miercuri, 6 ianuarie 2016

Boboteaza


                  Boboteaza este de fapt botezul Domnului Iisus Hristos, savarsit de Sfantul Ioan Botezatorul in apa Iordanului. Ioan Botezatorul este considerat Inaintemergatorul Domnului Iisus Hristos, propavaduieste venirea Mantuitorului, il recunoaste atunci cand il boteaza si spune : "Iata Mielul lui Dumnezeu, cel ca spala pacatele lumii ". Este un moment de renastere spirituala a tuturor crestinilor, odata cu nasterea spirituala a Mantuitorului prin botezul in apa Iordanului. Boboteaza mai semnifica si incheierea sarbatorilor de iarna, a celor 12 zile de sarbatoare de iarna incepand din ziua Craciunului. In greceste, Boboteaza se numeste Epifanie sau Teofanie, care se traduce prin " Aratarea Domnului ". Astfel, botezul Domnului este vazut ca o manifestare in lumea fizica a Fiului lui Dumnezeu, Aratarea Domnului.


               Veche traditie in cadrul Bisericii, Boboteaza se praznuieste pe 6 ianuarie, inca din sec.al 3-lea., fiind alaturi de Paste si Craciun, una dintre marile sarbatori crestine. De altfel pana spre sfarsitul sec. al 4-lea, odata cu Boboteaza era sarbatorita si Nasterea Domnului Iisus Hristos. Cel mai important element al sarbatorii de Boboteaza, este apa sfintita sau agheasma, care capata in aceasta zi proprietati divine prin coborarea Duhului Sfant, care o face tamaduitoare, alungand relele de langa cei care se stropesc sau beau din aceasta apa. Aceasta apa sfintita nu se altereaza in timp si isi pastreaza proprietatile multa vreme. Proverbialul " gerul bobotezei " se pare ca se implineste azi, fiind foarte frig in toata tara.
              Boboteaza este o sarbatoare incarcata de semnificatii. Una din semnificatiile majore este ca aduce curatarea naturii, mai ales prin purificarea apelor, odata cu slujbele religioase oficiate de preoti pentru sfintirea apelor. Cea mai cunoscuta traditie de Boboteaza, este probabil aruncarea crucii in apa, de catre preotul care oficiaza slujba si recuperarea acesteia de catre tineri destul de curajosi, incat sa se arunce in apele inghetate. Sunt multe traditii si obiceiuri in cultura popoarelor. Doar cateva aspecte mai subtile sa mai amintim, conform calendarului mayas. 
              Suntem intr-o zi cu Ton Galactic 10, care are ca intentie Manifestarea. Asta inseamna ca tot ceea ce au fost odata intentii sau ganduri, sperante sau chiar temeri de orice fel, ar putea acum sa se manifeste fizic, sa devina realitate, odata cu energia acestei zile. Acest Ton 10 vine cu o energie puternica ce poarta totusi si o mare responsabilitate. Aceasta intentie de Manifestare este insotita de energia Maimutei, semnul mayas pentru aceasta zi. Maimuta, semnifica in cultura mayasa Tesatorul de Timp, adica preia ideile, gandurile si le tese in structura realitatii noastre. Aceasta energie ne aduce amabilitate, generozitate, inteligenta, curiozitate, exprimare si solutii constructive. Ne inspira si ne da putere.
            Este o zi tocmai buna pentru a incepe ceva nou in viata, pentru ca beneficiem de intentia de manifestare si de energia care sa ne sustina manifestarea intentiilor. Oare sa fie intimplator ca tocmai in aceasta zi sa se suprapuna manifestarea in lumea fizica a Fiului lui Dumnezeu cu energia Manifestarii, cu intentia acestei zile asa cum spun mayasii ? Nimic nu e intimplator, nu ? Iata de cata energie subtila avem parte in aceasta zi. S-o celebram asa cum se cuvine, sa ne incarcam bateriile pentru ca este un nou inceput.
                Suntem la inceput de an, suntem in pozitie de start pentru a incepe ceva nou. Totul este in favoarea noastra. Energiile sunt benefice, cerurile sunt deschise, profita-ti si incarcati-va intentiile cu energie si incepeti sa le manifestati.


            Descopera si tu calea spre armonie  !!
                  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu