luni, 26 octombrie 2015

Sfantul Dimitrie



                 In fiecare an, in data de 26 octombrie, Biserica Ortodoxa, crestinii, il sarbatoresc pe Sfantul Dimitrie, cunoscut ca si Izvoratorul de Mir. Se stie despre el ca a trait in vremea imparatilor Diocletian si Maximian, prin anii 284- 310, in Tesalonic, fiind singurul copil al unor parinti care il boteaza in taina si-l invata tainele credintei. Tatal sau este in acea vreme guvernator al cetatii Tesalonic si dupa moartea acestuia imparatul Maximian il numeste in locul tatalui sau, ajungand si el guvernator pentru o perioada. Niciodata nu si-a ascuns credinta in Hristos si asta i-a adus intemnitarea si in final moartea. Credinciosii de la acea vreme erau trimisi sa lupte cu gladiatorii. Sfantul Mare Mucenic Dimitrie ajuta prin rugaciune, la acea vreme, un crestin care urma sa lupte cu un gladiator, sa biruiasca in lupta. Si acest crestin chiar il strapunge cu sulita pe gladiatorul imparatului, care suparat de piederea acestuia, ordona decapitarea crestinului, iar pe Sfantul Dimitrie ordona sa fie strapuns cu sulitele. Se produce insa minunea, in sensul ca din trupul sfantului Dimitrie nu curge sange, ci curge mir tamaduitor de boli. De aici numele de Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir.

                Este considerat ocrotitorul orasului Tesalonic si anual se desfasoara pelerinaje la mormantul lui. Aici, in Biserica unde se afla sfintele moaste, se oficiaza o slujba de catre episcop, care dupa rugaciunea rostita in fata raclei cu sfintele moaste, sfinteste untdelemnul care este apoi unit cu mirul izvorat din moaste si daruit credinciosilor spre insanatosire trupeasca si sufleteasca.
               La muzeul British Museum din Londra se stie ca exista un relicvarium in care, intr-o mica caseta se afla pamant cu sangele coagulat al Sfantului Dimitrie, luat de la locul matiriului. De-a lungul istoriei, multi imparati afland de minunile care se intimplau la sfintele moaste, au vrut sa ia macar o parte din moaste. Datorita sfinteniei sale, acest lucru nu s-a putut intimpla niciodata.
             In iconografie il gasim in multe ipostaze, insa cea mai cunoscuta ipostaza este cea care-l infatiseza calare pe cal, cu sulita strapungand trupul unui barbat, simbolizand pe imparatul care l-a condamnat la moarte in acelasi mod, semnificand infrangerea raului. Biserica il considera ca fiind singurul Izvorator de Mir, aceasta fiind o recunoastere a sfinteniei sale. 

            Este si in ziua de azi un stalp al credintei, faptuind multe minuni de-a lungul vremii. A fost un marturisitor al credintei pentru care a platit cu viata. A avut la dispozitie in acele timpuri, avere, cinste si slava omeneasca, dar a preferat sa le piarda, sa renunte la ele pentru a ramane credincios credintei crestine, dand dovada de o mare iubire fata de Dumnezeu.
         Cei ce sunt purtatori de acest nume sfant, sunt insotiti de marea iubire a Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir pentru Hristos.

            
            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu