vineri, 27 noiembrie 2015

Munca spirituala



               Din ce in ce mai des auzim despre spiritualitate, despre oameni care-si propun sa fie spirituali sau care declara ca sunt spirituali. A fi spiritual este la indemana oricui ? Sau, poti deveni spiritual peste noapte ? Sau este vorba de o munca continua, zi de zi ? Sau ar putea fi vorba despre un sistem de invataturi pe care le integrezi si cu care mai apoi te exprimi ? Sau ca totul se transforma intr-o misiune spirituala ?
                Sunt aspecte spirituale pentru ca tin de spiritul nostru, asa cum sunt aspectele tehnice ale unei instalatii sau cum sunt aspectele organizatorice ce tin de organizarea unui eveniment oarecare. Este o munca spirituala pentru ca tine de evolutia noastra. Este o munca spirituala pe care trebuie s-o depunem pentru a evolua, pentru a ne depasi nivelul conditiei umane. Aceasta munca nu este despre a fi perfect si fara de greseala, ci mai mult este vorba despre a invata cum sa ne acceptam imperfectiunile si de a invata din greseli, de a nu mai repeta greselile facute. Este vorba despre a invata si integra lectiile din fiecare experienta pe care o traim. Este vorba despre a avea curajul de a ne confrunta cu temerile si prejudecatile care ne stapanesc. Este vorba despre depasirea gandirii inguste.


                  Zilnic apar probleme si provocari. Zilnic trebuie sa depunem aceasta munca spirituala. Cred ca este un proces care nu se termina niciodata, nu exista o linie finala pentru spiritualitate. Mai ales pentru spiritualitate. Si nu cred ca e bine sau corect sa spui ca esti mai spiritual decat altcineva. Nu cred ca aici se acorda medalii sau sa se spuna ca ai atins nivelul  nu stiu care. Munca spirituala presupune schimbarea convingerilor limitative, presupune o cautare continua a adevarului, presupune o transformare dinamica si continua a constiintei. Este o munca placuta pentru descoperirea de sine. Este efortul depus pentru cautarea Adevarului, care se transforma in misiunea spirituala de a impartasi Adevarul. Munca devine o misiune. Munca de a descoperi si integra in profunzime adevarul. Misiunea de a deveni un canal deschis pentru ca acest adevar sa se poata exprima. Sansa de a da voie potentialului hristic interior de a se exprima in viata de zi cu zi. Munca si efortul la capatul caruia ajungi sa-l traiesti pe Dumnezeu, ca mai apoi Dumnezeu sa traiasca prin tine. Munca spirituala face parte din drumul spre iluminare al fiecarei fiinte umane venita sa-si traiasca experienta in aceasta lume fizica.
                Sunt doua concepte care nu pot fi separate, pentru ca se nasc una din alta. Fiecare avem nevoie de ajutor sau indrumare in drumul nostru spiritual, de invataturi sau sisteme de invataturi spirituale, de maestri spirituali, de indrumatori, etc. Dar nu toate se potrivesc la toti. Vietile invatatorilor spirituali nu sunt altceva decat exemple, modele de urmat, pe care sa le studiezi. Sunt pur si simplu experientele lor. Sunt o mie si una de carti ce cuprind experientele altor oameni. Avem la dispozitie un depozit urias de cunoastere, pe care il putem doar studia. Aprofundarea acestor experiente este benefica atata timp cat ne conduce la propriiile experiente de viata.
           Asta este o forma de indrumare, este un prim pas in evolutia sprituala. Lucrarea spirituala incepe dincolo de cititul cartilor, pentru ca sunt lucruri ce nu pot fi descoperite citind scripturile sau stand de vorba cu altii. Vorbim de acele lucruri care sunt dincolo de cuvinte, dincolo de simturile de baza, dincolo de aceasta lume materiala. Vorbim de acele lucruri care vin din trairile fiecarei persone, de experientele pe care le traieste la nivel subtil, de acele lucruri care se reveleaza in tacerea linistii interioare. Daca ne pierdem in experientele altora, nu le vom putea trai pe ale noastre. Este simplu de tot. Asculti muzica altcuiva atata timp cat iti face placere si-ti stimuleaza creativitatea si nu-ti creeaza vreo dependenta. Cand devii dependent de muzica altuia si nu-ti poti crea propria melodie, nu vei putea evolua. Trebuie sa simti ca esti liber, ca sa poti evolua.


         Inca o data, nu este rau sa invatam din experinta spirituala a altor oameni atata timp cat nu ne indeparteaza de la propria experienta spirituala. Fiecare trebuie sa-si absoarba invatatura care i se potriveste cel mai bine, s-o integreze cat mai profund, sa se aseze ca o manusa perfecta pentru suflet. Este o experienta personala care se transforma in calea de urmat si pe care e pacat s-o ratezi. De ce sa nu traim aceasta experienta proprie? De ce sa asistam doar la experientele altora si sa ne imaginam cum este ? Hai sa ne dam voie sa traim propriile trairi, propriile simtiri, propriile experiente. Doar aceste trairi proprii ne vor intari fiinta spirituala din noi. Cand munca spirituala produce bucuria sufletului, ea se va transforma in misiune spirituala.
                Fiecare zi a vietii noastre ne aduce in fata probleme si provocari, pe care daca vrem si suntem constienti, le putem considera ocazii de a invata si de a evolua. Este provocarea noastra ca fiinte umane de a aduce iubirea in viata de zi cu zi, de a trata orice problema cu iubire, pentru ca este singura alternativa care ne poate aduce vindecarea si evolutia. Atunci cand suntem suparati, frustrati sau infricosati este intr-adevar greu sa ramanem conectati in iubire, dar tocmai aici este provocarea, de a ramane in iubire, de a nu ceda fricii. Aceasta munca spirituala este cred cea mai usoara si frumoasa munca pe care o putem face. Atata timp cat exprimi si traiesti Adevarul, totul este normal si firesc.
               NU trebuie sa faci nici un efort deosebit pentru a trai. NU trebuie sa inventezi minciuna, nu trebuie sa tii minte ce-ai mintit, nu trebuie sa inventezi alta minciuna ca s-o acoperi pe prima si tot asa. NU trebuie sa spui cuiva ca arata altfel decat este. NU trebuie sa prezinti Adevarul altfel decat este. NU trebuie sa te prezinti pe tine insuti altfel decat esti. NU trebuie sa te prefaci. Si lista cu NU trebuie, poate fi largita de fiecare. Si odata eliminata aceasta lista, totul devine frumos si normal de spiritual.

                Pentru a evolua spiritual trebuie sa intelegem ca e bine sa scapam de dogme, de dependente, de convingeri limitative, de tot ceea ce ne tine pe loc sau chiar mai rau, ne trage inapoi. Trebuie sa iertam, sa invatam sa iubim, sa daruim iubire. Este o evolutie ce cuprinde toate planurile subtile, nu doar intr-o singura directie. Este pana la urma transformarea constienta a intregii fiinte. Este drumul spre constiinta superioara care traieste in Dumnezeu si in acelasi timp in noi si reprezinta legatura dintre uman si divin.
              A porni pe acest drum inseamna ca ai inceput munca spirituala. Ajutorul este foarte bun, dar la un moment dat fiecare trebuie sa ne gasim singuri calea de urmat, pentru ca aceasta cale chiar ni se va revela in fata noastra, la momentul potrivit, doar trebuie s-o recunoastem, s-o constientizam si s-o integram ca fiind perfecta pentru noi. Daca ne produce iubire si bucurie in suflet, suntem pe drumul cel bun.
                Totul incepe atunci cand suntem pregatiti sa incepem !

              Descopera si tu calea spre armonie  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu