luni, 30 noiembrie 2015

Sfantul Apostol Andrei



         In aceasta zi de 30 noiembrie, crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Apostol Andrei. Se stie despre el ca s-a nascut in Betsaida, localitate situata pe malul lacului Ghenizaret ( Marea Galileii ), in nordul Tarii Sfinte, fiind fratele mai mic al lui Petru. Inainte de a deveni ucenic al lui Hristos a fost mai intai ucenicul Sfantului Ioan Botezatorul, fiind de fata la Botezul Domnului. Cuvintele Sfantului Ioan Botezatorul : Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce  ridica pacatele lumii , aprind in el dorinta de a-l urma pe Mantuitor.
        De atunci il urmeaza peste tot pe Hristos, fiind martor la multele minuni. Este martor la inmultirea painilor si a pestelui, este martor la invierea lui Lazar si la multe altele. Tot el este cel care il aduce si pe fratele sau Petru, sa-l urmeze pe Hristos. Este martor la patimile lui Hristos si la rastignirea sa, este martor la invierea sa si este unul dintre cei 12 ucenici ai Domnului. Propavaduieste Cuvantul Domnului peste tot in lume, ajungand si in tara noastra. Insemnarile bisericesti spun ca a propavaduit in zona Dobrogea.

             Sfantul Apostol Andrei a murit ca un martir la Patras, Grecia, unde se afla si cea mai mare parte din moastele sale. Traditia spune ca a murit pe o cruce in forma de X, de unde a si ramas numele de Crucea Sfantului Andrei. Nu se cunoaste cu exactitate aceasta traditie, dar ea se pastreaza si azi. In apropiere de localitatea Ion Corvin, din judetul Constanta, se afla Pestera Sfantului Andrei, unde a vietuit pe timpul sederii sale din aceasta zona a tarii noastre.
           Langa aceasta pestera s-a construit o manastire, locas unic de cult, ce contine primul altar crestin de pe teritoriul romanesc. In apropierea manastirii se mai afla un izvor tamaduitor despre care se spune ca a fost facut de Sfantul Andrei, lovind cu toiagul in piatra. In manastire se afla un relicvariu in care sunt o parte din moastele Sfantului Apostol Andrei, daruite de Mitropolia Kefaloniei din Grecia, in anul 2003. Anual mii de crestini vin sa se inchine si sa se roage la sfintele moaste. Este declarat Ocrotitorul Romaniei de catre Biserica Ortodoxa Romana in anul 1997, iar mai tarziu ziua de 30 noiembrie devine zi insemnata cu cruce rosie in calendarul bisericesc. Mai este cunoscut ca si Cel dintai Chemat, fiind primul care a raspuns chemarii la apostolie a lui Hristos. Este considerat crestinatorul neamului romanesc.

Imagine din Pestera Sfantul Apostol Andrei 

Intrarea in Pestera

       
         



          Descopera si tu calea spre armonie  !!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu