duminică, 6 decembrie 2015

Sfantul Nicolae



            Sfantul Ierarh Nicolae este praznuit pe 6 Decembrie in fiecare an, fiind printre cei mai populari sfinti din calendarul bisericesc. Este cunoscut ca fiind "Mosul", cel ce aduce cadouri in noaptea de 5 spre 6 decembrie, asezandu-le cu drag in ghetute sau bocanci, in liniste deplina, astfel incat cei ce se trezesc dimineata si merg sa se incalte, sa le descopere cu bucurie. Este "Mosul" cel bland si bun, care ne priveste cu dragoste pe toti, de acolo din icoana sa. Scrierile bisericesti spun ca este nascut prin anul 270, in Patara Lichiei, undeva in sud-vestul Turciei de azi.
            Traieste pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian, impartasind si aparand valorile crestine, fapte pentru care este si intemnitat. Este eliberat din temnita de catre imparatul Constantin Cel Mare. Face parte din primul Sinod Ecumenic din acea vreme, cel de la Niceea, in anul 325. Are parte de o crestere crestina alaturi de parinti evlaviosi si de un unchi episcop, pe care il cheama tot Nicolae. La randul lui, ajunge preot si mai apoi episcop. Trece la cele vesnice in data de 6 decembrie , anul 343.


              La noi in tara avem o parte din moastele sale si anume mana dreapta a Sfantului Nicolae, care se afla la Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti, unde se afla de peste 400 de ani. Se spune ca mana dreapta din sfintele moaste a fost daruita lui Mihai Viteazul de catre insusi Cardinalul de Bari, din Italia, unde se afla trupul Sfantului Nicolae. Cealalta mana se gaseste in sud-estul Frantei. Sfantul Nicolae a inspirat cultura bunatatii si a darniciei peste tot in lume. El ne invata sa fim darnici si buni cu cei din jur. La vremea cand parintii lui au trecut la cele vesnice, el a daruit o mare parte din avere celor nevoiasi.
            Este socotit un ocrotitor al copiilor, dar nu numai. Este transmisa pana azi traditia conforma careia Mos Nicolae poate aduce si o nuielusa copiilor care nu au fost ascultatori, nu numai cadouri. Aceasta traditie vine din vremea cand Sfantul Nicolae a participat la primul Sinod ecumenic, unde il intalneste pe ereticul Arie, care nu credea ca Iisus este Fiul Domnului si ca nu poate fi de aceeasi fiinta cu Tatal Ceresc. Vazand ca nu-l poate convinge, Sfantul Nicolae ii da o palma acestui eretic, drept pedeapsa pentru necredinta lui si spre surprinderea totala a acestuia. De aici, nuielusa a capatat semnificatia unei atentionari sau a unei pedepse pentru necredinta, neascultare, obraznicii.
               De unde vine traditia de a se pune daruri in ghetute ? Se spune ca Sfantul Nicolae a ajutat un parinte cu trei fete frumoase dar care nu avea nici un ban cu care sa le marite, aruncand cate o punguta cu galbeni pentru fiecare fata in camera unde locuiau. Pungutele aruncate ajung in ghetutele cu care acestea se incaltau si de aici acest obicei.
          Sa ne rugam si noi bunului Sfant Nicolae sa ne daruiasca bunatate din bunatatea sa, primita de la Dumnezeu, Cel Milostiv si Bun. Si la randul nostru sa daruim altora.




           Descopera si tu calea spre armonie  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu