trimisi sa lupte in arena cu gladiatorii. Sfantul Mare Mucenic Dimitrie ajuta prin rugaciune un crestin care urma sa lupte cu un gladiator, sa biruiasca in lupta. Si acest crestin reuseste sa-si invinga adversarul si chiar il strapunge cu sulita pe gladiatorul imparatului, care suparat de piederea acestuia, ordona decapitarea crestinului, iar pe Sfantul Dimitrie ordona sa fie strapuns cu sulitele. Se produce insa minunea, adica din trupul sfantului Dimitrie nu curge sange, ci curge mir tamaduitor de boli. De aici numele de Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir.

                Este considerat ocrotitorul orasului Tesalonic si anual aici se desfasoara pelerinaje la mormantul lui. Aici, in Biserica unde se afla sfintele moaste, se oficiaza o slujba de catre episcop, care dupa rugaciunea rostita in fata raclei cu sfintele moaste, sfinteste untdelemnul care este apoi unit cu mirul izvorat din moaste si daruit credinciosilor spre insanatosire trupeasca si sufleteasca.
               La muzeul British Museum din Londra se stie ca exista un relicvarium in care, intr-o mica caseta se afla pamant cu sangele coagulat al Sfantului Dimitrie, luat de la locul matiriului. De-a lungul istoriei, multi imparati afland de minunile care se intimplau la sfintele moaste, au vrut sa ia macar o parte din moaste. Insa datorita sfinteniei sale, acest lucru nu s-a putut intampla niciodata.
             In iconografie il gasim in multe ipostaze, insa cea mai cunoscuta ipostaza este cea care-l infatiseza calare pe cal, cu sulita strapungand trupul unui barbat, simbolizand pe imparatul care l-a condamnat la moarte in acelasi mod. Aceasta ipostaza semnificand infrangerea raului. Biserica il considera ca fiind singurul Izvorator de Mir, aceasta fiind o recunoastere a sfinteniei sale. 

            Este si in ziua de azi considerat un adevarat stalp al credintei, faptuind multe minuni de-a lungul vremii. A fost un marturisitor al credintei pentru care a platit cu viata. A avut la dispozitie in acele timpuri, avere, cinste si slava omeneasca, dar a preferat sa le piarda, sa renunte la ele pentru a ramane credincios credintei crestine, dand dovada de o mare iubire fata de Dumnezeu.
         Cei ce sunt purtatori de acest nume sfant, sunt insotiti de marea iubire a Sfantului Dimitrie, Izvoratorul de Mir pentru Hristos. Calendaristic este ultima sarbatoare crestina a toamnei, dupa praznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva. In popor se mai spune ca dupa aceasta sarbatoare caldura intra in pamant si frigul incepe sa se simta mai tare, prevestind iarna.
            Sfantul Dimitrie este considerat ocrotitorul Bucurestilor. Mii de crestini au venit in aceste zile premergatoare sa se inchine si sa se roage la moastele acestui sfant. Sa ne rugam si noi pentru intarirea credintei, pentru Lumina in Calea noastra !!

             Celor ce poarta aceste nume sfinte sa le uram Multi ani si ocrotire din partea Sfantului Dimitrie !!!          


                       Descopera si tu calea spre armonie   !!

            
            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu