marți, 6 octombrie 2015

Logica sau intuitie


                  Astazi mi-am propus sa abordam un alt subiect delicat ca si intelegere, ca de altfel cum sunt toate. Vreau sa vorbim despre insemnatatea planului mental si cel emotional. In alte articole vom discuta si despre celelalte, pentru ca toate fac parte din fiinta noastra si ne alcatuiesc. Pentru ca toate sunt importante. Planul mental presupune mintea constienta, cea care se ocupa cu logica  lucrurilor din viata fizica in care suntem ancorati. Logica are importanta ei pentru ca ne ajuta sa constientizam alegerile sau hotararile pe care suntem nevoiti sa le luam in cazuri de urgenta sau altfel. De pilda, in cazul unui accident rutier, mintea constienta imi va spune ca am nevoie sa merg la un doctor sau la un spital. In plan emotional e clar ca  sufar. De altfel si mintea constienta imi spune ca am parte de o suferinta si ea este cea care ia decizia de a merge la un specialist. Este cazul in care cele doua sunt de acord si colaboreaza.

       Problemele apar cand sunt conflicte emotionale, pentru ca partea emotionala poate face ravagii in toata fiinta noastra, daca nu exista colaborare intre planuri. Emotia este cea care strabate corpul dintr-o parte in alta si face sa apara suferinta in corpul fizic. Ma refer la cazul unei frici aparute in urma unei situatii neasteptate, cand mintea constienta este paralizata de frica, nu mai are timp sa analizeze, sa vina cu ratiunea de a sti ce sa faci. Atunci functioneaza intuitia sau instinctul de supravietuire. Cel mai fericit caz ar fi sa existe colaborare intre cele doua planuri care sa duca la armonia intregului corp. Emotiile pe de-o parte si logica sau ratiunea pe de alta parte. Fiecare plan isi indeplineste functia pentru care a fost creat. Rolul nostru este sa le constientizam pe amandoua si sa le facem sa colaboreze, sa le echilibram. Sunt cazuri cand exista tensiuni intre ele, alteori echilibru. Prin cunoastere largim planul mental, permitem informatiei sa se integreze in noi, ca mai apoi sa decidem cat mai corect, in situatii normale de functionare sau de criza.
            Prin patrunderea in spatiul spiritual permitem la fel, planului emotional sa cunoasca, sa experimenteze mai mult. Acumularea de experiente in cele doua planuri, duce la o mai buna colaborare intre ele. Constientizarea problemelor emotionale la nivel mental ajuta fiinta umana sa ramana echilibrata. Emotionalul si mentalul sunt in stransa legatura si nu doar intre ele doua, ci cu intreg ansamblul nostru numit corp uman. Creierul si inima comunica tot timpul. Fiecare emotie dezvoltata in inima este receptionata de creier si descarcata in corpul fizic. Asa apar starile de tristete, de suparare, de bucurie, de ura, de iubire, de frica, de grija, de extaz. Am putea spune ca totul izvoraste din inima, ca inima are o inteligenta proprie si pune in aplicare emotiile pe care le dezvolta. De altfel s-a descoperit ca inima contine celule neuronale. Sunt situatii cand si creierul poate comanda in mod constient manifestari ale anumitor stari. Sa luam de pilda un actor pe scena care isi comanda si controleaza anumite emotii in mod constient. In interiorul lui exista o colaborare intre planuri la nivel constient. Ce ne facem insa in cazul conflictelor interioare? Cand efectiv nu mai stim ce sa facem? Cand suntem intr-o dilema si nu stim ce parte sa ascultam? Sa facem ce ne spune inima sau ce ne spune logica? Cele mai multe conflicte le avem atunci cand descoperim iubirea si nu stim daca este adevarat sau nu, daca sa avem incredere in acea relatie sau nu, daca s-o parasim sau daca sa ramanem, daca mai merita sau nu o sansa. Si alte o mie de indoieli in alte o mie de situatii.
         Intrebarea este de cine ascultam, de glasul inimii sau de logica? Personal cred ca doar echilibrul celor doua ne va ajuta sa luam decizia cea mai corecta. Cred ca linistea inimii va ajuta mintea sa decida in concordanta cu emotia pe care o genereaza. Daca inima va genera o stare de agitatie, de nervozitate, de stres, mintea va trebui sa inteleaga ca ceva nu este bine. Altfel spus constientizarea starii de agitatie interioara ar trebui sa ma faca sa inteleg ca nu este decizia tocmai buna pentru mine. Intelept ar fi sa ne intrebam inima in legatura cu decizia pe care urmeaza s-o luam si sa asteptam emotia ce se va genera in corp. Daca emotia este una linistitoare , atunci aceea va fi decizia. Sunt momente de consum energetic pentru fiecare persoana. Sunt momente in care te simti vlaguit, obosit, in care nu-ti mai trebuie nimic.

           Cand coboram in inima si ne lasam ghidati de emotii, practic lasam latura noastra divina sa ne arate Calea. Aici luam legatura cu Sinele Interior si gasim linistea necesara limpezirii gandurilor. Aici este locul unde putem unifica mintea cu inima, sa facem loc armoniei in fiinta umana. Aici inima devine minte si gandeste in locul creierului. Pentru ca din acest loc se naste intuitia si noi spunem imi spune inima sa fac asa.  Inima se exprima prin constientul nostru atunci cand coboram in spatiul sacru, cand ne lasam ghidati de latura divina. Dumnezeul din noi ne va ghida intotdeuna pe Calea cea buna si nu trebuie sa ne indoim de asta, altfel ne va conduce doar logica, ceea ce ne va duce inspre aspectele materiale ale vietii. Scopul nostru este de a lasa sufletul liber, de a-si desavarsi evolutia in acord cu energiile si vibratiile Universului. Cand sufletul este in echilibru si armonie, mintea constienta stie deja raspunsul. Deci raspunsul la intrebatrea de cine sa ascultam, de inima sau de logica, este de fapt, armonia intre cele doua. Daca ai ajuns la starea de armonie, nu mai poti spune ca esti in armonie doar cu tine sau doar cu o anumita persoana sau doar intr-un anumit loc, ci esti in armonie cu tot ceea ce te inconjoara, oriunde te-ai afla pe acest Pamant. Totul intra in rezonanta cu tine. Vibratia ta energetica armonizeaza. Dumnezeu ne-a dat tot ce ne trebuie pentru a fi in echilibru. Ne-a dat insa si liberul arbitru pentru a putea decide singuri daca pastram sau nu acest echilibru, sa experimentam ambele situatii. Suntem acum intr-o etapa de trezire la constienta, de reconstientizare a ceea ce am pierdut, de regasire a Sinelui care inglobeaza toate planurile din noi si nu doar cele doua pe care le-am discutat azi.

              Descopera si tu calea spre armonie  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu