luni, 2 mai 2016

Saptamana Luminata



                  Incepem o noua saptamana, mai curati, mai purificati, mai buni, mai intelepti, mai plini de iubire, mai plini de Lumina. Este Saptamana Luminata, pentru ca acum totul este plin de Lumina Invierii Domnului. Cei ce merg la Biserica in noaptea de Inviere, stiu ca la un moment dat, inainte de miezul noptii se sting luminile si ramane aprinsa doar o candela pe masa din sfantul altar. Intunericul care se lasa in biserica semnifica moartea si iadul in care coboara Mantuitorul cu sufletul Sau, iar candela ramasa aprinsa semnifica sufletul viu si indumnezeit. Apoi preotul cheama toti credinciosii ; " Veniti sa primiti Lumina ", indemnand prin aceasta ca toti sa facem trecerea de la intunericul mortii la Lumina vesnica. Si astfel totul se umple de Lumina Invierii. Biserica insasi ne vesteste ca : "Acum toate s-au umplut de Lumina, Cerul si Pamantul si cele de sub Pamant ".

                   In vechime, la inceputurile crestinismului, Botezul se savarsea in noaptea de Pasti, iar cei botezati erau numiti Luminati si trebuiau sa poarte toata saptamana haine albe, in semn de mare apreciere si bucurie pentru Lumina Invierii. Un motiv in plus pentru care aceasta saptamana s-a numit Saptamana Luminata. Aceasta traditie a hainelor albe este inca valabila si azi, astfel preotii purtand haine albe in toata aceasta saptamana, in care nu se fac metanii ci doar inchinaciuni, iar usa altarului ramane deschisa. De altfel se spune ca portile Raiului raman deschise in aceasta saptamana, aceasta fiind si semnificatia usilor deschise de la altar. Aceasta saptamana luminata culmineaza cu ziua de vineri, numita si Vinerea Scumpa, cand se praznuieste Izvorul Tamaduirii. In aceasta zi se tine slujba sfintirii celei mici a apei, fiind un praznic inchinat Maicii Domnului care a infaptuit multe minuni langa un izvor in apropierea Constantinopolului. 


            Saptamana Luminata se termina in Duminica Tomii sau a Sfantului Apostol Toma, cand se sarbatoreste si Pastele Blajinilor, ocazie cu care sunt pomeniti mortii. Daca suntem atenti, daca vrem sa constientizam, vom observa ca aceasta perioada este plina de lumina, plina de alb, plina de frumusete si bucurie pentru intreaga creatie. Este bucuria de a fi impreuna cu Hristos. Este bucuria sufletului care a renascut. Este bucuria sufletului care descopera Lumina. Este bucuria sufletului ce descopera Calea si Adevarul ! Asa sa fie pentru voi toti, suflete ce descoperiti Lumina !!

                          HRISTOS  A  INVIAT   !!!

              Descopera si tu calea spre armonie  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu