duminică, 8 noiembrie 2015

Sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavril



         An de an, in data de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxa, praznuieste pe sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Este ziua pe care Biserica Ortodoxa o dedica Ingerilor. Are o denumire mai completa si anume Sarbatoarea Soborului Sfintilor Arhangheli MIhail si Gavril si a Tuturor Puterilor Ceresti. Prima biserica inchinata Sfantului Arhanghel Mihail a fost construita de imparatul Constantin Cel Mare, ( primul imparat roman care a devenit crestin si care a adoptat semnul crucii ) in apropiere de Constantinopol, in secolul al IV-lea si a fost denumita Mihaelion.
             Sfantul Mihail intrupeaza dreptatea si adevarul lui Dumnezeu pe Pamant, iar Sfantul Gavril intrupeaza bunatatea si milostivirea lui Dumnezeu pe Pamant. Arhanghelul Gavril este cel trimis la Pururea Fecioara Maria sa-i dea Bunavestire despre marea bucurie de a-l zamisli pe Fiul lui Dumnezeu, fiind martorul si slujitorul nevazut participant la Taina Intruparii Mantuitorului Isus Hristos. El este vestitorul lui Dumnezeu. In limba ebraica numele arhanghelului Mihail inseamna Cel ce este Dumnezeu, iar Biserica il considera slujitorul legii, dreptatii si al adevarului. Numele arhanghelului Gavril se traduce prin, Dumnezeu este puterea mea, si este considerat ingerul harului, cel care aduce bucuria si blandetea lui Dumnezeu.

            Si cum dreptatea si adevarul lui Dumnezeu sunt insotite de bunatatea si blandetea sa, cei doi arhangheli sunt infatisati impreuna, aducand binecuvantare crestinilor si nu numai. In iconografie, Sfantul Arhanghel Mihail este infatisat cu o sabie de foc in mana, semnificand infrangerea nedreptatii, curatarea pacatului, iar Sfantul Arhanghel Gavril este infatisat purtand in mana o floare de crin alb, simbolizand puritatea si bucuria, blandetea si binecuvantarea lui Dumnezeu. Sfantul Arhanghel Gavril vesteste pe sfintii parinti Ioachim si Ana, ca vor avea un copil, pe Fecioara Maria care-l va naste pe Mantuitor. Tot el este cel care vesteste pastorilor nasterea Mantuitorului. Tot el este cel ce aduce vestea sfintilor parinti Zaharia si Elisabeta, batrani fiind, ca vor avea un fiu, care va fi deveni Sfantul Ioan Botezatorul, Botezatorul Domnului.
             In toate exista o taina, la fel cum este si aceasta legatura tainica in alegerea acestei zile de 8 noiembrie ca praznuire. Ea se leaga de aceeasi cifra opt, cu ziua de 8 septembrie, ziua nasterii Fecioarei Maria, cifra care simbolizeaza Infinitul, Viata Vesnica. Diferenta dintre 8 septembrie si 8 noiembrie este de 9 saptamani, cu referire la numarul de 9 cete ingeresti potrivit Sfintelor Scripturi, peste care conduc arhanghelii Mihail si Gavril. Este aleasa aceasta a noua luna din an, noiembrie, tot ca o legatura tainica cu aceste 9 cete ingeresti.
              Universul, Dumnezeu, ne trimite acesti doi ingeri, arhangheli, pentru a ne aduce binecuvantare, bucurie si milostivire, blandete in calea noastra spre adevar. Sa primim cu toata inima acesti arhangheli, care iata vin dupa o saptamana plina de semnificatii. Vin sa ne incarce cu bunatate, iertare si claritate ca sa putem vedea calea spre adevar.

                     Tuturor ce poarta aceste nume sfinte, le urez  : La Multi Ani  !!! , in Adevar si Bunatate.



                Descopera si tu calea spre armonie  !!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu