miercuri, 17 februarie 2016

Depasirea dependentelor



               Cu siguranta majoritatea dintre noi avem dependente fata de ceva sau de cineva. Si este normal sa vrem sa scapam de ele, pentru ca sunt efectiv niste bariere in dezvoltarea noastra. Si tot majoritatea dintre noi, apeleaza la diverse metode psihologice sau comportamentale sau tot mai multi la medicatie. Sunt foarte putini cei care apeleaza la tratamentul spiritual, daca putem sa-i spunem asa, pentru ca este singura cale reala de a scapa de orice fel de dependenta. Omul are nevoie de experiente spirituale pentru a-si putea depasi conditionarea umana si sociala, pentru a trai si simti ce inseamna libertatea sufletului. Omul are nevoie de aceste experiente extatice pentru a-si depasi temerile si limitarile. Omul are nevoie sa simta ca poate fi liber.
        Sunt nevoi la nivel de suflet, pentru ca la nivel de minte constienta, omul se adapteaza si integreaza in limitarea conditionarilor fizice. Am auzit de multe ori oameni spunand ca anul trecut a fost mai bine, ca in anul urmator sa-i aud spunand acelasi lucru. Deci oamenii se lasa inconstient acoperiti de limitarea sociala si cand fac asta, puterea adevarului interior din ei scade. Fiinta noastra divina se micsoreaza. Devenim nesemnificativi, nu mai suntem noi cei adevarati. Cu alte cuvinte dependenta pune stapanire pe noi. Din punct de vedere energetic, cream dezechilibre in ansamblul minte-corp-suflet. Specialistii si tot mai multa lume, incep sa recunoasca efectele dependentelor, ca a ajuns factorul principal in dezvoltarea bolilor, direct sau indirect.
            Avem o gramada de dependente si le-as numi mai intai pe cele fizice. Adica dependenta de mancare, de tutun, de alcool, de tot felul de substante, de lucruri fizice, prin care incercam sa acoperim diverse afectiuni emotionale. Ce este dependenta de bauturile alcoolice ? Putem s-o numim betie, fara rezerve. Betia este un mod de a oprima amintirile sau experientele emotionale intense, de a le ascunde cat mai profund in noi ca sa nu ne mai aducem aminte de ele. Bem ca sa uitam ceva care ne-a afectat puternic la un moment dat in viata. O despartire, o pierdere, un conflict major, etc. Depindem de alcool, credem noi, ca sa depasim un mare blocaj. Ce efecte produce alcoolul, cum poate transforma omul ? Ce efecte are pentru sanatatea noastra ? Cred ca stim cu totii si nu e cazul sa dam exemple. Dependenta de droguri ne face sa uitam de dureri, de necazuri, de neimpliniri si sa cautam placerea sau extazul. Ce efecte produc drogurile ? La fel, cred ca nici nu vrem sa le amintim. Ce inseamna dependenta de mancare si cum afecteaza sanatatea fizica si emotionala ? E de ajuns sa privim pe strada si vedem imediat. Si cu toate astea sunt oameni care sunt in asemenea dependente si carora le este foarte dificil sa renunte la ele.


          Credem ca ne indreptam spre libertatea sufletului, in timp ce ne afundam tot mai mult in dependente. Mai avem apoi dependentele la nivel psihologic, despre care nu pot spune ca sunt cele mai rele, dar cu siguranta bune nu sunt. Si dau aici doar cateva exemple din multele care sunt. De pilda, dependenta de servici, de un job. Lipsa unui servici, a unui venit constant, iti poate cauza un mare stres. Faptul de a fi dependent de o munca, este o limitare. Faptul de a fi dispus sa faci orice munca pentru a supravietui, este o dependenta distrugatoare pentru dezvoltarea ta ca fiinta umana. Dependenta de munca, te poate duce la suprasolicitare si izolare. Dependenta de tehnologie este alta si destul de acaparatoare. Si fac referire aici la dependenta de televizor, de internet, de telefonul mobil, etc. Cati copii, tineret in general si nu numai, nu cunoasteti ca fiind dependenti de astfel de mijloace tehnologice, petrecandu-si astfel ore intregi ? Ce efecte au la nivel de sanatate ? Dependenta de cumparaturi, de a controla lucrurile, de a fi mereu in actiune, de a conduce, etc. Dependenta de mancarurile fast-food. Sunt o groaza de dependente care nu ne fac bine.
            Cred ca si voi cunoasteti o multime de dependente sau poate ca si experimentati chiar, una sau mai multe. Intrebarea care se naste, este de ce am ajuns sa fim atat de dependenti ? Raspunsul l-am dat chiar de la inceput, cand spuneam ca am alunecat in limitarea sociala odata cu acoperirea adevarului din noi. Din momentul in care suntem atrasi de aspectele materiale ale vietii, apar inevitabil si dependentele. Legatura noastra cu Sinele Interior incepe sa se destrame incetul cu incetul, iar fiinta noastra nu mai este deplina. Durerile pricinuite de dependente ne fac sa cautam tot mai febril bucuria in tot felul de lucruri artificiale si intram astfel intr-un cerc vicios. Ne dorim sa iesim din aceste limitari, ne dorim sa fim liberi fata de aceste temeri, dar nu mai reusim. Este ceea ce experimenteaza acum tot mai multa lume. Cum scapam de aceste dependente, de limitari  si convingeri de fapt ? Am tot discutat pana acum, in mai toate articolele.

             Hai sa incepem mai intai sa le constientizam, sa devenim constienti de ele, sa recunoastem ca le avem si ca sunt ale noastre si nu ale altcuiva. Sa trezim observatorul tacut din interiorul nostru, sa le observam fara a emite judecati. Sa vedem in linistea observarii ce vor sa ne spuna aceste dependente si de ce am ajuns sa le acceptam astfel incat sa ne conduca viata. Sa vedem ce lectii vor sa ne invete aceste dependente si cum putem mai bine sa asimilam aceste lectii. Si cum ar fi daca am multumi unei dependente, sa-i fim recunoscatori ca ne-a facut sa intelegem cauza a ceea ce suferim ? Si ca prin recunostinta putem schimba cauza si astfel efectul ? Cum ar fi daca am iubi cauza ? N-ar disparea efectul mai usor ? Cum ar fi daca am manifesta recunostinta pentru tot ceea ce suntem, pentru tot ceea ce avem ? Daca am fi recunoscatori Universului pentru toate lectiile pe care ni le scoate in cale, oare nu ne-am putea vindeca mai usor de toate dependentele ? Cum ar fi daca am constientiza ca noi suntem Iubire si ca rolul nostru este de a radia Iubire ? Cum ar fi daca am constientiza ca noi suntem parte din acest Univers si ca suntem co-creatorii realitatilor pe care le experimentam zi de zi ? Si mai adaugati si voi cate constientizari vreti, ca am tot discutat despre ele. Raspunsul se afla in fiecare dintre noi, in fiecare dintre voi.




                   Descopera si tu calea spre armonie  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu