vineri, 24 iunie 2016

Sanzienele



                        Azi, 24 iunie, noi romanii sarbatorim Sanzienele, o sarbatoare a iubirii si fertilitatii. Este o sarbatoare a Soarelui, a dragostei si a poftei de viata. Traditia populara spune despre Sanziene ca sunt niste fapturi, fiinte foarte frumoase si tinere, iar in noaptea de Sanziene, ele ar dansa peste campii si paduri, conferind florilor si ieburilor parfumuri si intrebuintari tamaduitoare. In noaptea de 23 spre 24 iunie, aceste fapturi umbla prin aer si pe pamant, vindecand bolnavi sau daruind prosperitate caselor, tamaduind animale bolnave sau aparand culturile de grindina.
               Denumirea de Sanziene se trage dintr-un stravechi cult solar, cumva de la zeita romana, Santa Diana, socotita in cultul roman, ocrotitoarea padurilor. La noi a capatat si alte denumiri, precum Frumoasele, Zanele sau Dragaicele si chiar este cunoscuta in unele zone ca fiind sarbatoarea de Dragaica. De ce se spune doar despre o dragaica ? Traditia populara spune ca se alege dintr-un grup de sapte fete care aduna flori de sanziene si le impletesc sub forma de cununa, doar o singura fata sa fie Dragaica. Ea trebuie sa fie cea mai frumoasa, cea mai cuminte dar si cea mai buna la suflet. Fata aleasa este impodobita cu spice de grau iar restul fetelor se imbraca in alb si pornesc prin sat, la rascruce de drumuri oprindu-se sa se prinda in hora, sa danseze si sa cante voioase.

               Sanzienele sunt considerate a fi niste zane bune, in comparatie cu ielele sau cu Rusaliile, dar in popor exista superstitia conform careia persoanele care nu cinstesc aceasta sarbatoare cum se cuvine, pot supara Sanzienele, atragand diverse rele asupra lor. Din acest motiv oamenii aprind focuri mari pe dealuri sau pe locurile mai inalte, arunca in foc substante cu arome puternice, joaca, canta din bucium si striga in jurul focului pentru a tine la distanta spiritele rele. De altfel se spune ca cine sare peste foc in aceasta noapte se purifica si este ferit de rele. Aceasta zi mai este cunoscuta in popor ca Amutitul Cucului. In aceste zile,de la solstitiul de vara si pana la Sanziene, cucul canta pentru ultima oara in an, asa dupa cum canta pentru prima oara in an, de Buna Vestire. Mai este cunoscuta popular ca si "Cap de vara", fiind sarbatoarea ce marcheaza inceputul verii, cand incep sa se coaca holdele. De altfel aceasta sarbatoare vine dupa solstitiul de vara, din 21 iunie. Biserica Ortodoxa sarbatoreste azi nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, cel ce are dumnezeiasca misiune de a pregati poporul pentru venirea lui Iisus Hristos, cel ce boteaza pe Hristos in raul Iordanului, sfant care este praznuit cu mai multe ocazii. De altfel, astazi este cea mai  buna zi pentru culesul ierburilor si plantelor de leac.
                   Mayasii ne aduc in aceasta zi simbolul Dragonului, cel ce da forta lucrurilor sa se intimple, cel ce initiaza actiunea. Asa ca in aceasta zi aveti toate sansele sa demarati o actiune, un proiect, o idee ce astepta sa se nasca. Tonul 11 ce insoteste acest simbol face ca ideile sa-si gaseasca locul lor in Univers. O intentie curata, bine gandita isi va face loc cu usurinta in viata voastra, cam despre asta ne vorbeste aceasta zi. Ieri am avut ca simbol, Ahau-Soarele, cel ce exprima cel mai inalt potential de manifestare, de aici putem merge mai departe fiind deja desavarsiti, adica terminam un ciclu si putem incepe altul. Am inceput altceva, suntem chiar la  "cap de vara", asta ca sa definim un aspect foarte vizibil. Dar in plan personal trebuie sa vedeti ce anume terminati si ce anume sunteti gata sa demarati. Introspectie si constientizare maxima pe intentiile voastre. Suntem inca sub influenta solstitiului de vara, suntem cap de vara, suntem infuzati cu multa energie si lumina de la Tatal Soare-Ahau, sanzienele danseaza deasupra noastra, mai e nevoie de altceva ? Poate de constientizarea intentiilor profunde, poate de constientizarea potentialului latent existent in fiecare sau poate de constientizarea faptului ca functie de alegerile pe care le facem, ne cream propria realitate ?
                   Au trecut mayasii prin aceleasi cicluri si ne-au transmis un mesaj peste timp ? Sa fie coincidente sau sincronicitati pe care Universul le orchestreaza ? Voua cum vi se pare ? Transcendeti simturile de baza, lasati intuitia sa va ghideze si vedeti ce mesaje primiti.
                     Fi-ti in spiritul Sanzienelor, jucati, dansati, bucurati-va de viata !



                  Descopera si tu calea spre armonie  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu