miercuri, 18 noiembrie 2015

Angajamentul in relatii



              Cred ca traim un timp al schimbarilor, al transformarilor, al crearii de noi realitati. Cred ca apare un nou mod de gandire, nivele noi de relationare umana. Relatiile interumane se redefinesc, fortate de noul context. Si pentru ca relationarea este o forta a societatii, cred ca e nimerit sa vorbim putin si despre relatii. Pentru ca relatiile se schimba, se reaseaza datorita schimbarilor care se petrec in interiorul nostru. Datorita transformarilor constientiale se redefinesc si relatiile. Perceptiile se schimba. Totul este in transformare. Sa analizam si sa intelegem ce se intimpla cu adevarat intr-o relatie.
             Pentru ca ceea ce se intimpla intr-o relatie, determina sau nu, evolutia partenerilor, care bineinteles se reflecta in evolutia unei societati. Deci, este esential ca intr-o relatie dedicarea sa fie totala, completa, daca ne dorim intr-adevar sa crestem in acea relatie. Cu alte cuvinte, vorbim de angajamentul pe ni-l luam cand intram intr-o relatie. Si nu fac referire la vreo relatie anume. Poate fi vorba despre orice fel de relatie, de prietenie, de servici, de afaceri, familie, intima.

             Sa luam in calcul o relatie de cuplu, pentru ca sunt cele mai la indemana, ne preocupa pe toti, ne putem da seama de ele si se pot extinde apoi la orice fel de relatie. A te angaja intr-o relatie inseamna ca vrei , ca esti pregatit, sa daruiesti iubire si respect acelui partener. Inseamna ca ai ajuns sa constientizezi  sa stii ce potential interior ai la acel moment, inseamna ca esti dispus sa te privesti asa cum esti pe tine insuti si pe partener si ca esti dispus sa accepti defectele si imperfectiunile celuilalt. Mai inseamna ca iubirea din tine este atat de mare, incat esti dispus sa ierti greseli ce pot fi facute din ambele sensuri. Inseamna ca esti de acord cu dialogul in cuplu, esti de acord sa existe comunicare tot timpul.
               Adica esti dispus sa si asculti, nu doar sa monopolizezi discutia, sau sa-ti impui punctul de vedere. Sa asculti si celalalt punct de vedere, chiar daca simti ca nu are dreptate, chiar daca simti ca nu esti iubit in acele momente. La fel se intimpla si intr-o relatie de afacere, de business, de prietenie. Daca partenerii nu au posibilitatea sa se exprime, sa-si expuna punctele de vedere, ce si cum gandesc, daca nu se asculta unii pe altii, sansele de a se ajunge la un rezultat echilibrat se micsoreaza.
                  A te angaja intr-o relatie presupune acceptarea tuturor provocarilor pe care le poate aduce o relatie, indiferent de natura ei. Provocarea unei relatii de durata, consta in reinnoirea ei zilnica, in efortul de a o sustine in fiecare zi, in efortul spiritual de a-ti mentine angajamentul luat. Cu cat partenerii relatiei participa in mod constant la reinnoirea angajamentului, cu atat relatia va fi mai armonioasa si dispusa pentru evolutie. Atunci cand realizezi in mod profund astfel de aspecte, relatia nu are cum sa fie subminata. Ea capata siguranta pentru termen lung.

                De altfel este ca si o temelie de casa. Cu cat fundatia este mai solida, cu atat casa va fi mai trainica. De ce sunt totusi atatea relatii care nu merg ? Pentru ca multi nu sunt in stare sa-si ia astfel de angajamente fata de partenerul de relatie. Sau poate ca iau astfel de angajamente, dar nu le pot respecta, nu sunt in stare sa le duca pana la capat. Sau poate ca nu sunt pregatiti pentru a fi intr-o relatie. Si atunci apare ruptura, care duce la destramarea relatiei.
                   Sau poate ca angajamentul este prea mare si prea brusc si nu-l constientizeaza. In aceste cazuri poate ar fi mai bine sa se faca pasi mici, angajamente mai mici, dar care sa poata fi respectate. Si pe masura ce relatia se consolideaza pot fi facute angajamente mai mari. Este important sa stii ce vrei de la o relatie, pentru ca altfel poti face promisiuni pe care nu le vei onora si vei da nastere la suferinte, dazamagiri, neincredere. Efectele nerespectarii angajamentelor luate nu pot fi cuantificate si nici anticipate. Asadar vorbim de un angajament luat in deplina constinta de cauza, cu toate implicatiile. Ce se intimpla cand gresim fata de partener ?
                Trebuie sa stim ca gandurile noastre sunt o forma de energie, ca tot ceea ce gandim, emitem sub forma de energie. Ca tot ceea ce emitem se va intoarce la noi sub aceeasi vibratie sau chiar mai mare. Daca gresim fata de partenerul nostru, ii vom produce o suferinta, care se va intoarce la noi, mai devreme sau mai tarziu. In alte cuvinte, daca modul in care actionezi il va rani pe partener, durerea sau suferinta provocata va trebui s-o simti la randul tau. Si atunci cand simti durerea traita de partener, vei manifesta iubire si compasiune. Compasiunea te va conduce la iertare, adica vrei sa indrepti greseala fata de partenerul care sufera. Greseala te poate apasa, ajungi sa simti compasiune pentru tine insuti si vrei sa te ierti. Iertarea si asumarea greselilor, invatarea lectiilor ce decurg din greseli, din partea ambelor parti, sunt aspecte ce pot salva o relatie.
              Este adevarat ca numai gresind inveti sa ierti, deci relatia iti ofera toate oportunitatile. Important este sa inveti din ele. Si doar gresind si invatand vei sti daca relatia va trece toate incercarile. Ca o relatie sa mearga trebuie sa existe niste puncte comune, de pilda valori sau interese comune. Ca o relatie sa functioneze este bine ca partenerii sa-si respecte activitatea fiecaruia, obiceiul sau pasiunea. Daca de pilda un partener are ca hobby pictura si e necesar sa mearga in natura, iar celalalt partener nu-l intelege si nu-i respecta aceasta chemare spre pictura, cu timpul el se va simti frustrat, nu se va mai simti in largul lui, ceva din sufletul lui moare si relatia va avea de suferit.


              Intr-o relatie totul conteaza. De la sentimentele de confort si apropiere sentimentala pana la libertatea de a avea momente de singuratate si de a fi tu insuti. Cand o relatie nu merge si ia sfarsit, cel mai adesea scade si increderea in fortele proprii, iar urmatoarea relatie va incepe cu multa prudenta. Si poate ca asta ar trebui facut de prima data, pentru ca fara incredere nimic nu va functiona. Poate ca suntem prea grabiti sa devenim parteneri sau poate credem ca timpul nu ne ajunge si grabim relatia, iar fundatia nu va fi una solida. Intimitatea face si ea parte din relatie si se dezvolta treptat, odata cu increderea, gradual.
                  Neintelegeri vor exista mereu, referitor la convingeri, personalitate, valori, principii, etc. Cu cat acestea sunt discutate in cadrul unei relatii, cu atat ele au sanse sa fie depasite sau intelese. Este mai bine sa spui ce vrei, ce gandesti, inainte de a-l judeca pe celalalt, inainte de a-ti crea asteptari. Sinceritatea in exprimarea gandurilor, emotiilor da sansa relatiei de a porni cu dreptul. Evolutia relatiei va determina evolutia partenerilor. Dezvoltarea spirituala a partenerilor in acelasi timp duce la cea mai solida relatie. Este intr-adevar un timp al schimbarilor, care redefineste relatiile la nivel individual, de cuplu, de grup, de societate. Depinde de noi cum intelegem si cum integram toate aceste schimbari constientiale.


                  Descopera si tu calea spre armonie  !! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu