joi, 9 iunie 2016

Inaltarea Domnului



                    Astazi avem iarasi o mare sarbatoare crestineasca, o zi cu incarcatura energetica deosebita. In fiecare an, la 40 de zile de la sarbatoarea Pastelui, crestinii sarbatoresc Inaltarea Domnului. Aceasta sarbatoare cade mereu intr-o zi de joi. Pana la inceputul sec. al IV-lea, acest eveniment era praznuit la sarbatoarea de Rusalii. Dupa Inviere, Domnul Iisus, conform scrierilor bisericesti, se arata discipolilor din nou, timp de 40 de zile, pentru intarirea credintei lor si pentru a-i incredinta de puterile sale divine. Pe muntele Maslinilor sta alaturi de ucenicii sai, mananca impreuna cu acestia asa cum o facea odinioara si le transmite ultimile invataturi, spunandu-le ca va trimite Duhul Sfant asupra lor, dupa care se inalta la Ceruri. Dupa 10 zile, de Rusalii, Duhul Sfant se pogoara asupra discipolilor si-i intareste in credinta lor spre a pleca in lume sa propavaduiasca Cuvantul Domnului, acesta fiind considerat de catre Biblie momentul anuntarii celei de-a doua veniri a lui Iisus, intocmai ca si Inaltarea.


                       La Ierusalim, pe Muntele Maslinilor, pe locul unde potrivit traditiei Mantuitorul s-a inaltat la Cer, exista o mica capela unde se pastreaza o piatra pe care inca se mai vede imprimata urma piciorului lui Iisus Hristos, loc sfant de inchinare si rugaciune. Popular, aceasta sarbatoare mai este denumita si Ispas, dupa numele martorului nevazut, un cioban, care a stat ascuns dupa o piatra si a asistat la Inaltarea Domnlui, iar mai apoi povestind si altora minunea. Traditional, in aceasta zi, se poarta la brau frunze de nuc, asa dupa cum se crede ca a purtat si Domnul la momentul Inaltarii. In aceasta zi sfanta, crestinii se saluta cu Hristos s-a Inaltat si li se raspunde cu Adevarat s-a Inaltat. Este a doua data in an cand se vopsesc oua rosii, se pregatesc bucate ca in ziua de Paste si se impart inspre pomenirea celor plecati.
                    Inaltarea Domnului sau Ispasul, asa cum mai este ea denumita popular, este prilej de pomenire a mortilor, iar in Biserica Ortodoxa este prilej de sarbatorire a Eroilor neamului, in toate lacasurile de cult fiind pomeniti ostasii si toti luptatorii care s-au jertfit pe campurile de lupta pentru libertate si credinta. Dincolo de fenomenul in sine, Inaltarea trebuie privita in sensul inaltarii constiintei noastre spre un mod de viata mai bun, dupa cum si Hristos se inalta la constiinta Tatalui, spre armonia deplina, armonie care este pregatita si pentru noi si spre care trebuie sa tindem. Deci Inaltarea semnifica de altfel speranta noastra intr-un mod de viata mult mai echilibrat si totodata calea spre armonie. Asa dupa cum Hristos a invins moartea si a urcat la Dumnezeu Tatal pentru viata vesnica, asa si noi trebuie sa constientizam ca doar prin depasirea si renuntarea la tot ceea ce nu ne mai este folositor sau ne trage in jos, asta insemnand moartea tuturor credintelor limitative, ca invingem si noi moartea, vom incepe sa urcam spre nivele superioare ale constiintei, vom incepe sa urcam pe calea spre armonie. Cred ca de fiecare data cand apare speranta in interiorul nostru se produce si o curatare, o debarasare de parti urate, negative, care pana la urma duce la o inaltare graduala a sufletului. Sa percepem asadar Inaltarea ca pe o ascensiune a intregii noastre fiinte in drumul ei catre adevarata Sursa.
                     Calendarul mayas ne aduce pentru ziua de azi un simbol puternic, CIMI, simbol al transcenderii, al transmutarii, fara de care nu putem merge mai departe, daca intr-adevar vrem sa ne descotorosim de vechile credinte si paradigme. Si ce sa vezi, Inaltarea tocmai la asta se refera, la renuntarea balastului interior, pentru a putea creste constiential. CIMI este semnul ciclului vietii si al mortii, este podul dintre lumi daca vreti, reprezinta schimbarea pe care ne-o dorim. Ori daca vrem schimbare, nu putem trece podul cu tot balastul malefic dupa noi. Trebuie sa fim usori, sa ne eliberam, pentru a tinde spre un mod de viata mai bun, spre a ascensiona in constiinta, aspecte pe care ni le releva si Domnul prin Inaltarea Sa. Acest simbol mai este insotit si de Tonul 9 al zilei, care ne spune ca suntem la sfarsit de ciclu si ca ne este la indemana sa ne gandim la ceva nou. Pai, ar fi cazul sa facem si noi asta, caci despre asta este vorba, despre schimbarea de mentalitate, de atitudine, de a imbratisa noul val de constiinta. Ce sa va mai spun ? Vibratia zilei de azi este 9, corespunde cu Tonul 9 al zilei mayase, corespunde cu vibratia anului in care suntem, 2016, care este tot 9. Deci peste tot avem vibratie 9, lucru mai rar intilnit daca nu foarte rar. Totul vine sa ne spuna ca este cazul sa ne debarasam de vechi si sa ne orientam spre nou, spre noua viziune, spre noua constiinta. Este timpul sa finalizam ciclul vechi in care am functionat pana acum si sa ne pregatim sa intram intr-unul nou. Vrem sa ne inaltam ? Pai, cam despre asta este vorba. Doamne ajuta, tuturor sufletelor !

                  Hristos s-a Inaltat  !! 


                     Descopera si tu calea spre armonie  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu