sâmbătă, 7 ianuarie 2017

Sfantul Ioan Botezatorul 2017



                  Biserica ortodoxa impreuna cu toti crestinii, praznuieste astazi, 7 ianuarie, pe Sfantul Ioan Botezatorul, cel ce este considerat Inaintemergatorul Domnului Iisus Hristos, cel ce il boteaza pe Domnul in apa Iordanului. Este o zi deosebit de importanta pentru crestinatate, tocmai pentru acest unic privilegiu pe care l-a avut acest Sfant Ioan, acela de a-l  boteza pe insusi Mantuitorul. Si poate tocmai de aceea Biserica il considera si-l cinsteste ca fiind cel mai mare dintre sfinti, pomenindu-l in calendarul bisericesc de trei ori. Acest sfant este amintit pe 7 ianuarie, a doua zi dupa ce-l boteaza pe Mantuitor (zi cunoscuta ca si Boboteaza sau Botezul Domnului sau Epifania), apoi pe 24 iunie, ziua de nastere si pe 29 august, ziua taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul.

                  Pentru acest sfant, nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia, Biserica a facut o exceptie prin sarbatorirea zilei sale de nastere, de 24 iunie, odata cu sarbatoarea Dragaica sau Sanzienele, pentru ca de obicei, asa dupa cum probabil stiti, sfintii sunt comemorati in ziua mortii lor, considerata de fapt ca fiind zi de nastere in Imparatia Cerurilor. Sfantul Ioan Botezatorul se naste cu sase luni inaintea lui Iisus, iar nasterea sa este vestita de arhanghelul Gavriil preotului Zaharia in timp ce slujea in templu. Este fiul dreptului Zaharia, care prooroceste despre el ca va fi prooroc al Celui Prea Inalt si ca va merge inaintea Domnului sa deschida Caile Lui. El este cel care-i indeamna pe oameni sa se pocaiasca : " Pocaiti-va, caci Imparatia Cerurilor este aproape ". El este cel ce vesteste venirea lui Hristos. 
             Traieste pe vremea imparatului Irod, pe care il invinuieste ca traieste intr-un mare pacat, cu sotia fratelui sau Filip, inca in viata. Toate aceste invinuiri ii aduc pana la urma intemnitarea si ulterior moartea prin decapitare. El este cel ce-i indeamna pe oameni la pocainta si le spune ca el doar ii boteaza cu apa, insa cel ce va veni dupa el, adica Mantuitorul, ii va boteza cu Duh Sfant. Asadar astazi praznuim pe cel ce l-a botezat pe Fiul lui Dumnezeu, pe Sfantul Ioan Botezatorul.
                   Este ultima sarbatoare ce incheie ciclul sarbatorilor de iarna. Suntem la un nou inceput de an, an de vibratie 1, vibratie de inceput, la un nou inceput de ciclu evolutiv. Totul incepe de la noi, cu noi, prin noi. Sfantul Ioan a botezat si indemnat oamenii pe calea inimii, spre credinta in Fiul lui Dumnezeu, cel ce va boteza dupa el cu Duh Sfant.
                    Despre acelasi lucuri ne vorbesc si mayasii. Ei ne aduc astazi in atentie simbolul Etznab, simbol ce aduce energia necesara ca noi sa ne putem vedea acele parti pe care le-am tot evitat si care au ramas nevindecate. Totodata avem sansa vindecarii acelor parti interioare care stau in calea luminii, sansa de a aduce la lumina adevarul. Constientizarea acestei sanse ne ajuta sa consolidam drumul spre iubire, spre credinta, spre adevar. Acest botez al Domnului cred ca-l putem asimila unui botez spiritual interior al fiintei noastre, un botez care purifica si curata toate aspectele nefolositoare, care pur si simplu ne tin pe loc sau ne blocheaza evolutiv. La aceasta purificare ne indemna si Ioan Botezatorul cand spune : "Pocaiti-va, caci Imparatia Cerurilor este aproape".
                    Tonul 13 ce insoteste acest simbol in aceasta zi, cel mai inalt ton din calendarul mayas, vine si el sa intareasca aceasta energie. Acest ton ne conduce pe drumul catre evolutie, catre Inaltare, catre o noua etapa in viata. De maine incepe o noua trecena si vom fi sub influenta lui Cauac, Furtuna care vine sa ne ajute sa curatam, sa purificam acele aspecte negative din fiinta noastra. Ioan Botezatorul vine si ne indeamna la purificare iar energia urmatoarei trecene ne ajuta sa fim in acest proces de purificare a constiintei. Dupa cum observati totul parca este cumva orchestrat de o forta invizibila, inteligenta, atotcuprinzatoare. Ce putem face ? Poate cel mai bine ar fi sa ne lasam cuprinsi de aceste energii, sa ne lasam in voia lor, pentru ca acest Univers stie cu siguranta de ceea ce avem mai multa nevoie in fiecare clipa.
                     Curaj, incredere, determinare, vointa, recunostinta, iubire, intelepciune, credinta, lumina. Toate vi le doresc sa va insoteasca prin noul an.
                     Tuturor va doresc un an bun si rodnic, cu impliniri ale sufletului, iar celor ce poarta numele Sfantului Ioan le doresc Multi Ani in Lumina si Iubire  !!





           Descopera si tu calea spre armonie  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu