miercuri, 1 martie 2017

Martisor 2017



                1 Martie 2017. Martisorul. Nu-i asa ca este o zi asteptata cu multa nerabdare si multa emotie ? De ce ? Pentru ca putem in sfarsit sa eliberam emotiile din noi pe care le-am tot strans si poate nu am avut curajul sa le manifestam. Si mai ales vorbim de iubirea pe care in mod inconstient o avem in suflet si o purtam pentru persoanele de langa noi. Iubire pe care ne este jena sa o dezvaluim de cele mai multe ori sau consideram in prostia noastra ca nu da bine s-o manifestam. Mai ales din partea barbatilor. Lasa ca vine un moment mai special si atunci o sa-mi arat iubirea fata de persoanele din jurul meu. Uite ca acum este un astfel de moment. Noi suntem in esenta noastra Iubire, asa ne-a creat bunul Creator, pentru a fi Iubire si pentru a darui Iubire. Asa ca aceasta zi eu o vad ca fiind o zi in care putem descatusa Iubirea din noi si s-o daruim neconditionat celor din jurul nostru. Mamelor, sotiilor, iubitelor, colegelor, tuturor femeilor. Si de ce nu si barbatilor. Acelei parti feminine care exista in fiecare dintre noi, chiar daca suntem barbati. De altfel aceste aspecte subtile nu le erau straine stramosilor nostri.

             Daca mergem inapoi in timp, pana pe vremea geto-dacilor, descoperim ca noul an incepea la 1 Martie si Martisorul era astfel un simbol al unui nou inceput, fiind considerat ca un talisman aducator de noroc ce era oferit copiilor, tinerilor baieti sau fete deopotriva, inainte de rasaritul soarelui. Daca inainte era oferit si baietilor, astazi Martisorul este oferit doar fetelor, doamnelor, mamelor, in semn de dragoste si apreciere pentru ele, fiind un prilej de bucurie pentru toata lumea. De ce n-am reincepe sa-l oferim si barbatilor, acelei jumatati feminine din interiorul lor care le intregeste fiinta ? E demodat sau nu e modern ? Sau ne este greu sa ne manifestam cu adevarat si in mod neconditionat Iubirea ? Este o zi in care eu as spune sa dam dezlegare la Iubire. Sa dam Iubirea cea pura care ne-a fost data de Creator fara conditionari, tuturor, barbatilor si femeilor, copiilor, tuturor fiintelor pe care le intilnim. Ar fi ceva nebunesc ? Sau ar fi ceva normal ? Sa putem imbratisa pe oricine fara ca cel sau cea imbratisata sa para uimita de gestul nostru de iubire ? Dezlegare la Iubire ? Ar fi un concept nou sau readucem o stare care era fireasca in alte vremuri de mult apuse ? Voi cum simtiti ? Daca tot mai multi am adopta acest nou concept de dezlegare la Iubire, care de fapt ar trebui sa fie o stare normala si fireasca a sufletului nostru, cred ca s-ar integra mult mai bine si mai repede in constientul colectiv si am trai sau macar tinde spre starea de armonie. Sunt multe aspecte frumoase pe care le reveleaza o astfel de zi. Dar traim intr-o societate, intr-un ritm care ne forteaza limitele. Suntem mereu pe fuga, nu mai avem timp pentru noi si nici pentru cei de langa noi, mai ales. Cumparam in fuga un Martisor, daruim cui apucam si gata, a trecut ziua, reintram in stresul cotidian. Unii probabil nici nu si-ar da seama ca este ziua Martisorului daca n-ar vedea acele snurulete alb cu rosu atarnand peste tot. Adica de ce sa fie numai dezlegare la peste si sa nu fie si dezlegare la Iubire ? Una permanenta sa fie. Ce ziceti ?

           Ziua in care romanii sarbatoresc Martisorul, 1 Martie, este ziua care anunta venirea primaverii si sfarsitul iernii. Un simplu snur impletit cu fir alb si rosu, dar care simbolizeaza innoirea timpului si renasterea naturii. Este o zi de nou inceput, un nou inceput de luna si totul trebuie impletit cu Iubire.
               Inainte, martisorul putea fi si un snur impletit din fir alb si negru, simbolizand unitatea dintre lumina si intuneric sau vara-iarna. Astazi, semnificatiile se cam pierd in fata marketingului tot mai agresiv, asa cum incercam sa spun mai devreme. Pe vremuri Martisorul se purta pana cand infloreau pomii fructiferi, moment in care Martisorul se atarna de crengile pomului, pentru noroc. Astazi cata lume mai poarta Martisorul atata timp ? Exista credinta ca randunelele vor ridica snurul la ceruri, catre Soare si va aduce noroc persoanei care l-a agatat in pom. Astazi, in putine locuri mai exista acest obicei. Una dintre legendele cele mai populare, spune ca firul impletit, rosu cu alb, ar fi fost tors de insasi Baba Dochia, inainte de a pleca cu oile la munte.
           Baba Dochia ar fi avut o fiica vitrega pe care a trimis-o sa spele hainele in apa rece de la munte. Fiica cea vitrega se intilneste cu Martisor, barbatul cu puteri magice, care o vede cum trudea sa spele hainele in apa rece de la munte, si-i curata in mod miraculos hainele si-i daruieste o floare alb-rosie pe care si-o prinde in par. La intoarcerea fetei, Baba Dochia observa floarea din parul fetei si crezand ca a venit primavara pleaca cu oile spre munte. Si tot legenda spune ca Baba Dochia ar fi murit de frig in drumul ei spre munte, dupa ce si-a lepadat cele 12 cojoace, cate unul pe zi pentru fiecare luna a anului. De aici a ramas traditia "zilele Babelor", care incep la 1 Martie si dureaza noua zile ( pentru ca in cea de-a noua zi, Baba Dochia si-a lepadat si restul cojoacelor ).    
      Fiecare isi alege o zi din cele noua si asa cum va fi ziua respectiva, frumoasa sau ploioasa, urata sau mohorata, asa vei fi si tu in ziua respectiva. Sunt traditiile noastre, ale acestui popor si ar fi mare pacat sa se piarda, pentru ca ele povestesc despre identitatea noastra, despre traditiile acestui popor si ne fac deosebiti. Odata cu acest simbol se mai ofera ghiocei, florile ce vestesc venirea primaverii. Daca nu le transmitem mai departe, ele se vor pierde odata cu trecerea timpului.



                 O primavara frumoasa va doresc tuturor ! Asa cum infloresc ghioceii in aceasta perioada, asa sa infloreasca si gandurile voastre curate. A venit vremea ca intentiile pe care le-ati sadit la inceput de an sa infloreasca !
                  Asa cum ne-am obisnuit, mai aruncam o privire si in calendarul mayas sa vedem ce surprize ne aduc ei in aceasta zi. Spuneam putin mai sus ca este o zi de nou inceput, ca incepe o alta luna, luna Martie, ca incepe un alt anotimp, primavara. Si in calendarul mayas este un nou inceput, incepe o noua Trecena, Trecena Chuen sau Trecena Maimutei, cea care nu are astampar, zburdalnica, asa cum este si primavara, anotimpul in care natura incepe sa zburde, sa infloreasca si nimic nu pare c-o poate opri, pentru ca asta este legea naturii. Si perioada urmatoare vom fi sub influenta acestei energii debordante a dezvoltarii, a elanului interior care acum pur si simplu explodeaza. Vorbeam mai inainte de dezlegarea la Iubire. Dati-i drumul la Iubire, lasati-o sa curga, sa infloreasca in mod natural, este vremea ei. Este vremea ca si cei de langa noi sa se bucure de Iubirea noastra. Ziua de azi chiar sta sub acest simbol, deci avem parte de un inceput mult amplificat de energiile subtile. Si daca tot am subliniat ca este un nou inceput in toate directiile, ce ton putea insoti acest simbol decat Tonul 1, care si el anunta inceputul, initierea a ceva nou, ton care da forta de a demara lucrurile. Vorbeam de intentiile pe care le-ati sadit la inceput de an. Ar fi vremea sa infloreasca iar aceasta zi, aceste simboluri vin sa ne dea impulsul de a trece la actiune, sa putem demara lucrurile pentru a le da manifestare fizica.

                Este 1 Martie, este inceput de luna, este inceput de primavara, este un alt inceput. Curaj in tot ceea ce vreti sa incepeti, pentru ca suntem ajutati si sprijiniti de Gratia Divina !
               

                    Descopera si tu calea spre armonie  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu