sâmbătă, 21 mai 2016

Sfintii Constantin si Elena



              In fiecare an, la data de 21 Mai, Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sfintii Constantin si Elena, a caror cinstire sau praznuire este strans legata de semnificatia, puterea si inaltarea sfintei cruci. De altfel, in iconografie ei sunt cel mai adesea reprezentati de o parte si de alta a sfintei cruci. Scrierile bisericesti spun despre Constantin cel Mare ca s-a nascut undeva in jurul anilor 274 si ajunge imparat al imperiului roman dupa ce ii invinge pe Maxentiu si Lactantiu. Inainte de lupta impotriva lui Maxentiu, viitorului imparat Constantin i se arata pe cer, ziua in amiaza mare, o cruce si o inscriptie prin care i se spune ca prin acest semn va invinge. In urma acestei viziuni, da ordin ca acest semn sa fie pus pe toate steagurile de lupta, ajungand astfel sa iasa invingator.
                 La Roma de altfel, pe Arcul de Triumf al lui Constantin, sta inscrisa inscriptia "instinctu divinatis", adica prin inspiratie divina a ajuns sa iasa invingator in lupta. Datorita hotararilor pe care le ia in timpul domniei sale, influenteaza foarte mult soarta crestinismului. Astfel in anul 313 proclama Edictul de la Milano, prin care este oprita prigonirea crestinilor si astfel crestinismul este recunoscut in stat, la fel ca si celelalte religii din imperiu. In anul 325 convoaca primul Sinod Ecumenic de la Niceea, in cadrul caruia se clarifica faptul ca Fiul lui Dumnezeu este de-o fiinta cu Tatal, se stabileste si regula de fixare a sarbatoririi Pastelui si alte randuieli. Este botezat pe patul de moarte inainte de a trece la cele sfinte in anul 337 si este inmormantat in Biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol, ctitorita de el. Imparateasa Elena, mama imparatului Constantin, este cea care pleaca in pelerinaj in Tara Sfanta si descopera pe dealul Golgotei crucea pe care a fost rastignit Hristos.


             Traditia spune ca in urma sapaturilor initiate de imparateasa Elena, s-au gasit trei cruci si pentru a se afla care a fost cea pe care a fost rastignit Hristos, au atins cu ele un mort. Acesta a inviat in momentul in care a fost atins cu crucea pe care a fost rastignit Iisus Hristos. Episcopul Macarie de atunci al Ierusalimului, aduce si inalta sfanta cruce in fata multimii, iar de atunci si pana astazi se praznuieste Inaltarea Sfintei Cruci la 14 septembrie. Din ordinul imparatesei Elena se incepe constructia mai multor biserici in aceste locuri sfinte, una se construieste pe locul unde s-a nascut Iisus Hristos, la pestera din Betleem, o alta la mormantul Domnului, o alta pe muntele Maslinilor. Dupa acest pelerinaj in Tara Sfanta de cinstire a locurilor sfinte, la putina vreme trece in imparatia Cerului, in jurul anilor 330. Astazi, sicriul se afla si poate fi vizitat la Muzeul Vaticanului. Datorita hotararii ei si a demersurilor pe care le-a facut de a descoperi si a afla unde este crucea pe care a fost rastignit Domnul, imparateasa Elena este considerata ocrotitoarea arheologilor. In traditia populara, sfintii Constantin si Elena, "cei intocmai cu apostolii", sunt cunoscuti ca si parintii Sfintei Cruci. Este o sarbatoare celebrata atat de crestinii ortodocsi cat si de cei catolici. Cel mai important lacas de cult din tara noastra si unul dintre cele mai vechi, care poarta hramul sfintilor imparati Constantin si Elena, este Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

                    Tuturor celor ce poarta aceste nume sfinte sa le uram multi ani in credinta si iubire !!




                    Descopera si tu calea spre armonie   !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu