miercuri, 16 decembrie 2015

Lectii



            Te gandesti vreodata sau te-ai gandit, care sunt cele mai mari lectii pe care le ai de invatat in aceasta viata ? Sau macar realizezi ca sunt lectii de invatat ? Sau le consideri doar intamplari ce vin in viata, care trebuie traite si nu ai ce face ? Cum ne dam seama ca avem de-a face cu o lectie din care trebuie sa intelegem ceva anume ? Si de ce trebuie sa fie neaparat lectii de invatat ? Poate consideri ca nu mai ai nimic de invatat si ca le stii pe toate ? Cred ca tot timpul avem cate ceva de invatat. Nu cred sa fie un punct terminal pentru cunoastere, pentru dezvoltarea personala, pentru evolutie mai pe scurt. 
             Din orice experienta pe care o traim invatam cate ceva. Sunt lectii zilnice pe care ni le insusim, aproape fara sa ne dam seama si le spun eu, micile lectii. Poate o vorba, poate o fraza, poate un citat, poate o carte sau un film, toate pot avea cate ceva de transmis. Din toate putem desprinde cate o lectie. Dar marile lectii pe care le avem de invatat, cred ca sunt cele carora le opunem cea mai mare rezistenta. Si cu cat ne opunem mai mult unei situatii, inseamna ca acolo este un mesaj puternic. Cand opunem rezistenta la o situatie care se intimpla in viata noastra, inseamna ca de fapt ne este teama de ce s-ar putea intimpla in acea situatie. Inseamna ca avem niste temeri majore care ies la suprafata datorita situatiei respective care pur si simplu le-a declansat. 

           Prin oprimarea si neinfruntarea temerilor nu facem altceva decat sa le afundam si mai adanc in interiorul nostru, iar cand sunt declansate de o situatie specifica ies la suprafata cu si mai multa putere. As compara aceste situatii cu un arc, pe care cu cat il comprimam mai tare, cu atat ii crestem forta de recul , iar lovitura de destindere poate produce efecte grave. Cred ca multi am avut sau poate mai avem asa zise crize nervoase. Ele nu sunt altceva decat nebunia care se declanseaza atunci cand aceste temeri ies la suprafata si nu ne mai putem controla. Reactiile noastre pur si simplu scapa de sub control. Pentru cateva momente mintea constienta este paralizata de aceasta putere sporita a temerilor adunate si oprimate in adancul nostru. 
             Sunt situatii cand chiar nu mai suntem constienti de ceea ce facem sau spunem, incat dupa ce trece toata nebunia ramanem surprinsi de reactiile avute. Parerile de rau sunt bune, dar pot fi uneori prea tarziu. Regretele in schimb te vor afecta emotional. Aici, in asemenea situatii, sunt marile lectii de invatat. De aici trebuie sa vedem ce a declansat nebunia, din ce cauza. De aici trebuie sa constientizam ca avem o temere de infruntat, de scos din adancul fiintei noastre, pentru ca, cu cat o amanam cu atat ea capata mai multa forta.                Constientizarea fiecarei situatii in care simtim ca am scapat de sub control ne va ajuta sa ne identificam temerile interioare, sa nu le mai ascundem, ci sa le privim in fata si sa invatam sa trecem peste ele fara sa ne mai afecteze emotional. Fiecare situatie este o lectie de invatat. Lectiile se pot repeta pana cand vom invata ceea ce avem de invatat. Putem, de pilda, sa repetam aceeasi greseala de zeci de ori pana vom constientiza ca nu era bine cum procedam la un moment dat intr-o anume situatie. Cand constientizam ca am integrat o lectie, devenim mai liberi, sufletul este parca mai usor. Invatarea lectiilor si integrarea energiilor lor, ne face sa-i acceptam mai usor pe cei din jurul nostru, ne ajuta sa ne eliberam de prejudecati, ne face sa iertam, ne aduce iubirea in suflete. 
           Nu putem evolua, nu putem inainta in viata, daca nu devenim constienti de temerile noastre si de rezistenta pe care o opunem vizavi de ele. Da, este o provocare la nivel personal, sa-ti infrunti fricile, dar cred ca sentimentul de eliberare merita efortul. Poate nu suntem in stare sa vedem ce vrea sa ne spuna o anumita situatie sau poate nu vrem sa vedem sau poate nu ne convine ceea ce ni se transmite. Poate uneori este nevoie de ajutor, de o indrumare, de cineva care sa ne sustina in acest proces de intelegere a lectiilor. Dar constientizarea si integrarea lectiilor tot noua ne apartine, pentru ca sunt pentru noi. Pentru ca sunt lectii personale, pe care le invatam la momentul potrivit si atunci cand suntem pregatiti sa le primim.
            Din aceeasi situatie, doi oameni pot invata lectii diferite. Fiecare avem un drum unic evolutiv construit dintr-o sumedenie de lectii. Cu cat le invatam si le asimilam mai usor si mai repede, cu atat evoluam mai frumos si viata poate deveni plina de echilibru si armonie. Pana la urma, aceste lectii pe care le avem de invatat, netezesc acest drum de dezvoltare spirituala, ne ajuta in procesul de trezire constientiala. Sa plecam de la ideea ca suntem perfecti asa cum suntem. Si ca, cu fiecare experienta pe care o traim, cu fiecare lectie pe care o asimilam, devenim si mai perfecti. Sunt o multime de lectii de invatat. Unii au de invatat lectia iertarii, altii lectia compasiunii, altii lectia acceptarii si tot asa. Pentru fiecare este un moment potrivit cand aceste lectii apar in viata si vor continua sa apara pana cand ele sunt invatate.

           Cea mai frumoasa lectie pe care cred ca trebuie s-o invatam cu totii este cea a iubirii, pentru ca de aici se dezvolta latura cea mai frumoasa a noastra. Invatand si integrand aceasta lectie, incepem sa ne dezvaluim latura divina interioara, care ne face mai buni, mai frumosi, mai intelepti. Toate aspectele pozitive se dezvolta traind in iubire. Suntem la sfarsit de an, suntem intr-o luna plina de energie magica, putem sa invatam si sa predam mai departe cateva lectii frumoase. Putem darui dragostea noastra nu numai cadouri, putem oferi, putem sa ajutam persoane mai putin norocoase, putem sa aducem bucurie in viata altora, putem oferi iubirea neconditionata. Putem face multe. Putem trai magia sarbatorilor de iarna cu bucuria unui copil. Putem sa ne manifestam exact asa cum suntem. Putem fi lectii pentru altii. Voi ce lectii importante ati invatat ? V-ar placea una anume s-o invatati ? Este o perioada excelenta pentru experimentarea lor.

            Descopera si tu calea spre armonie  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu