duminică, 1 mai 2016

Sfintele Pasti



                   Iata-ne ajunsi si la sfarsitul acestei perioade magnifice, sustinuti de energiile universale care au culminat cu momentul Invierii Domnului. Am trecut prin cea mai lunga perioada de post si rugaciune a anului, ne-am purificat si ridicat vibratia, ca sa putem primi mai profund energia acestui moment. Si intr-adevar se simte o vibratie mai inalta la nivelul constiintei de grup si colective. Cel putin in aceste ultime zile premergatoare Invierii, oamenii chiar s-au mai linistit, au mai uitat de griji, de necazuri sau tristete, de stresul cotidian. Se simte o calmitate, oamenii vorbesc mai in soapta ca si cand nu ar vrea sa deranjeze, am putut vedea si auzi rugaminti de iertare si mantuire.
                   Da, putem observa cum acest moment aduce dorinta de iertare, simtim ca vrem sa daruim, chiar simtim nevoia de liniste si impacare. Si fara sa vrei incepi sa rezonezi cu aceasta vibratie mai inalta, incepi sa te aliniezi la ea si parca totul devine mai bland, mai frumos, mai armonios. Dar ce pacat ca nu dureaza mai mult aceasta vraja a invierii. Ne intoarcem la job-urile noastre, la munca noastra si reintram in stresul de zi cu zi si ne lasam iar acoperiti de griji si uitam ca am re-nascut. Parca trece prea repede acest moment.

                      Invierea Mantuitorului Iisus Hristos este considerata de Biserica Ortodoxa pilonul central al crestinismului. Comemorarea Invierii din morti a Mantuitorului, ramane de milenii incoace una din cele mai mari sarbatori ale crestinatatii. Este semnul biruintei asupra mortii. Este trecerea de la intuneric la lumina. Este speranta mantuirii si a vietii vesnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos. Parintele Arsenie Boca spunea despre Inviere ca ar fi singura minune care se arata atat credinciosilor cat si necredinciosilor. Aceasta sfanta sarbatoare are menirea de a mentine vie amintirea patimilor, a tradarii, a mortii si invierii Domnului. Pastele ortodox dureaza 40 de zile, incepand cu Duminica intai, prima zi a Invierii si pana la Sarbatoarea Inaltarea Domnului, care este praznuita de catre Biserica Ortodoxa la 40 de zile de la Inviere. Dupa cum bine se stie, Pastele nu pica in fiecare an la aceeasi data.
                   Variabilitatea acestei date este data de regula instituita in anul 325, cand a avut loc Consiliul Ecumenic de la Niceea, conform careia Pastele va fi sarbatorit in prima duminica urmatoare lunii pline de dupa echinoctiul de primavara. Doar in cazul in care sarbatoarea pica in aceeasi duminica cu Pastele Iudeilor, se amana pentru duminica urmatoare. Astfel, in acest an sarbatorim Pastele azi, 1 Mai. De departe este cea mai importanta sarbatoare, este singura sarbatoare din calendarul ortodox praznuita timp de trei zile. Multe alte sarbatori sunt stabilite functie de Sfintele Pasti. Invierea, ca act in sine, a zguduit un intreg sistem de gandire invechit si a dat omului o noua speranta.
                            Intrebarile, cautarile si rostul omului primesc acum o alta perspectiva. Invierea dovedeste ca moartea nu este sfarsitul, ci este o trecere catre o alta viata. Dincolo de aspectul de sarbatoare festiva in continua crestere, de marketing comercial, Pastele trebuie constientizat ca un izvor de speranta, de incredere intr-o noua viata, intr-un nou inceput, de bucurie pentru mantuire si adevar, de credinta si iubire, de lumina. Prin acceptarea mortii de buna voie, asa cum ne-o arata Mantuitorul rastignit pe cruce, se darama zidul dintre Divinitate si Uman, dintre Cer si Pamant. Ni se arata drumul spre viata adevarata a sufletelor noastre.
                         Invierea Domnului este biruinta asupra mortii si rautatii oamenilor, care in batjocura l-au numit regele iudeilor, punandu-i pe cap o coroana de spini. Traditional, de pe masa de Paste nu lipseste cozonacul, pasca si ouale rosii. Conform traditiei ouale se vopsesc in culoarea rosie, simbolizand sangele varsat de Mantuitor cand a fost rastignit pe cruce. Legenda spune ca Fecioara Maria a incercat sa-i induplece pe romani ducandu-le un cos cu oua, dar fiind refuzata asaza cosul cu oua sub cruce peste care curge sangele Mantuitorului rastignit, iar acestea se inrosesc. Traditia populara mai spune ca ouale rosii sunt pazitorii casei si din acest motiv ele nu trebuie sa lipseasca de la masa de Pasti. Pastele aduce printre altele si un moment de intregire a familiei, de impartasire a bucuriei, linistii sai pacii. Este o bucurie care trebuie impartasita. Asadar, sa ne bucuram de acest moment.



               Lumina si caldura Pastelui sa ne deschida inimile spre iertare, iubire si credinta. Sa fim mai buni si sa ne bucuram de frumusetea tuturor lucrurilor care ne inconjoara.
               Mayasii ne-au pregatit pentru aceasta zi un Ton 9, care ne aduce putere, o intentie ce creeaza miscarea inainte, revolutia constiintei ce ne face sa luam decizii in claritate si fermitate. Este finalitatea unui ciclu si indemnul spre propria Lumina. Simbolul zilei de azi este Manik, mana lui Dumnezeu. Simbol de mare subtilitate, Poarta care se deschide spre adevar si maretie divina. Probabil nici ca se putea sa fie azi un simbol mai esoteric. O energie care ne deschide sufletele spre a pasi prin aceasta Poarta. Daca vrem si simtim cu adevarat, Poarta este deschisa ! Numerologic, suntem in ziua intai, 1 Mai, inceput de luna noua, initiere de intentie in toate planurile. Suntem plini de lumina, asadar sa constientizam ca suntem in fata unui nou inceput !!!!

          Spun si eu tuturor sufletelor : " Hristos a Inviat "



               Descopera si tu calea spre armonie  !!
               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu