vineri, 6 ianuarie 2017

De Boboteaza



                 De fiecare data, an de an, crestinii asteapta cu emotie aceasta sarbatoare, Boboteaza, asa cum este ea cunoscuta popular. O asteptam cu emotie pentru ca este un eveniment unic petrecut acum doua mii de ani. Alaturi de sarbatorile de Craciun si de Paste, Boboteaza a devenit una din marile sarbatori crestine, fiind o veche traditie in cadrul Bisericii si se praznuieste mereu pe 6 ianuarie. Boboteaza reprezinta de fapt botezul Domnului Iisus Hristos savarsit de Sfantul Ioan Botezatorul in apa Iordanului, cel ce a fost proorocit sa fie Inaintemergatorul Domnului, cel ce a propavaduit venirea Mantuitorului. Iisus primeste Botezul la varsta de 30 de ani, varsta maturitatii la evrei, iar de atunci a inceput sa propavaduiasca.
               Ioan Botezatorul il recunoaste pe Mantuitor atunci cand il boteaza si spune : "Iata Mielul lui Dumnezeu, cel ce spala pacatele lumii ". Astfel Mantuitorul este facut cunoscut lumii, celor care il asteptau pe Mesia, cel profetit cu veacuri inainte. Este un moment de renastere si trezire spirituala a tuturor crestinilor, odata cu nasterea spirituala a Mantuitorului prin botezul in apa Iordanului.

         In greceste, Boboteaza se numeste Epifanie sau Teofanie, care se traduce prin " Aratarea Domnului ". Astfel, botezul Domnului este vazut ca o manifestare in lumea fizica a Fiului lui Dumnezeu, "Aratarea Domnului". De altfel Biserica mai numeste Boboteaza ca si Aratarea Domnului sau Dumnezeiasca Aratare.
                  De altfel pana spre sfarsitul sec. al 4-lea, odata cu Boboteaza era sarbatorita si Nasterea Domnului Iisus Hristos. Cel mai important element al sarbatorii de Boboteaza, este apa sfintita sau agheasma mare, care capata in aceasta zi proprietati divine prin coborarea Duhului Sfant, care o face tamaduitoare, alungand relele de langa cei care se stropesc sau beau din aceasta apa. Aceasta apa sfintita nu se altereaza in timp si isi pastreaza proprietatile multa vreme. Despre aceasta apa sfintita in ziua de Boboteaza, numita si agheasma mare, stiinta inca nu poate da explicatii clare, cum si in ce fel capata proprietati curative sau cum devine mai buna decat apa obisnuita. Spre exemplu, savantii au descoperit deja ca apa are memorie si ca poate pastra rugaciunile care se fac in aceasta zi. Stropirea cu apa sfintita a animalelor bolnave face ca acestea sa se insanatoseasca. Cum si ce fel se produce insanatosirea ? Tot savantii ne spun ca apa sfintita, agheasma mare, are proprietati chimice deosebite. Astfel daca intr-un vas cu apa obisnuita se toarna putina apa sfintita, apa din vas va capata si ea proprietatile apei sfintite. Lucru care este cunoscut in popor de multa vreme, dar nimeni nu-l poate explica.

                Savantul japonez Masaru Emoto este probabil unul dintre cei mai cunoscuti cercetatori care a scos la suprafata capacitatea apei de a capata proprietati deosebite in conditii de rugaciune, de apreciere sau de iubire fata de apa, prin acele experimente in care apa cristalizeaza in forme de o simetrie si frumusete rara. Pe cand daca apa este expusa unor emotii asa zis negative, ea cristalizeaza in forme neregulate si nu tocmai frumoase. Rugaciunile pe care le fac preotii in aceasta zi speciala, emotia generata de recunostinta credinciosilor care asteapta sfintirea apelor, Energia divina care insoteste aceasta slujba, cu siguranta contribuie la aceste calitati deosebite pe care le capata aceasta apa sfintita- agheasma mare. De cele mai multe ori avem in aceasta perioada proverbialul " gerul bobotezei " care se pare ca se implineste si azi, fiind foarte frig in toata tara. In acest an insa chiar avem gerul bobotezei si totul pare a fi acoperit de zapada. Viscol si zapada. Cel putin la malul marii e iarna apriga in aceasta zi de Boboteaza. Insa albul zapezii vine parca sa intensifice curatrea, purificarea. Este o senzatie placuta sa vezi totul in alb. Chiar este o senzatie de purificare.
              Boboteaza este o sarbatoare incarcata de semnificatii. Una din semnificatiile majore este ca aduce curatarea naturii, mai ales prin purificarea apelor, odata cu slujbele religioase oficiate de preoti pentru sfintirea apelor. "Astazi firea apelor se sfinteste". Si odata cu sfintirea apelor, se sfinteste si firea noastra. Cea mai cunoscuta traditie de Boboteaza, este probabil aruncarea crucii in apa, de catre preotul care oficiaza slujba si recuperarea acesteia de catre tineri destul de curajosi, incat sa se arunce in apele inghetate. Sunt multe traditii si obiceiuri in cultura popoarelor despre aceasta sarbatoare si e frumos ca sunt inca pastrate.
               Zi speciala si in calendarul mayas, marcata printr-un portal energetic. Pai cum sa nu fie un portal energetic cand a avut loc botezul Domnului ? Si in Evanghelia lui Matei se spune : "La botezul lui Hristos, Cerurile s-au deschis si Duhul lui Dumnezeu s-a coborat in chip de porumbel si a stat deasupra Lui, iar Tatal Ceresc a marturisit : Acesta este Fiul Meu cel Iubit, intru care am binevoit." Simbolul mayas al zilei de azi este Caban, adica Pamant, simbol ce ne spune asa subtil sa ne conectam la Mama Pamant, la energiile care sa ne ancoreze aici si acum. Si nu e intimplator ca Hristos isi incepe misiunea aici pe Pamant, nu e intimplator ca acest botez al Domnului este de fapt botezul nostru al tuturor. Cum ar fi sa ne gandim ca acea apa cu care a fost botezat Iisus Hristos a intrat in ciclul de transformare a apei, ca s-a evaporat, ca s-au format nori, ca a revenit iarasi ca ploaie, ca a ajuns poate in rauri din nou si ca poate o picatura din acea apa a ajuns si pe crestetul nostru ? Cum ar fi sa ne gandim ca poate suntem si noi botezati chiar de Ioan Botezatorul, ca acea apa a calatorit prin timp si a ajuns acum si la noi ? Ca o mica picatura de apa care a curs pe crestetul lui Iisus Hristos ar putea sa curga acum si peste noi ? Sau sa ne permitem o calatorie in timp si sa fim prezenti si sa traim acel moment special ? Va puteti permite, va dati voie sa aveti o asemenea viziune ? De ce nu ?
                    Tonul 12, care insoteste acest simbol mayas, ne indeamna catre desavarsire. Adica, aici si acum, se formeaza noua constiinta. Este starea de liniste interioara in care hotarasti ceea ce vrei sa faci in continuare, pe ce cale sa apuci. Ioan Botezatorul este cel ce spune oamenilor : "Pocaiti-va, caci Imparatia Cerurilor este aproape". Si nu despre pocainta in mod direct se vorbeste, ci despre renuntarea la idei, convingeri, concepte, care nu se mai potrivesc timpului prezent. Imbratisarea noului, formarea, ajustarea  noii constiinte. Daca reusim sa descifram cu intelepciune aceste invataturi stravechi, s-ar putea sa descoperim cat sunt de reale aici si acum. Daca ne permitem, intr-un mod subtil, sa traim, retraim, acest botez ca fiind si al nostru, unul interior, s-ar putea sa mai castigam un moment de trezire spirituala, ceea ce nu-i rau deloc.
                Suntem la inceput de an, suntem la un nou inceput de ciclu evolutiv, suntem la linia de start pentru a incepe ceva nou. Totul este in favoarea noastra. Energiile sunt benefice, cerurile sunt deschise, incarcati-va intentiile cu energie si incepeti sa le manifestati. Ninge peste noi si e frumos. Zapada este o alta forma de manifestare a apei ce cade peste noi. Putem percepe acest aspect ca pe un botez subtil, spiritual. Ce forma mai frumoasa putea gasi Universul de a ne boteza pe toti odata ? Ca tot am amintit de calatoria picaturii de apa prin timp. Dar asta depinde de nivelul de perceptie la care ne situam fiecare dintre noi.
                  Un an bun, frumos si curat sa fie pentru toti !
             



            Descopera si tu calea spre armonie  !!
                  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu