luni, 14 septembrie 2015

Inaltarea Sfintei Cruci


          Astazi si in fiecare an, pe data de 14 septembrie, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Inaltarea Sfintei Cruci. Este o zi care ne aduce aminte de Patimile si Rastignirea Mintuitorului Hristos si tocmai de aceea se celebreaza prin zi de post. Crucea devine astfel pentru intreaga crestinatate un simbol de mare cinstire. Este cea mai veche si mai importanta sarbatoare ortodoxa inchinata Sfintei Cruci. De unde data de 14 septembrie? Sunt doua evenimente importante care duc la aceasta data :
    - Gasirea Sfintei Cruci si inaltarea ei in fata credinciosilor pentru prima data in ziua de 14 septembrie
    - Intoarcerea Sfintei Cruci de la persi si depusa in Biserica Sfantului Mormint de la Ierusalim,urmata
      de a doua ceremonie de inaltare, tot in zi de 14 septembrie.
              Inceputurile acestei cinstiri se regasesc undeva prin anul 312, cand imparatului Constantin Cel Mare, aflat in lupta de cucerire a Romei, i-a aparut pe cer imaginea crucii, pe care hotaraste s-o puna pe steagurile,scuturile si emblemele de lupta, acest lucru aducandu-i victoria. Realizeaza ajutorul dat de semnul crucii si chiar pune sa se faca o statuie in Roma ,cu el tinand in mana o cruce. Alte doua aparitii ale imaginii crucii in alte batalii castigate ii intaresc credinta in Sfanta Cruce si o roaga pe mama sa, Sfanta imparateasa Elena sa plece in cautarea Sfintei Cruci de la Ierusalim, cea pe care a fost rastignit Mantuitorul nostru. Dupa indelungate cautari cauzate de distrugerea Templului si a Ierusalimului de catre romani, in final sunt gasite cele trei cruci, pe care au fost rastigniti Mantuitorul si cei doi talhari. Nestiind care a fost Sfanta Cruce, pe care a stat Mantuitorul, Sfanta Elena impreuna cu episcopul Macarie al Ierusalimului de atunci, au hotarat sa aduca un bolnav si sa-l atinga de cele trei cruci, urmand sa vada in urma careia se va vindeca. Si astfel s-a vazut care este adevarata Cruce pe care a fost rastignit Mantuitorul Hristos, ea fiind aratata si inaltata inaintea credinciosilor de catre chiar episcopul Macarie pentru prima data in ziua de 14 septembrie, anul 335. Bucati din Sfanta Cruce se afla acum in diferite parti ale lumii, Roma, vechiul Constantinopol, Vatican, muntele Athos si chiar la noi in tara la Bucuresti, 
                Al doilea moment legat de inaltarea Sfintei Cruci este prin anul 629, cand Sfanta Cruce este recuperata de la persi si adusa inapoi la Ierusalim de catre imparatul Heraclie, urmand o a doua ceremonie de inaltare in fata credinciosilor si tot in zi de 14 septembrie. Se impune astfel ca fiind o sarbatoare pentru toti crestinii.
                 Sfanta Cruce devine in timp pentru credinciosi simbol de putere si har, smerenie si blandete, de ascultare si mantuire. Astfel se spune ca fiecare om are de dus o cruce, crucea vietii, mai grea sau mai usoara . Dumnezeu ne cunoaste sufletele si da fiecaruia dupa cat poate sa duca. Noi trebuie sa avem curajul si puterea de a duce aceasta cruce pe umerii sufletului, care a devenit simbol de viata pentru fiecare dintre noi. Mantuitorul Hristos ne spune: "Oricine doreste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie ".
                   Aceste semnificatii trebuie integrate in toata fiinta noastra pentru a ne apropia si bucura cu adevarat de esenta Inaltarii Sfintei Cruci.


             Descopera si tu calea spre armonie  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu